ТТG: Нови ратови дроновима

Широка доступност беспилотних летелица, посебно турских дронова, мења рат на копну. Кина је, уз Турску и САД, у врху развоја борбених беспилотних летелица

AC 130 (Фото: Википедија)

(Sic Sеmper Tyrannis, 29. 10. 2020)

Почетком 1981. године, по завршетку напредног курса за пешадијског официра, а пре почетка курса за официрa специјалних јединица, радио сам неколико „необичних послова“. Један од њих био је рад на месту проценитеља у оквиру Напредног војног програма за тренинг и евалуацију[1], a за потребе једнe механизоване пешадијске чете у војној бази Форт Бенинг. Иако сам о тенковско-механизованим пешадијским тимовима до тада већ учио из више извора, осећао сам се много пријатније пратећи пешадијски напад без механизације, кроз хладну јануарску мочвару. Те ноћи није било Месеца и уједначено је дувао јак ветар, те сам сматрао да прилазимо неопажено. Иако је напад добро изведен, након процене акције сазнао сам нешто узнемирујуће. Наше ноћно прикрадање кроз мочвару мотрио је високо летећи борбени авион ,,AC-130″ из Прве ескадриле за специјалне операције[2].

Aвион је ухватио топлотни траг сваког од војника, док су се тихо прикрадали кроз мочвару необасјану месечином. То сам вече научио следећу лекцију: идеја о остајању неоткривеним у ненасељеним шумама и планинама је мит. Комбинација овог сазнања с афоризмом из Форт Бенинга – ,,Ако те могу видети, могу те и убити“’, довела је до тога да сам се брзо заљубио у концепт урбаног ратовања, чим  сам доспео до Десете бригаде специјалних снага[3]. Успели бисмо да преживимо иза Гвоздене завесе само тако што бисмо се сакрили између оних које је требало да ослободимо угњетавања.

Какве сад везе има ово присећање са новим ратовима путем дронова? И те како. У питању је исти принцип. У 2020. години армије могу бити осматране и убијане одозго од стране широког спектра дронова, исто као што смо ми могли бити осматрани и убијани од стране AC-130 joш током 1980. године. Разлика је у доступности дронова и чињеници да су дронови мање скупи од ваздухоплова са људским посадама. Дронови, такође, не излажу пилоте или операторе ризику смрти или заробљеништва.

Прво су се појавили наши предатори и жетеоци којима смо ловили џихадисте, а повремено и свадбена весеља. Поседујемо више од 500 оваквих дронова. Имамо још већи број малих дронова, па све до спектра дронова такве величине да човек може да их носи и лансира из руке. Но, нисмо више сами у томе. Кина их производи као на траци. Турска се испоставила као озбиљан играч у развоју и примени дронова. Један од њих, барјактар Т2Б, успешно се показао у Сирији, Либији и Азербејџану. Ердоган је користио дронове Т2Б и против Радничке партије Курдистана у подручјима Турске и северног Ирака.

T2Б је тактички дрон који лети на средњим висинама. Има домет већи од 150 км и може да лети на максималној висини од 7.000 метара. Развија максималну брзину од 120 чворова, брзину  крстарења од 70 чворова, уз аутономију преко 24 сата. T2Б се напаја помоћу мотора,,ROTAX” од 100 коњских снага, уобичајеног за ултралаке и авионе кућне радиности. Цена израде саме летелице износи мање од 100 хиљада долара по комаду. Његов електро-оптички систем извиђања, надзора и гађања производи фирма АSELAN из Турске, по цени од 400 хиљада долара по комаду. Иако користи ГПС, није сателитски контролисан. Земаљске станице контролишу T2Б путем директног радио сигнала. Муниција, коју производи такође турска фирма RОKETSAN, ласерски је навођена, велике прецизности, дугог домета и мале тежине. Међу њима су термобаричне и тандем бојеве главе ефикасне против реактивног оклопа. Све у свему, T2Б је импресивно оружје.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган потписује беспилотну летелицу Баирактар ​​ТБ2 у војној ваздухопловној бази у Батману у Турској, 3. фебруара 2018. (Фото: Murat Cetinmuhurdar)

Као што сам напоменуо, Радничка партија Курдистана је прва осетила гнев T2Б. Њени борци који се крију у брдима и планинама источне Турске и северног Ирака, бивају разбијани од момента кад је против њих почела употреба беспилотних летелица. Сигуран сам да су добили исту лекцију као и ја пре 40 година у мочвари Форт Бенинга. Разлика је у томе што је моја лекција била академска, а лекција Радничкој партији Курдистана је смртоносна. Ердоган је, такође, током последњих неколико година користио T2Б и друге беспилотне летелице и против курдских војних снага у Сирији[4].

Дрон T2Б први пут је постао шире познат на Западу кад је коришћен у склопу турског контранапада у пролеће 2020. године, током веома успешне офанзиве ,,Зора Идлиба” од стране коалиције Р+5[5]. Велики број T2Б дронова, уз мањи број већих и сателитски контролисаних беспилотних летелица Анка, употребљен је у раздобљу од 1. до 5. марта 2020. године. По цену губитка шест беспилотних летелица, Турска је тврдила да је уништила преко стотину оклопних возила Сиријске арапске армије (у даљем тексту: САА), десетине артиљеријских система и стотине војника САА. Узмите ту тврдњу са резервом, али чињеница је да су Русија и САА одмах након тога пристале на прекид ватре.

Турски дронови су такође одиграли значајну улогу почетком 2020. године, заједно с увезеним сиријским џихадистима, у заустављању Хафтарове Либијске националне армије приликом покушаја заузимања Триполија. До тада, Хафтар је успешно користио кинеске беспилотне летелице Wing Loong. ,,Снаге националног јединства” надокнадиле су краћи домет новопридошлих T2Б дронова успостављањем радио релејних локација како би прошириле њихов оперативни домет. Дронови T2Б користили су турску радиоелектронску опрему ради ометања руских панцира-1, систематски их елиминишући. Потом су направили хаос међу Хафтаровим снагама распоређеним у равницама севера Либије. Хафтар и Вагнер група били су приморани да се повуку из предграђа Триполија.

Последња примена дронова T2Б је у текућем јерменско-азербејџанском рату. Азербејџанске и јерменске снаге начелно су сличне по опреми, људству и обуци. Међутим, азербејџанско коришћење беспилотних летелица Р2Б има поражавајући ефекат по јерменску механизацију и артиљерију у Нагорно-Карабаху. Азербејџанци управо и напредују уз помоћ тих беспилотних летелица. На интернету постоји стални прилив видео снимака на којима се види како дронови убијају. Уместо ранијих снимака предатора који лове џихадисте, овог пута су у питању јерменске мете.

Широка доступност беспилотних летелица, посебно турских дронова, мења рат на копну. Русија је журно пребацила додатне ПВО капацитете јединицама САА на првим линијама фронта у Сирији, како би пригушила претњу од турских беспилотних летелица. Кретање, ширење и прикривање војних јединица захтевало је прилагођавање. Укопавање оклопног возила не помаже код одбране од дронова. После напада беспилотних летелица у марту 2020. године у Идлибу, Руси су послали олупине турских беспилотних летелица у Москву како би развили ефикасне противмере. Сад су Руси превезли систем за електронско ометање КРЕТ Красуха у своју базу у Јерменији, где је наводно проузроковао губљење везе девет беспилотних летелица с контролним станицама и њихов пад. Красуха, такође, блокира ГПС сигнале како би спречила да се дронови аутоматски враћају у базу. Чини се да Т2Б нема ту функцију, али многи дронови имају. Према мом мишљењу, ово је најперспективнија контрамера широко распрострањеној употреби дронова. Руска војска је, услед великих улагања у радиоелектронску борбу, у најбољем положају да развије ову противмеру. Можда ћемо ускоро бити сведоци озбиљног распоређивања опреме за радиоелектронску борбу на нивоу чета и батаљона. Наравно, можемо да променимо своје тактике, технике и процедуре како бисмо смањили рањивост услед претње сталног надзора и напада, али то би неповољно утицало на редовно оперативно функционисање. Најбоље је да приступимо развоју и широкој примени ефикасне опреме за електронску борбу. Кина је, уз Турску и САД, у врху развоја борбених беспилотних летелица.

TTG je jeдан од редовних аутора на порталу Sic Sеmper Tyrannis, који води пуковник Патрик Ланг (W. Patrick Lang), пензионисани виши официр Војне обавештајне службе САД и Специјалних јединица армије САД (Зелене беретке)

С енглеског посрбио и приредио: Јован Пјешчић


ЛИНКОВИ

https://theintercept.com/2019/05/14/turkey-second-drone-age/

https://smallwarsjournal.com/jrnl/art/turkeys-drone-war-syria-red-team-view

https://www.aljazeera.com/news/2020/5/28/largest-drone-war-in-the-world-how-airpower-saved-tripoli

https://asiatimes.com/2020/10/russia-knocking-turkish-drones-from-armenian-skies/


НАПОМЕНЕ

[1] ARTEP – Improved Army Training and Evaluation Program (ARTEP) Methods for Unit Evaluation

[2] 1st Special Operations Wing

[3] 10th Special Forces Group

[4] YPG (People’s Protection Units) и SDF (Syrian Democratic Forces)

[5]  Коалицију Р+5 чине: Русија, Сиријска арапска aрмија, Иран, Хезболах, палестинске милиције и племенске милиције верне влади у Дамаску.



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading