Драган Крстић: „Протоколи сионских мудраца“ као историјска константа Коминтерне, нациста и Англоамериканаца и пут у катастрофу (1983)

Нико из генерације мог оца није сумњао у истинитост Протокола – све је било исувише реално да би могло бити измишљено. Та генерација била је и довољно искусна да види нереалност тврдње да су за све криви Јевреји и масони

Књиге Ентонија Сатона Вол стрит и Бољшевичка револуција и Вол стрит и успон Хитлера (Извор: Амазон)

27. VI 1983. Прочитао сам Протоколе скупова сионских мудраца, с поднасловом „паклени план освојења света који изводе јудео-масони“. Књига је издата у Београду, 1934, од стране неког Патриотикуса (Patrioticus). Својевремено сам знао права имена која су у нашој јавности стајала иза извесних псеудонима, знао сам и Патриотикуса, сада не могу да се присећам, а мислим да је баш Патриотикуса било више, они су се смењивали у различитим епохама, ово је вероватно био неки нови Патриотикус.

Протоколи су превођени на многе језике, и увек изазивали много буке, јер је садржај књиге одговарао великој психолошкој узнемирености средине у којој је књига објављена. Код нас је преведена с оригинала, с руског језика. Тамо је објављена 1905. године, у време прве револуције у Русији, као наговештај оног што следи, и као таква и код нас служи као дирљиво подсећање на оно што је било и што је још увек у току. И надаље је све остало у истим психолошким оквирима: Протоколи се увек појављују пред неку велику буру у датој средини, или прате општу непогоду.

И Јевреји и масони изузетно су добро организовани и одмах су започели жестоку кампању против књиге, тврдећи да је писана у царској полицији, да представља „полицијску заверу“, и да треба да послужи као својеврстан алиби за евентуалне полицијске прогоне Јевреја и масона, посебно као оправдање за погроме Јевреја, који су се, иначе, у Русији, нарочито у Украјини, с времена на време дешавали. Ако сам био добро обавештен, и ако се добро сећам, царска влада није ни потврђивала нити демантовала изнете тврдње, али ни оптужбе. Пошто се о књизи поново говорило за време рата (окупације), ако се добро сећам тада је поново објављена, и будући да је доста добро описивала узроке пропасти Срба, на сличан начин као и самих Руса, текст књиге био је актуелизован до усијања, и такве су биле и расправе о њему. Разговори старијих настављени су и после рата, јер је књига све време, све до сада, остала актуелна. Квалификација јеврејско-масонске пропаганде да је књига писана у полицији у тим разговорима никад није била оспоравана, већ узимана као знак њене веродостојности. Руска царска тајна полиција (Охранка, од охрана, охранение – чување, заштита, заштитница) имала је много убачених агената у највише редове и бољшевика и масона, хапсила и саслушавала и једне и друге, нарочито бољшевике, и они су, супротно комунистичкој, јеврејској и масонској пропаганди, давали смерне, исцрпне исказе. Протоколи су, једноставно, састављани од тих исказа. Говорило се у свету и код нас, и те приче сам поново чуо у Москви од руских интелектуалаца, да у време Револуције у највишем телу бољшевика од преко двадесет чланова само два-три нису били Јевреји, и да су готово половина били масони (међу њима Троцки, на пример). Ако је Протоколе уопште написала, природно је што је Охранка извор највеће опасности лоцирала у те две етносоцијалне групације и настојала да развије одбрамбене психолошке механизме код становништва Русије.

Протоколи, иначе, говоре о стандардним циљевима, механизмима и техникама разбијања једног друштва. По тим обележјима, начелно се не разликују од учења Макијавелија, који је у својим текстовима само нешто заобилазнији и мање бруталан. Могуће је да је Охранка ухватила и посебну групу револуционара, састављену од Јевреја и, опет, делимично од масона, и да је запленила записнике са седница те групе, или су чланови групе у истрази касније причали шта се на тим седницама говорило, а то што револуционари говоре на састанцима мора да садржи све оно што води разбијању друштва и његовог народа, јер се само на рушевинама једног народа и једног друштва може изградити ново друштво и „нови човек“. Стога ти разговори садрже много лукавости, подлости, безобзирности, како је то било и остало видљиво код свих револуционара, без обзира на идеологију и етничку припадност. У сваком случају нико из генерације мог оца није сумњао у ваљаност и истинитост Протокола – све је било исувише реално да би могло бити измишљено. Пред њиховим очима растакала се држава коју су стварали и створили, и то још у међуратном периоду, били су сведоци и жртве систематског истребљења српског народа током рата, слуђивања и манипулације њим после рата, и све је рађено тачно онако како је у Протоколима писало да би требало радити с оним ко је одређен за уништење. Међутим, та генерација била је довољно искусна да је видела нереалност тврдње Протокола да су за све те гадости криви Јевреји и масони. Протоколи представљају специфично искуство Русије, и то у једном сасвим суженом историјском времену и простору, кад се конкретна документација јавила у датом облику (Јевреји и масони). То је била можда једина нереалност и слабост Протокола. Проблем који се јавио био је далеко шири но што то могу наметнути поједине етничке групације или социјални слојеви друштва.

Појавно гледано, документ руске Охранке имао је високу прогностичку вредност не само због оног што се одиграло у Русији, већ и изван ње. Бољшевичка партија је педантно спровела целу рецептуру Протокола у Русији, али је одмах потом створила и Коминтерну, интернационалистичку комунистичку организацију, која је исту рецептуру Протокола почела примењивати широм света. Дугогодишњи и „успешни“ директор Коминтерне (Мануелски, Јеврејин) говорио је за државу и народ који је требало да буде одстрељен „Задавићемо их њиховим сопственим рукама“, тачно онако како је саветовано у Протоколима, и како је и урађено много пута.

Ту негде и почиње парадоксална судбина Протокола. Стаљинове „чистке“ старих и „правих“ револуционара усмртиле су, у ствари, неколико десетина хиљада оних који су остварили Протоколе у Русији. Масони, који су по правилу припадали средњим и вишим друштвеним слојевима, потучени су још током Револуције (а заиста су јој много допринели), а затим их је готово потпуно истребио Стаљин, приближно онако како су Протоколи предвиђали да треба поступати с непријатељем. Јевреји, који су чинили већину у Политбироу и Централном комитету бољшевичке партије, били су главни актери чувених судских процеса „издајницима и шпијунима“. Сличну судбину доживеле су хиљаде и хиљаде њих, ако су се налазили на истакнутим руководећим положајима, пошто су пре тога били истакнути револуционари, са огромном несразмером у односу на њихово процентуално учешће у општој популацији.

Звезда петокрака на заставама САД и СССР (Фото: Шатерсток)

Фантастични драмски заплети одвијали су се на суђењима највишим руководиоцима у извршењу Протокола. Када је неко од њих (чини се Радек, али и други) био упитан од државног тужиоца Вишинског да ли је дотични примао злато и златан новац од стране (немачке) обавештајне службе, дотични је морао да одговори да јесте, јер је заиста примао, само Вишински није питао када, јер је то било 1917. године, пред и у току Револуције, јер је то према Протоколу било допуштено и препоручљиво. У немирним временима златан новац је сигурно платежно средство, њим се може купити све, па и људска част, али Лењину је он био потребан у великим количинама, јер је по саветима Протокола на сваки начин морао ућуткати супротну страну, и он је то радио тако што је у Петрограду и Москви свим приватним штампарима сваки дан давао по један златник, уз њихову обавезу да не смеју да приме никакву другу поруџбину осим његове, коју ће он накнадно доплатити. Златници су брзо отицали, Лењин их је поново тражио, шеф немачке обавештајне службе пуковник Николај (није Рус) их је штедро давао, јер је све што је Лењин радио обећавало да ће се моћно руско царство заиста распасти, заједно с распадом огромног, дугачког источног фронта.

Злато је испоручивано у Копенхагену, и кад сам почетком седамдесетих година био у том граду, није ме мрзело да скокнем и до адресе где је злато у сандучићима било испоручивано најближим Лењиновим сарадницима. Била је то једна улица (сада јој не памтим име) у непосредној близини пристаништа, запамтио сам број зграде – 8 (осам). Зграда је деловала невино, саграђена крајем прошлог или на самом почетку нашег века, фасада је била од црвених цигала, унаоколо је све било пусто, мислим да је била недеља, отишао сам испред те невелике (два-три спрата) зграде, испред ње је било доста празног простора, и знао сам да стојим на једном од најскривенијих и најважнијих историјских места нашег столећа. Ту се одигравала есенција оног што је било записано у Протоколима, али и свуда око нас, то је било средишње место чудовишних и фантастичних суђења у Москви (у сали Колониј зал, са дугим редовима стубова, тамо где је својевремено и Бетовен свирао, где су одржавани велелепни царски балови, Толстој је описивао догађаје у тој сали – Достојевски не, његова фантастика била је другог кова). На том месту, пристаништу, није било никаквих битака, не само великих, није било ни малих, ни најмањих, овде вероватно никада није био испаљен ниједан метак, било је то место радника, и само је понекад пролазио по неки човек који је скривао свој идентитет и своје намере, али и то је било тихо и смерно, никаква се оспољена драма овде никада није одиграла, а ипак је то било место најдраматичнијих догађаја нашег доба.

Парадоксалност и фантастика тог места садржи се и у чињеници да је Немачка као држава, с обавештајном службом (а све такве службе имају реплике Протокола), мислила да је на овом месту остварила један од најуспешнијих државничких потеза у својој историји, а само четврт века касније режим који без немачке помоћи не би дошао на власт створиће државу која ће постати највећа гробница немачког народа у читавој његовој историји, можда је само још тридесетогодишњи грађански рат више осакатио Немачку.

Али на путу у ту гробницу националсоцијалистичка Немачка поново се машила Протокола, овог пута не на скривен начин, у оквиру обавештајне службе, већ отворено, у оквиру свих својих установа. Прво су Протоколи објављени у великом тиражу уз велику галаму и објашњење да у њима лежи рецептура по којој је Немачка поражена у Првом светском рату, и да је по тој рецептури организована светска завера против тадашње Немачке, нарочито уз помоћ Коминтерне и њених паклених јудејско-масонско-комунистичких (бољшевичких) планова – избегавана је реч социјализам. Управо то био је један од трикова које су садржавали Протоколи. Пред народом је прибављено доста убедљиво оправдање за жестоки прогон свих противника режима, јер су се под наведене широке категорије могли сврстати практично сви, а његова оштрица нарочито је била усмерена на Јевреје. Осим расних и идеолошко-политичких разлога, и због јеврејског богатства, а оно је у Немачкој било велико и требало да послужи убрзанијем економском опоравку, и сав тај бескрупулозни прагматизам такође је био саветован у Протоколима. Драстична примена Протокола била је праћена немилосрдном пропагандом у унутрашњим и спољним односима, онако како је то саветовано самим Протоколима, и затим су цели Протоколи безобзирно, чак и бахато примењивани у спољним односима Немачке, што ју је и довело до катастрофе.

Драган Крстић: Једино су Срби искрварили у борбама против свих могућих тоталитарних система (1988)

Лично сам искусио све те варијанте Протокола – овде сам их само изложио у најопштијем облику. Оно што је долазило од Коминтерне и нацизма (у знатно мањој мери од италијанског фашизма) прилично смо брзо препознали, можда и зато што смо, барем делимично, били психолошки припремљени да га видимо па, у целини узев, примена Протокола није деловала као шокантно изненађење, упркос обухватној неморалности, све до моралног лудила.

Оно што нас је шокирало била је примена Протокола од стране тобожњих демократских земаља, практично од Англоамериканаца, у чију отворену и слободарску природу у оно време нисмо сумњали. Први очигледни наговештаји да нам Протоколи долазе из западних, мислили смо етички исправних друштава, били су догађаји око пуча 27. марта 1941, али у ту чињеницу народ је некако тешко веровао. А онда су дошле бестидне, варварске игре током рата, па и после њега – никада нису ни престајале, само су добијале на убрзању и безобзирности, тоталној неморалности. Иако сам живео у окружењу које је препознало Протоколе у понашању наших тобожњих савезника, и сам сам имао тешкоћа у разумевању оног што се догађа. Осећао сам да нешто није у реду с пропагандом западних савезника, која је била бруталнија од немачке и италијанске, стајао зачуђен пред крволочним бомбардовањем немачких градова и села, Срба свуда где су се налазили, бомбардовањем Француске, разарањем Европе у целини. Ујака ништа није изненадило, био је две године у Америци, побегао оданде сматрајући да нема суровијег менталитета од америчког, и да нема безобзирније државе, рат је потврдио његове најцрње слутње, беспомоћно се окретао својој старој, славјанофилској љубави, Русији, али ње више није било, он је мислио да управо долази, а она није могла доћи јер није ни постојала. Ујак је имао велику библиотеку, око четири хиљаде књига, вероватно да је имао и Протоколе, вероватно да сам их читао, али да сам мало разумевао, само су ми сада док сам их читао изгледали познати.

Извод из Психолошких белешки 1982-88, у припреми у издању Балканије, Нови Сад



Categories: Поново прочитати/погледати

Tags: , , ,

46 replies

  1. Ono sto potvrdjuje autenticnost Protokola je njihov SADRZAJ i svaki covek koji „vidi“, dakle, shvata da su planovi izneseni u njima najvecim delom realizovani i da se uslo u finalnu fazu njihove realizacije. Pa i tzv. Veliki reset ima svoju podlogu u Protokolima.
    „Goje su stado ovaca, a mi smo vukovi. A vi dobro znate sta se dogadja kada se vukovi pojave u toru ovaca. Bog nam je darovao, kao ‘svom’ ‘izabranom narodu’, raseljenost i upravo se u toj prividnoj slabosti istice nasa snaga, koja nas je dovela do praga vladavine nad celim svetom.“-Protokol 11

    Privatizacija svake ‘vlade’, odnosno njene funkcije, WEF i mladi globalni „lideri“ (YGL) – „Liberalizam je zamenio ustavne drzave, koje su zamenile autokratiju koja je za goje mogla biti spasonosna… Na takvoj podlozi je mogla nastati republikanska era, kada smo vladara zamenili karikaturom vlade – predsednikom, kojeg smo izabrali iz gomile, medju nasim kreaturama, medju nasim robovima. U tome je bio temelj mine koji smo podmetnuli gojskom narodu… Da bismo nas plan proveli i dosegnuli zeljeni rezultat namestat cemo izbor onih kandidata u cijoj proslosti ima neotkrivenih crnih mrlja, bilo koja „panama“-pa ce oni biti zbog toga verni izvrsitelji nasih naredaba, sve iz straha da se ne otkrije ono sto je svojstveno svakom coveku koji je dosao na ‘vlast’… i niko osim nas nece upravljati zakonodavnom silom“-Protokol 10
    Kreditni monetarni sistem novca stvorenog „iz nicega“ pod kontrolom „izabranih“ i porobljavanje naroda dugom: „Svaki zajam znaci drzavnu nemoc… Zajmovi su kao Damoklov mac i visi nad glavama vladara, koji umesto da uzimaju od svojih podanika privremenim porezima, ispruzenom rukom prose milostinju od nasih bankara. Vanjski zajmovi su pijavice koje se nikako ne daju otkinuti od drzavnog tela sve dok se one same ne udalje ili ih drzava sama ne zbaci. Ali drzave goja ih ne uklanjaju, nego ih sve vise pustaju na sebe, tako da moraju neizbezno propasti… U sutini sta jedan zajam moze znaciti i to pogotovo vanjski?!… -Protokol 20

    Kontrola medija i cenzura: „Ni jedna informacija nece doci u drustvo bez naseg dopustenja. To vec sada uspevamo na nacin sto sve novosti dolaze preko nekoliko nasih agencija u kojima se informacije slevaju sa svih strana sveta. Te agencije ce biti u potpunosti nase ustanove i objavljivat ce samo ono sto mi zelimo… svi gledaju na dogadjaje u svetu kroz obojena stakla naocala kije smo im mi stavili na oci…“ – Protokol 12

    „Ispiranje mozga“ i oruzije misli: „Sistem onemogucavanja misljenja je vec u funkciji u tzv. sistemu zorne nastave koji goje treba pretvoriti u nemislece poslusne zivotinje koje ocekuju vidljivo da bi mogle razumeti…-Protokol 16

    Necete ima nista i bicete ‘srecni’-Klaus Schwab… „Nasa ce vlast biti izvrsitelj reda u kojem se sastoji sva ‘sreca’ ljudi“- Protokol 22

    Schwab predvidja uvodjenje tzv. univerzalnog osnovnog dohodka… „Tako cemo urediti nas sistem racunanja da niti vladar niti sitni namestenik nece moci podici ni najmanji iznos, osim ako je deo isplaniranoga u kojoj od namena“- Protokol 20

    Za Protokole kazu da ih je pisala „majstorska“ ruka, a da je sam sotona diktirao. Ali ko s djavolom tikve sadi o glavu mu se lupaju, tako ce biti i sa „mudrima“ (ludima). Oni su na sigurnom putu u Pakao i istinski mudar i dosledan covek ce gledati da ga ne povedu sa sobom…

    Kao sto pise apostol Pavle: „Mudrost ovoga sveta ludost je pred Bogom…“ ili psalmopevac David: „Gospod zna pomisli ‘mudrih’ da su nista“

    56
    3
  2. Какав дан, можда ћемо у том истом дану сазнати и број руских жртава ‘бољшевичког’ терора и број жртава у Аушвицу и видети какве све то везе има са Еуропрајдом, Украјином, Задругом, регистарским таблицама и ометањем дефинисања српског идентитета.

    39
    4
  3. ‘Protokoli sionskih mudraca’ – Knjiga, ili rukopis, napisana u 19. veku, sa zadivljujućom tačnošću opisuje metode rada vladajućih sila u današnjem društvu. Ovi protokoli su svojevrsni priručnik koji opisuje kako će elita, korupcijom, infiltracijom i manipulacijom, osvojiti svetsku moć i uspostaviti totalitarni globalni režim. Protokoli sa zastrašujućom preciznošću opisuju situaciju u kojoj se čovečanstvo nalazi danas. Rukopis je prilično dobro poznat po imenu, ali se malo čita, uprkos tome što je javan nekih 117 godina i preveden na gotovo sve jezike. To je svakako zbog jake cenzure. Jedini ‘zakonit’ stav prema knjizi je odlučno odbijanje… Američki industrijalac Henry Ford istraživao je Protokole i njegova knjiga ‘The International Jew’ je studija o njima. Ford je smatrao da je rukopis od velike važnosti jer mu je postalo jasno da je to “plan u toku”. Fordova knjiga nije optužba protiv celog jevrejskog naroda, već upozorenje na ideologiju koja živi unutar jevrejske zajednice. Od davnina su političari, filozofi, pisci i umjetnici upozoravali na ideologiju unutar jevrejske zajednice koja traži moć nad drugim narodima. Bili su to ličnosti poput Cicerona, Seneke, Tacita, Tome Akvinskog, Martina Lutera, Denisa Didroa, Helmuta fon Moltkea, Voltera, Getea, Ralfa Valda Emersona, Johana Fihtea, Fridriha Ničea, Franca Lista, GK Čestertona, Johana Herdera, Oskara Vajlda, Sand, Dostojevski, Mark Tven, Ezra Paund, Eliot i Martin Luter King.

    Brojni su jevrejski pisci, političari i rabini koji otvoreno izjavljuju da su nejevreji inferiorni, te da je jedina moguća i ispravna budućnost svetska vlada pod masonsko-jevrejskom vlašću, u kojoj će drugi narodi imati podređenu ulogu. Ove ideje sežu u prošlost. Nalaze se u verskim spisima kao što su Talmud i Tora: Postanak 27-29 : “Narodi ti služili i plemena ti se klanjala”. Ponovljeni zakon 15-6 : „Ti ćes davati u zajam mnogim narodima, ali ni od koga nećeš uzimati u zajam. Ti ćeš vladati mnogim narodima, ali oni neće vladati tobom.” Mnogi rabini i jevrejske vođe, pogrešno tumačeći Pismo u ovim citatima vide ‘dokaz’ da su oni obećani narod koji će vladati svetom. – “Neki ljudi ce napredovati u zlu varajuci i varajuci se”-apostol Pavle

    Važan metod opisan u protokolima za sticanje globalne političke i ekonomske moći je strategija “zavadi pa vladaj”. I u Protokolima se negde kaže da su ratovi naroda temelj judeo masonske prevlasti u svetu. S tim u vezi, u Protokolima ‘nevidljivi’ sionski mudrac piše: Za nas je veoma važno da ni jedan rat ne donese teritorijalnu prednost, na taj način će ratni učinci doći pod našu finansijsku korist. Centralni bankari i judeo masoni su kroz ratove, finansirajući obe sukobljene strane, samo uvećavali svoj špekulativni kapital i globalnu moć transformišući svet u skladu sa svojim planovima i ciljevima.

    Međutim, izabrani su postali “izabrani” jer ne prepoznaše i odbaciše Istinitog Mesiju od Oca im poslanog, koji kaže: “Carstvo Božje oduzeće se od vas, i daće se narodu koji Njegove plodove donosi.” (Matej 21:43)

    48
    2
  4. Није ово штиво за србадију, што се види на основу броја коментара. Србадија спава дубоким сном, чекајући руског цара Путина, који је директан експонент описаног механизма власти. Он је у више наврата био Јерусалиму и са црном капицом на глави, се клањао и целивао јеврејски зид плача. Један од Рабина је тврдио да је председник Путин изговарао псалме Давидове. (Ја помислих Христову молитву). Том приликом је позван да заједно са Трампом подржи изградњу новог Соломоновог храма. Како сада ствари стоје, он територију Хазарије треба да очисти од Руса, названих Украјинцима. Наравно, све су ово теорије завере. Нека је он нама жив и здрав, таман сви Руси и Срби поцркали…

    28
    41
  5. ‘’S tim u vezi, u Protokolima ‘nevidljivi’ sionski mudrac piše: Za nas je veoma važno da ni jedan rat ne donese teritorijalnu prednost, na taj način će ratni učinci doći pod našu finansijsku korist.’’

    ++++++++++++++

    20/8/22
    ‘’Кисинџер: Запад се мора поставити тако да Русија не извуче никакву корист из операције у Украјини.’’

    29
    4
  6. Два практична савета Србима из личног искуства, кредите и позајмице од банака и сличних организација заобилазите у што ширем луку по цени да до неких добара и услуга никада не дођете, да небисте „дували у једра“ светском ционизму, а други, из истог разлога, обратите пажњу на нешто што би се могло назвати личним рачуном пунолетних грађана, а води се у евиденцији службе некада познате ка о служба друштвеног књиговодства(СДК), сада, (ваљда) као служба за обрачун и плаћања. Ако тражите извод са свог рачуна, поменута служба ће тражити основ по коме то захтевате, јер га нерадо издају, зато што се на њему налазе ваша дуговања, најчешће у симболичним износима, према неким државним институцијама и привредним субјектима, за које нисте знали ни да постоје(дугови), а на којима се уредно каматари. Најтужнији ће бити ако одлучите да сва та потраживања са рачуна измирите. Није с горег периодично, на неколико година, тражити на увид стање, на поменутом рачуну. Не сећам се да је у том облику постојало нешто пре 2000.те. Могу само да претоставим у које сврхе се користе на тај начин прикупљена средства, рецимо у сврху отплате кредита којима нас Вучић изнова и изнова задужује по тим ционистичким јазбинама познатим као међународне финансијске организације, а себи купујући године власти. „пландемијом“, колико ми је познато, „надструктура“ је први пут демонстративно изашла из мрака и њоме се објавила свету, без обзира на знане и незнане закулисне радње које су је пратиле(„пландемију“). Пројекат је много шири но што је и за претпоставити. Поменуту књижицу имам, а из разумљивих разлога у њој нема имена издавача, као ни назива штампарије, и коштала је симболично. Све остало су аутор текста и цењени коментатори јасно објаснили и ту немам ништа додати. Свако добро!

    38
    3
  7. @Јелена Милосављевић
    „Ruskog cara“ i dalje mnogi vide kao neku vrstu spasioca. „Sahista“ koji iznova uspeva iznenaditi tzv. Zapad „svojim“ vrlo mudrim „geopolitickim“ potezima. Medjutim, izgled je taj koji cesto zaslepljuje i vara i prisutna su misljenja da je i Putin deo SIONISTICKOG PLANA za totalnu svetsku dominaciju. Ko svira, a ko igra kolo u Ukrajini, Rusiji i svijetu? Ko su najbogatije i najmocnije javne licnosti Ukrajine i Rusije? Neke od njih po Wikipedia su „ukrajinski“ oligarsi: Genadi Bogoljubov (ukrajinsko, UK, izraelsko, kiparsko drzavljanstvo; 4,3 milijarde); Igor Kolomojski (ukrajinsko, izraelsko, kiparsko drzavljanstvo; 1,1 milijarda); Petro Porosenko (ukrajinsko-jevrejska porodica; 1,6 milijardi); Viktor Pincuk (jevrejsko poreklo; 1,4 milijarde)… „Predsednik“ Ukrajine Volodimir Zelenski-Jevrej;
    „Ruski“ oligarsi: Mose Kantor (predsednik Evropskog Jevrejskog Kongresa; 7,6 milijardi); Roman Abramovic (rusko, portugalsko, izraelsko drzavljanstvo; 12,9 milijardi); Mikhail Fridman (rusko, izraelsko drzavljanstvo; 12,6 milijardi); German Kan (rusko, izraelsko, ukrajinsko drzavljanstvo; 7,8 milijardi); Leonid Mikhelson rusko-izraelski milijarder; 34,5 milijardi); Oleg Deripaska (Jevrej sa Kubana; 4 milijarde)… „Ruski“ oligarh Boris Abramovič Berezovski prema novinama „Komersant“ od 15.7.2005. rekao je: „Putin može dobiti preko majke izraelsko državljanstvo kao etnički Jevrej.“ Covek koji sve ispituje ne moze sa sigurnoscu znati necije poreklo, ali moze sebi postaviti pitanje: zar bi „majstori“ dozvolili da „ruski car“ bude neko ko nije pod kontrolom? Ako Putin nije kripto podvala onda je svakako „majstorska“ lutka jer se „njegovi“ potezi sasvim uklapaju u koncept realizacije tzv. Velikog reseta (podrzavanje plandemije, „ziga“, QR koda, rat u Ukrajini…). S druge strane nisu li „americke“ FED u vlasnistvu cionistickih porodica Rotsild, Rokfeler, Warburg…? Bajden je javno rekao: „Ja sam cionista“ (you tube). D. Rokfeler je jos pre 50-ak godina javno hvalio komunizam u Kini, a laboratorija Kina je danas dobro organizovan logor. Zar bi „prorok“ „izabranih“ Klaus Svab izasao pred javnost i najavio tzv. Veliki reset kroz inscenirani „cirkus“ da sve lutke (Bajden, Putin, Zelenski, Macron, Jonson, Solc, Xi…) nisu na njihovim koncima? Da li to „izabrani“ otvoreno porucuju narodima:
    – Mi smo izvanredna elita.
    – Izmislili smo komunizam, boljsevizam, fasizam, liberalizam.
    – Stojimo iza jedne svetske vlade.
    – Mi smo vase vlade.
    – Imamo dvojno drzavljanstvo i nasa lojalnost nije prema vasem narodu.
    – Mi smo gospodari haosa i svetske igre.
    – Mi smo „razdelnici i pobednici“.
    – Mi smo cenzori slobode govora i istine.
    – Mi smo Federalne rezerve, Wall Street, centralne banke i veliki korporativni novac.
    – Mi smo lihvarstvo, kreditna ovisnost, svetska valuta, digitalni, papirnati i fiat novac.
    – Mi smo MSM, Hollywood, tabloidno novinarstvo i pornografija.
    – Stojimo iza LGBTQ.
    – Mi smo korumpirani pravosudni sistem koji oslobadja krivce i zatvara nevine.
    – Prevarit cemo i opljackat vasu zemlju bez istrage.
    – Mi smo UN, WHO, WEF, MMF, SB.
    – Mi smo vas poslednji, trenutni i vas sledeci rat.
    – Mi smo vojno-industrijski kompleks.
    – Mi smo nuklearna drzava.
    – Mi smo medjunarodni terorist.
    – Mi kontrolisemo istorijski proces i unapred smo ga definisali [Protokoli].
    – Sve sto ce biti nama je poznato i sve je od nas kontrolisano i tajno upravljano.
    – Mi smi „rat obmanom“.
    – Mi smo agresor, a ipak smo uvek zrtva.
    – Mi smo konstantni radikal.
    Cak i kad izravno govorimo o tome i kazemo to tvom narodu, ne veruju. Dakle, to je vas problem?

    33
    11
  8. @Дисање на трску
    Na svetskoj sceni sve je pozorisna predstava u reziji „majstora“ gde njihove lutke („predsednici“, „premijeri“, „kancelari“..) igraju dodeljene im uloge zavodeci slepu gomilu.
    Kisindzer (jevrejsko poreklo-wikipedia) je navodno mentor direktora WEF-a i portparola najvisih centralno-bankarskih elita Klausa Schwaba, a „prorok“ „izabranih“ Schwab je rekao:
    „Ovde smo da napravimo Veliki Narativ, pricu za buducnost. Ali da bi oblikovali buducnost morate prvo zamisliti buducnost… morate je prvo dizajnirati i onda je izvrsiti.“ (Protokoli)

    “Moram reći, kad sada spominjem imena, poput gospođe Angele Merkel i Vladimira Putina i tako dalje, svi su oni bili mladi globalni čelnci Svetskog ekonomskog foruma. Ali ono na što smo sada jako ponosni je mlada generacija, poput premijera Justina Trudeaua, predsednika Argentine i tako dalje…To je istina u Argentini i istina je u Francuskoj, s predsednikom Macronom – mladim globalnim liderom.”

    „Angažman mladih generacija nikada nije bio važniji no sada.“. „Pozvani ste u međunarodne zajednice da zaštitite jednakost u ‘vakcinama’, da odgovorite na Covid – 19 i sprečite buduće zdravstvene krize.“ „Nitko neće biti siguran ako se svi ne ‘cijepe’.“

    „Još uvijek ne znamo puni raspon sistemskih i strukturnih promena koje će se dogoditi, međutim znamo da će globalni energetski sistem, hranidbeni sistem i lanci opskrbe biti duboko pogođeni.“

    Protokoli: „Priznavanje našeg autokrata može nastupiti i pre uništenja ustava.. Trenutak toga priznanja će biti kada narodi izmučeni neredima i oskudicom, koje smo im mi namestili uzviknu: ‘Sklonite ih i dajte nam jednoga sveopstega vladara, koji će nas ujediniti i uništiti sve uzroke razdora – granice narodnosti, religije, državne računice, koji će nam dati mir i spokojstvo, što ne možemo naći s našim vladarima i predstavnicima’. I vi sigurno znate da za mogućnost opstenarodnog izričaja sličnih želja treba neprekidno remetiti odnose naroda i vlada u svim zemljama da bi se svi zamorili neslogama, neprijateljstvom, borbom, mržnjom, pa čak i mučeništvom, GLADJU, uCJEPLJENJEM BOLESTI, oskudicom da goje ne bi videli drugi izlaz osim onoga da pribegnu našem novčanom i potpunom gospodarenju… Ko ce u tom trenutku posumnjati da smo mi te probleme sami namestali, jer su oni deo naseg politickog plana u koji niko vekovima nije uspio proniknuti?!
    U savremenoj neodlucnosti svih vlasti nasa ce vlast biti neoboriva u usporedbi s dugima jer ce biti NEVIDLJIVA…“

    19
    3
  9. @морава

    Поштовани, извините што се мешам, али не постоји никакав наследник СДК који има централну евиденцију нечијих дуговања у Србији (нити је то СДК имао). Постоји регистар ,,Неплаћених новчаних казни и других новчаних износа“ где ,,онлајн“ може сваки грађанин да провери само да ли има неку неплаћену новчану казну или сл. из прекршајног поступка (331-336 Закона о прекршајима).
    Ту се не може проверити да ли постоји неки дуг за порез, услугу комуналног предузећа, по некој пресуди и тсл.

    Дигитализација бројних ствари би доста требало да олакшава живот грађанима те је у доброј мери и нужна и оправдана, али претерана и неконтролисана дигитализација јесте корак ка тоталитарном друштву. Исто важи и за безготовинска плаћања, кола на струјни погон (о томе је скоро Такер Карлсон имао једну емисију) и тсл.

    Додуше, да се исправим. Постоји једна централна евиденција дугова за све људе и налази се код Оног горе.

    33
    2
  10. @Јелена Милосављевић

    Пошто замерате Путину што је изговарао псалме Давидове, онда сигурно замерате свим нашим манастирима где се цео Псалтир прочита једном седмично, а поготову замерате Светом Сави по чијем се типику (Карејском) у његовој испосници на Светој Гори чита цео Псалтир сваки дан.

    43
    10
  11. Занимљива чињеница је да је Протоколе сионских мудраца у форми свешчице објавила Српска радикална странка (или је као издавач била Велика Србија – лист СРС, не сећам се) средином 90-их година и да су се могли купити у многим књижарама у Србији. Увек сам се питао како је дошло до тога? Зашто је то Шешељ урадио? Или је то можда била Вучићева идеја?

    16
    3
  12. Када се појаве овакве теме тек онда се види кукавичлук, некомептентност и корумпираност тзв српске интелигенције. Где су сви они сада, имају ли шта да кажу? Какав кредибилитет ће имати када бајаги анализирају ствари које се око нас дешавају. Да не помињем оне који броје гранате и дронове и предвиђају исход сукоба у Украјини.

    Мак, још да одговориш колики је био број жртава у Аушвицу и ти си свој дуг отачаству одужио.

    20
    5
  13. @Дисање на трску

    Број жртава у Аушвицу: ја заиста нисам компетентан за ово питање, али сам приметио да се у вести о тужби Пољске против Немачке за ратну одштету (1320 милијарди долара, ситница) помиње око 6 милиона пољских жртава 2. Светског рата, од којих су 3 милиона били Јевреји. Немам појма да ли је ово и приближно тачан број, само кажем да је то број који се јавно помиње.

    https://www.politika.rs/scc/clanak/515709/Poljska-ce-traziti-odstetu-od-Nemacke-za-Drugi-svetski-rat

    10
    2
  14. Из текста, четврти пасус:

    “…а то што револуционари говоре на састанцима мора да садржи све оно што води разбијању друштва и његовог народа, јер се само на рушевинама једног народа и једног друштва може изградити ново друштво и „нови човек“. Стога ти разговори садрже много лукавости, подлости, безобзирности, како је то било и остало видљиво код свих револуционара, без обзира на идеологију и етничку припадност.”

    Свака сличност са ставовима лика који се овде потписује као “револуционар” је случајна.

    16
    5
  15. Прошетајмо

    Кад престанемо
    Пјевати
    Постајемо
    Марљиви инжењери

    Важи и обрнуто

    Кад престанемо плесати
    Почињемо вући јарам
    Напретка

    Зато

    Изађимо из јахти
    Изађимо из крстарица
    Изађимо из разарача
    Изађимо из барки

    Прошетајмо по води

    За почетак

    Момчило

    14
    2
  16. Догма или хаос

    Догма или хаос
    Норма или преседан
    Смисао или случај

    Нису питања
    Већ одговори

    Отпале
    Полуге
    Праве
    Штету
    Строју
    Вјечности

    Али га не могу
    Зауставити
    У његовом
    Циклусу

    Трење је израз
    Несавршенства
    И савршенства
    Истовремено

    Момчило

    8
    1
  17. @Дисање на трску
    Samo dragi Bog zna tacan broj zrtava u Ausvicu i ni jedna od njih nije zaboravljena pred Bogom. Mozemo se zapitati s ove vremenske distance sta su uzroci i posledice tragedije zvane Drugi svetski rat?
    Neki smatraju da je Hitler bio proizvod Sionizma i lazna opozicija Novom svetskom poretku te da je Nacizam “brat” Komunizma, Boljsevizma, Liberalizma… proizasao, dakle, kao i oni iz ideologije Sionizma koja je sebe pomenutim ideologijama zamaskirala i sakrila kao najvece zlo sveta. U Protokolima sionskih mudraca autor(i) se dice svojom sposobnosti za proizvesti ili kazniti “antisemitizam”, vec kako to bude sluzilo njihovim ciljevima. “Potreban nam je njihov ‘antisemitizam’ radi usmeravanja nase mladje brace”-Protokol 9. Postoje misljenja da su Sionisti inicirali i dozvolili Holokaust rukama goja kako bi posle mogli ucenjivati celi svet i napraviti svoj Izrael. Hitler je prema tome bio sionisticka alatka za uterivanje panike medju obicne Jevreje kako bi ih se navelo na iseljavanje u Izrael i da se povikom na “antisemitizam” diskredituju i ucutkaju svi koji s pravom ukazaju na organizatore i upravljace globalnog kontrolisanog haosa.
    S toga i treba praviti razliku između obicnih Jevreja i Sionista. Biti sionisticki Jevrej ocito nema samo veze s krvnim poreklom, nego i s ideologijom pripadanja elitnom klubu koji ima za cilj vladati nad svim ostalim ljudima i zato ih Sveto Pismo naziva sinagoga sotonina. Protokoli predstavljaju strategijski plan sionistickih judeo masona za osvajanje sveta u apsolutnom smislu-“Svaka zrtva s nase strane vredi hiljadu goja pred Bogom”. Oni su svoje zrtve uracunali i napravili predracun za naplatu, bas kao sto to rade krvavi bankari-1000% kamata.
    Poznato je da su ‘americki’ (citaj, sionisticki) industrijalci i bankari bili ti koji su finansirali Hitlera. On je jednostavno posluzio kao opravdanje za postojanje Izraela i da njemacka nacija bude skrsena za primjer svima koji se odvaze suprotstaviti Sionizmu. Osim stvaranja Izraela, Sionisti su Drugim svetskim ratom postigli i niz drugih ciljeva-stvaranje UN i drugih nad-nacionalnih tela i organizacija kao jezgra i preteca buduce Svetske cionisticke nad-Vlade, a sionisticko judejske banke su se samo “debljale” od ratova naroda, dajuci Sionistima jos vecu globalnu finansijsku moc. Prava opozicija Sionizmu i NWO samo je Hrscanska vera i delo Ljubavi Boga Oca i Sina Bozijeg koji pobedjuju ovaj svet.

    30
    1
  18. Број жртава је документован и познат је (не само Богу). Познат је и број жртава ‘бољшевичког’ терора. Познати су и прави узроци 1ог и 2ог рата. А познато је и зашто све ово зна само мали број али не и широке масе. Већ сам рекао горе због чега. Ево, колико је времена прошло од научног скупа у САНУ, где је потврђено да су Срби живели на Балкану пре 7.века али још увек нема никог да се јави да је то регистровао и да запита шта су они ту радили хиљадама година. Уместо тога, аутистичним дисањем на трску, чувају свој ћепенак и праве се мртви кад се појави овакав неки текст,

    26
    3
  19. “Protokoli” se mogu naći na mnogo sajtova, ali ja nađoh primerak u PDF-u,
    štampan 1934, o kome je govorio autor, i možete ga preuzeti za slučaj da ga već nemate:

    https://www.islam-radio.net/protocols/Protocols-Elders-of-Zion-serbian.pdf

    17
  20. Још мало хвалоспева за светионик слободе у овом мраку тоталитаризма: “Гипертрофированная роль государства на первый
    взгляд идет вразрез с постулатами экономического либера-
    лизма, но специфика РФ заключается в том, что оно превра-
    щено правящим классом, то есть мафией, в свою собствен-
    ность, в суперкорпорацию, выполняющую уже совершенно
    негосударственные функции. Если нормальное государст-
    во есть форма организации общества и инструмент защиты
    интересов населения, то при путинизме государство мути-
    ровало в средство обогащения кучки своих бенефициаров
    и в инструмент сохранения их господства. Если смотреть с
    этих позиций, в вопросе о роли государства у путинистов
    нет принципиальных противоречий с рыночным фунда-
    ментализмом, проповедующим, что любой способ обога-
    щения является допустимым, если он эффективен.” Алексеј А. Кунгуров, “Крај епохе Путина. Белешке политиколога”.

    5
    9
  21. Одговор Марку Еугеникосу

    „Пошто замерате Путину што је изговарао псалме Давидове, онда сигурно замерате свим нашим манастирима где се цео Псалтир прочита једном седмично, а поготову замерате Светом Сави по чијем се типику (Карејском) у његовој испосници на Светој Гори чита цео Псалтир сваки дан.“

    Доста тога читам свакодневно на интернету, али ретко када искористим право да оставим свој коментар. Из свог скромног искуста, уочила сам да многи коментари немају много додира са суштином текста. Очигледно појединци имају потребу да умире свој немир у себи изазван истином коју препознају, а немогу да је прихвате. Знам. Та врста егзорцизма је најгора. Зато и коментаришу, а не ретко и злонамерно!

    Ви сте Марко управо тако реаговали у мом случају, истргнувши из контекста коментара, оно што Вама одговара! Обзиром да коментар нисте разумели, требали сте прво да затражите да Вам исти појасним, да би Ви у том случају проценили, шта Вам је чинити. Да ли да мудро ћутите, или да се умешате.

    Обзиром да сте фан председника Путина и идолопоклоник њега и његове политике, (што је више него очигледно), Ваша реакција је мени потпуно јасна. Оптужујете ме без иједног конкретног доказа, да замерам Путину, али и Светом Сави, као и свим монасима који читају цео Псалтир једном седмично или сваки дан. (Неко може помислити да сте крипто Јеврејин, у шта не верујем).
    .
    Како Ви то знате, шта је замерам Путину? Шта је изговарао Ваш лидер и Ваше божанство испред зида плача је апсолутно небитно. Важан је сам чин, који није својствен искреним хришћанима, а Ви вероватно спадате у ту групу верника, као и Путин. Када је по повратку упитан од стране новинара у вези са целивањем зида плача, и ком се Богу молио на том месту, он је као и сваки други манипулант, почео да причао о Јеврејима, као једном древном, вредном, мудром, паметном, способном народу итд. Све се свело на ону народну изреку: „Добар дан баба. Ево, дијете берем боранију!“ (Има и оних православних Срба, који тврде да је Путин Јеврејин у шта нећу улазити)

    Ритуалом кога је извео Путин, а својевремено, Трамп, Папа, и наш Дачић, и ко зна, ко све још у међувремену, се потврђује лојалност. Коме? Е, то Вам нећу рећи. Уосталом питајте своје божанство. Можда сам ја нешто слагала, да Вас намерно саблазним. Сад, слободно распалите по мени својим отаџбинско-православним коментарима. Ја сам рекла што сам имала. Ко има уши нека чује, ко има очи нека види, ко има срце нека разуме, ко неће и не мора. Ко хоће нека замени Христа са божанством Путином. Поздрав

    25
    18
  22. @ Maki
    Поштовани,
    Ослоњен сам на Вашу завршну реченицу последњег коментара запитаношћу – Којим протоколом сведочите ” сионску ” веру Владимира Путина ? Ја сведочим Путиново православље очигледним и дубоким печатом Ивана Иљина на већину државно – политичких одлука којима иглу бусоле Русије вазда на Исток усмерава. Друга запитаност – Промишљате ли какве би биле, у перо говорене, психолошке белешке Драгана Крстића о Русији и Путину ? Свака благодарност ако ме удостојите одговора једнако упечатљивог као сви Ваши коментари…

    23
    7
  23. Писци “Протокола” били би задовољни да виде коментаре поводом Крстићевог текста. Баш су онакви каквим су их пројектовали.

    Овај одломак ме је свеконачно убѣдио је да скоро нѣпознати Драган Крстић био један од најумнијих Срба ХХ вѣка. Зашто?

    Његов запис је из јуна 1983. године. Крстић је судио на основу прочитаног и на основу дугогодишњих утисака које су “Протоколи” оставили на његову околину. Занимало га је то шта “Протоколи” ЈЕСУ, а нѣ оно што он МИСЛИ о њима. Он тад нѣје могао знати чињеницу у коју су се сви које је то заиста занимало могли увѣрити 30-ак година касније: “Протоколи” су готово дословни прѣпис дуодраме француског правника и писца Мориса Жолија “Разговор у паклу Монтескејеа и Макијавелија” (уколико се добро сѣћам, крајем 90-их је у Србији чак више пута играна позоришна прѣдстава по овом дѣлу). Што, опет, суштински нѣ значи ништа. Крстић је дошао до једино исправног закључка: све и да “Протоколи” нѣсу изворни, тачно прѣдстављени (аутентични), они су безусловно ИСТИНИТИ. Освајачи свѣта воле да нам проспу истину у лице, али на подао начин, тако да ми ту истину примимо с подсмѣхом или с паником, као тричарију, сумњиву или већ свршену ствар. Па да једном, кад свој циљ остваре, могу слободно да кажу: ко вам је крив, ми смо вам”часно” већ на почетку све рекли, а то, што нѣсте вѣровали – ваш је проблем. Борба с таквим лицемѣрјем је у суштини једноставна ствар: одговорити са НѢ увѣк када добијете “понуду која се нѣ одбија” – уколико се она коси с вашом савѣшћу. И то је читава мудрост. И Крстић ју је, колико могу видѣти, зорно доказао сопственим животом, колико и пером.

    Заиста, заиста вам кажем: једва чекам објављивање Крстићеве заоставштине. Сви досадашњи коментари су, благо речено – смути, па проспи, да ппростите.

    31
    2
  24. Раније сам прочитао да је деда по мајци Владимира Путина био кувар код Лењина и Стаљина. Професор из Београда, који предаје на једном од Московских Универзитета је изјавио за један београдски ТВ канал, да је мајка Владимира Путина јеврејског порекла. Ту нема ничег нарочитог, а Путин стрпљиво балансира однос Руса и Јевреја (Хазара) унутар и изван Руске Федерације.

    7
    4
  25. @Јелена Милосављевић

    Мој први коментар Вама се сводио на доследност: или је у реду читати псалме Давидове, или није. Ако није, онда не би требало да се читају ни у манастирима, а Ви то расправите са Св. Савом. Ако јесте, онда може и Путин или било ко други да их чита, било где и било када. А Ви се одлучите па нам јавите.

    Такође сте рекли “Један од Рабина је тврдио да је председник Путин изговарао псалме Давидове. (Ја помислих Христову молитву).” А након тога “Оптужујете ме без иједног конкретног доказа, да замерам Путину…”

    Ако ово прво није замерка, као што накнадно тврдите, чудна нека похвала. А све то под претпоставком да Ви уопште знате (без обзира на то што је неки рабин наводно тврдио) шта су Путин, Трамп, папа, Дачић и остали заиста радили поред Зида плача, осим што су носили те округле капице. Звали су Вас да Вам рапортирају? Можда су се молили, можда им је било вруће или досадно или су били уморни, или било шта друго.

    “Обзиром да сте фан председника Путина и идолопоклоник њега и његове политике, (што је више него очигледно)…” — пошто ја у својим коментарима колико се сећам никада не помињем Путина јер не знам ништа специјално о њему што би на било који начин допринело дискусији, очигледно је само да сте Ви видовити.

    “Како Ви то знате, шта је замерам Путину?” — псалме сте поменули, а за остало не знам јер то нисте јасно рекли, него околишете. Рекли сте сами у првом коментару да су све то теорије завере, па сте онда рекли да сте можда и слагали, па на крају не знам да ли је и Вама јасно шта му замерате. Шта му замерате?

    “Шта је изговарао Ваш лидер и Ваше божанство испред зида плача је апсолутно небитно.” — пошто ја у коментарима не говорим о Путину јер немам ништа ново да кажем, а Вас сам првобитно прозвао због доследности у читању псалама, а не због конкретне личности која чита псалме (прозвао бих Вас и за Кркобабића или за било кога другог), једино место где је ВВ мој лидер и божанство је Ваша имагинација.

    Но пошто сада кажете да није битно шта је ВВ изговарао испред Зида плача, а првобитно је било битно што је изговарао псалме а не Христову (Исусову) молитву, ја стварно више не знам шта је Вама битно а шта није. Надам се да је Вама јасно, иако ми се чини да то нећете или не можете да објасните.

    “Сад, слободно распалите по мени својим отаџбинско-православним коментарима.” — нема потребе, распалили сте довољно по себи. Није ред да Вам додајем.

    15
    13
  26. @Зоран Николић
    Za pocetak evo slike Putina u drustvu “izabranih” s akcentom na rabine Habad Lubavica i to posebno rabina Berl Lazara.
    https://www.islam-radio.net/islam/english/jewishp/russia/putin-jew-pics.htm
    Putin gaji otvoreno, snazno prijateljstvo sa HABADSKIM rabinom Berl Lazarom. Kako je sam Lazar rekao: “Nikada i nijedan vladar Rusije ili SSSR-a nije ucinio toliko za Jevreje kao Vladimir Vladimirovic Putin. U svim oblastima. Bez izuzetka” „…Sada u Rusiji mnogi gradonacelnici, sefovi pokrajina i ministri u vladi su Jevreji. Ovo je već norma.”
    Poglavar Habada u Rusiji i glavni rabin Rusije je Berl Lazar. Eduard Hodos (1991 izabran za glavnog rabina Harkova-2014 presao u pravoslavlje) otkriva unutrasnju situaciju u ovoj sekti, nedostupnu gojama, koju je identifikovao vec devedesetih godina proslog veka. Prema Hodosu: Habad Lubavic je sekta cija sustina je agresivni, militantni ekstremizam za jevrejstvo zasnovan na osnovama talmudizma, koji se moze nazvati posebnom vrstom geopolitike. ( * * * ) Habadnici su ostvarili najvise pozicije u privredi i politickoj moci SAD, Rusije i Izraela. Putin je 2000 god. dao Lazaru rusko drzavljanstvo, cime je prekrsio vazeci zakon. Pre toga, Lazar je imao i izraelsko i americko drzavljanstvo. Upravo je Putin, u prvoj godini svog predsednikovanja otvorio sirok put Habadu za prodor u Rusiju. Habad, kao radikalni oblik judaizma, postaje stvarna moc koja usmerava i nadgleda aktivnosti Kremlja. Od Dzimija Kartera pa nadalje svi americki predsednici organizuju javne prijeme za rabine Habada u Beloj kuci, a i Putin sledi njihov primer.
    Postavljaju se pitanja: Zasto Habad nije zabranjen u Rusiji i nije prepoznat kao ekstremisticka organizacija i kult koji provodi antidrzavne i antiljudske aktivnosti i subverzivne operacije protiv drzave i naroda Rusije? Kako nazvati nekoga ko deli drzavljanstva, cestitke, medalje, nagrade… onima koji aktivno djeluju PROTIV Rusije i njenog naroda? ( * * * )
    Habad je direktna (polu)tajna veza izmedju Bele kuce i Kremlja cega mase nisu svesne jer (dez)informacije dobijaju iskljucivo putem kontrolisanih mas medija na osnovu kojih i formiraju za “majstore” pozeljnu “percepciju” sveta… ( * * * )

    20
    7
  27. @Маки

    Извор који сте навели за те тврдње о вези Путина и Хабад Лубавиц секте је Радио Ислам (https://www.islam-radio.net/islam/english/), који је основао извесни Ахмед Рами (https://en.wikipedia.org/wiki/Ahmed_Rami_(writer)).

    На „о нама“ страници Радио Ислама (https://www.islam-radio.net/islam/english/index_ri.htm) је фотографија Ахмеда Рамија са генералом Ото Ернест Ремером, и пише дословце: „General Otto Ernst Remer, German WWII hero and friend of the Islamic Nation, the man who made history in 1944, thwarting the coup against Adolf Hitler.“

    Превод: „Генерал Ото Ернест Ремер, немачки херој II Светског рата и пријатељ Исламске нације, човек који је ушао у историју 1944 године, спречавајући пуч против Адолфа Хитлера.“ Фото: https://www.islam-radio.net/islam/english/General-Remer-Ahmed-Rami.jpg

    Да ли Вам се макар и мало чини да Радио Ислам можда и није објективан и независтан извор за такве тврдње? Или можда за било какве тврдње?

    18
    9
  28. @Гремлин

    „Овај одломак ме је свеконачно убѣдио је да скоро нѣпознати Драган Крстић био један од најумнијих Срба ХХ вѣка.“

    Слажем се у потпуности. За Крстића нисам никад ни чуо док СтСт није почело да објављује одломке из његових „Психолошких белешки“, а сваки есеј који сам овде прочитао је био вредан труда и времена. Претпостављам да Крстића нису пуштали ни у новине ни у часописе у Брозово и пост-Брозово време (барем се ја не сећам да сам икада видео макар и један његов чланак у званичним медијима) јер би његово писаније доживели као екстремно субверзивно. Чак бих се усудио да тврдим, иако ми језик није струка, да је Крстић стилски бољи писац од повећег броја књижевника, па и од неких који су врло познати и награђивани, да не помињем сад имена.

    25
    1
  29. @Maki
    Управо Хабад доживљава неумољив пораз кроз СВО, управо му Русија руши темељ Соломоновог храма…

    12
    3
  30. @Марк Еугеникос
    Radio Islam nije izvor navedenih tvrdnji, vec samo ilustracija javne Putinove druzbe sa “izabranima”. Navedene tvrdnje su delovi teksta koji se mogu naci na internetu i to na Ruskom, Engleskom, Poljskom jeziku…, a odnose se na svedocenja Jevreja Eduarda Davidovica Hodosa, kome je nezgodno prilepiti etiketu “antisemita”. Hodos je dosao u neposredan kontakt sa Habadnicima, ali nije pristao na njihova dela.

    O tome ko vlada Rusijom govore i montirani sudski procesi i osuda Olega Anatoljeviča Platonova, predsednika Sveslovenskog saveza i direktora Instituta ruske civilizacije, koji je u Rusiji osuđen na 4 godine uslovnog zatvora, sa rokom provere od 3 godine. Platonov je napisao knjige: “Zagonetka Sionskih protokola”, “Sionski protokoli u svetskoj politici”, “Rusija pod vlascu masona”, “Trnova kruna Rusije”, “Tajna svjetska vlada” i dr. ,a kad neko od javnih i priznatih licnosti “čačka” po Protokolima i pise o masonstvu to onda itekako smeta cionistima. U septembru 2017. godine obijena je kancelarija Instituta ruske civilizacije, izvršen je pretres i oduzeti su kompjuteri. Platonov je osuđen zbog knjige koja je objavljena 1999. godine i potom još desetak puta, pa i na drugim jezicima. Osuđen je i za knjigu koju je lekturisao, ali je odbio da je objavi. Tri puta je Istražitelj od Tužioca tražio da obustavi krivični postupak, ali uzalud. Dva puta je donošena oslobađajuća presuda, jer je Istražni komitet podnio falsifikovane dokaze. Posljednji put, sud je vratio Istražnom komitetu ovaj predmet, a na zahtev Tužilaštva on je vraćen na ponovnu istragu, bez novih dokaza. Na kraju, doneta je presuda po osnovu tzv. „ruskog“ člana 282, neke vrste verbalnog delikta. Za divno “čudo” nije pomoglo ni pismo koje je kopredsednik Upravnog odbora Udruženja književnika Rusije, član Prezidijuma Svetskog ruskog narodnog sabora, prvi lauret Patrijaršijske književne premije, Vladimir Nikolajevič Krupin, uputio “predsedniku” Vladimiru Vladimiroviču Putinu tražeći od njega zaštitu Olega Anatoljeviča Platonova. Očito, reč je o političkoj pozadini procesa protiv Platonova koji tvrdi da je njegovo stradanje proizašlo iz političke narudžbine cionističkog lobija.

    Slicna situacija je i sa duhovnikom Sergejem Romanovim koji je zavrsio na sudu jer je iznosio u javnost za stvarne vladare Rusije “neprikladne” propovedi koje se mogu lako naci i procitati…

    15
    3
  31. @ Maki

    Navedene tvrdnje su delovi teksta koji se mogu naci na internetu i to na Ruskom, Engleskom, Poljskom jeziku…,

    Поштовани,
    Молим вас да следећи пут, ако већ нешто постоји на Интернету, доставите и линкове за ваше тврдње/препричавања (без обзира на којем су језику).

    Хвала на разумевању,
    Александар Лазић

    16
  32. Postovani,
    Gledacu da postavim link za tvrdnje, pa i za neka, starija pretrazivanja za koja bih ponovo morao pretrazivati internet. To se, naravno, ne podrazumeva i za izrazavanje sopstvenog misljenja i stavova. Hvala.

    11
    3
  33. @Зоран Николић
    Pretpostavljam da niste procitali tekst “Cionisticki planovi za Slovene”, link:
    “Ционистички планови за Словене” http://www.crveneberetke.com/cionisticki-planovi-za-slovene/
    koji je izasao u javnost 2001. godine (isprivite me ako gresim), a u kojem se govori da ce Rus ratovati protiv Ukrajinca i na taj nacin direktno ojaciti glavne upravljace haosa koji se u taj sukob nece direktno mesati-strategija “zavadi pa vladaj”. Te da ce svaki Slovenski narod dobiti predsednika marionetu, kao da je i sve to sastavni deo planova za izgradnju judejske drzave-Trece Hazarije na delovima teritorija koje sada pripadaju Slovenskim narodima.

    16
    2
  34. @Маки

    Хајде да претпоставимо да су извори које наводите у праву и да Хабад секта усмерава и надгледа Кремљ (Ваш цитат) а тиме ваљда и Путина и његове блиске сараднике.

    Неспорно је да Русија има добре или одличне односе са готово свим Исламским земљама, да наведемо само највеће и најважније: Индонезија, Пакистан, Иран, Сирија, Турска, Саудијска Арабија, Египат; чак и са земљама које су деценијама биле неприкосновени амерички играчи као Пакистан, Турска и Саудијска Арабија. Чак и са земљама које су међусобно закрвљене (Иран и Саудија) или у којима се директно сукобљавају са израелским интересима (Сирија). И мислим да је неспорно да су на челу свих тих земаља озбиљни државници, и да те земље имају способне политичке стратеге и обавештајне службе.

    Е сад, ако Хабад практично контролише Кремљ, како то да нико од свих тих исламских државника и обавештајних служби то не зна? Како је њима промакло оно што није промакло изворима на које се позивате?

    Или можда мислите да Хабад такође контролише све те исламске земље и њихове световне и духовне вође? То јест, они знају да Хабад контролише Кремљ, али контролише и њих па нема везе?

    Спреман сам да размотрим и прихватим свако објашњење које има логичког смисла и засновано је на чињеницама.

    12
    3
  35. Путинова мајка је напустила Путина. Оставила је сина (за једног Грузијца?). Путин је одрастао са својим крштеним оцем комуњаром (и јеврејском маћехом). Крститељ Путиновог оца Кирил данас је Путинов интимус или пријатељ и добар саветник као Велики Патријарх Московски и целе РУСИЈЕ, у суштини као поглавар православног света. И Путин је крштен. Пет милиона „руских Јевреја“ отишло у Израел, а у Русији је остало око милион.

    Гроб Путинових родитеља:

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a0/Grave_of_Vladimir_Putin%27s_parents.jpg

    7
    3
  36. @Марк Еугеникос
    Lepo je sto postavljate pitanja. Misljenja sam da Habad Lubavic nije nepoznat islamskom svetu o cemu svedoci npr. javni sastanak turskog “predsednika” Redzepa Taipa Erdogana sa predstavnicima jevrejske zajednice medju kojima je bio i rabin Berl Lazar-glavni rabin Habada u Rusiji

    “Alliance Rabbis Islamic States на Твитеру: “President Recep Tayyip Erdoğan has accepted a delegation of the Turkish Jewish community, the Alliance of Rabbis in Islamic States, Chief Rabbi Lazar of Russia, tonight at Ankara. @tcbestepe @tyahuditoplumu https://t.co/0DyfT5xxj7” / Твитер” https://twitter.com/rabbisalliance/status/1473713466200449031

    Medjutim, ne radi se tu samo o Habadu, vec o moci koja stoji iza Habada, a to je moc centralnih bankara protiv koje ni jedan svetski tzv. drzavnik ne sme pisnuti. Njima se jedino usudio suprotstaviti JF Kenedi na kojeg je izvrsen atentat. Zvanicno je JF Kenedi u svoje vreme vazio za jednog od najmocnijih ljudi na svetu, kojem je prst na nuklearnom obaracu, ali bice da stvari nisu onakve kakvim se cine… Protiv diktature centralnih banaka-bankara svet ne moze se ustati… Ili moze?

    (**** **** ****)

    (**** **** ****)

    Sto se tice obavestajnih sluzbi, misljenja sam da su vlasnici stamparija novca, preko svojih poluga moci i agenata, ujedno i vlasnici i istinski kontrolori tih sluzbi, bez obzira sto one nose prefikse npr. “americka”, “britanska”, “ruska”…

    12
    3
  37. @Гремлин

    Поштовани,
    Од Крстићеве заоставштине досад је објављено пет томова Психолошких белешки (за раздобље од 1960. до 1981), из којих смо изводе објављивали на Стању ствари.
    Овај текст извод је (као и овде и овде) из завршног, шестог тома (1982-1988), чије се објављивање очекује крајем године.

    14
  38. @Маки

    Хвала на одговору. Верујем на основу Ваших коментара да сте добронамерни, али такође сматрам да сте у погледу свих тих теорија које износите барем делимично у заблуди.

    На основу Вашег стила писања и цитата које често наводите, закључујем да је већина извора које користите из америчких публикација. То само по себи не мора да буде погрешно ни штетно, али Американци су готово увек заслепљени својим осећањем изузетности комбинованим са неразумевањем света ван Америке, па су им такве и теорије и закључци.

    Пар примера из Вашег последњег коментара. Прво, кажете да се само Џ.Ф. Кенеди усудио да се супротстави централним банкарима, а на њега је, да ли због тога или и због других ствари, извршен атентат.

    Да је аутор те теорије (не Ви) рекао да се рецимо Стаљин супротставио централним банкарима, или Мао Цедунг, или Ганди, значи неко од заиста битних историјских личности 20. века, то би имало смисла. Али наводити Кенедија, који је суштински безначајна историјска фигура, као јединог који је урадио нешто тако значајно, показује ауторово неразумевање света, тако типично за Американце. Све се распада, и онда дође неки холивудски лик и деактивира бомбу секунду пре него што експлодира, или се трагично жртвује. И зато Кенеди, који одговара типу глумца, леп а безначајан, игра такву херојску улогу у америчкој имагинацији.

    Друго, Ваш извор тврди да ни један светски државник не сме да писне против централних банкара. То показује неразумевање улоге и моћи централних банака, а у крајњој линији неразумезање улоге и моћи новца.

    Шта Вам вреди сав новац ако за тај новац немате шта да купите? Рецимо да Вам неко каже данас: ево узмите 10 милијарди долара, али ћете живети на пустом острву где нема апсолутно ничега. Шта онда? Новац, ни папирни ни електронски, се не једе, нити може да се сипа у резервоар, нити да се обуче кад Вам је хладно нити да Вас сакрије од кише и ветра. Проблем Европе данас, у који је себе уваљала јер неће да купује руске сировине, није што нема новца, него што нема робе, нити може да нађе неког другог ко ће да јој прода ту робу; за неку робу по приступачним ценама, а за неку другу робу по било којој цени. Нема.

    Заблуда таквих теоретичара је што полазе од претпоставке да све робе има у изобиљу, и само Вам треба новац да ту робу купите. А сад запад почиње да схвата да робе нема у изобиљу, и да многе сировине и ланце снабдевања контролишу они од којих је тај запад направио непријатеље. Прц, шта ћемо сад? Испоставља се да стварна економија почива на стварима које можете да опипате, а не на транге франге услугама и вуду финансијским трансакцијама, који могу да буду само надградња, никако основа.

    Понављам, не кажем да у Вашим тврдњама нема елемената истине, али је помешана са заблудама. Да ли због тога што ти аутори које пратите не разумеју суштину, или због тога што им циљ није да објасне него да још више слуде, не знам.

    11
    8
  39. @Марк Еугеникос

    “Прц, шта ћемо сад? Испоставља се да стварна економија
    почива на стварима које можете да опипате, а не на транге
    франге услугама и вуду финансијским трансакцијама, који
    могу да буду само надградња, никако основа.”

    И да ништа нисте рекли, осим цитираног, то је више него
    довољно, премда је мени довољан само
    почетак: “Прц, шта ћемо сад?
    Конкретна, стварна употребна вредност је примарна.
    О томе сведочи и Јеванђеље: ”Гладнога нахрани,
    жеднога напој, голог одени, босог обуј, бездомног
    збрини /под кров/…”

    19
    1
  40. Како се рат у Украјини распламсава, тако и поделе међу нама Србима све више долазе до изражаја. Док једни подржавају руску политику и њеног експонента Путина, други су против, јер из свог угла посматрања изводе другачије закључке. Ми “несврстани и неупућени“, али ипак занитересовани за ову тему, на основу изнетих ставова и чињеница, (које су још увек дискутабилне и подложне критикама), покушавамо да бар донекле наслутимо шта се иза брда ваља. У ту сврху, може нам послужити и текст Драгана Крстића, као и незаобилазни коментари, од којих би издвојио реакцију Марка Еугеникуса, (која је благо речено, чудна и беспотребна), на коментар Јелене Милосављевић.

    Са њеним, (Ј.М.) ставом, можемо се сложити или не. Међутим, Марко је имао потребу да заједљиво реагује, постављајући питање у вези са доследношћу читања Давидових псалми, (да ли их треба читати, или не), што стварно није суштина њеног коментара. (Он у клин, она у плочу). У свом другом коментару, покушава да јој доскочио по сваку цену, не обазирући се на свој наиван и циничан начин полемисања. Ништа друго, осим ЛУКАВОГ хватање за “сламку“, које нема! Благоглагољивост је мач са две оштрице, јер често може бити контрапродуктивна, у зависности од тога, колико су нам мисли трезвене, конфузне, фокусиране на суштину, злонамерне итд. Концепција његовог другог одговора је бесмислена, и уједно перфидан ударац испод појаса.

    Уочљиво је и његово интересовање за оне који владају Русијом. Зато се обазриво обраћа Макију, (чије се информације увелико подударају са оним што је изнела у коментару Ј.М), и при том изјављује и следеће: „Спреман сам да размотрим и прихватим свако објашњење које има логичког смисла и засновано је на чињеницама“. И шта је сад спорно? Није ништа спорно. Било би само коректније и поштеније да се пре Макија, истом реченицом обратио Јелени, јер како сам каже, он никада не помиње у својим коментарима, В.В. Путина, јер не зна ништа специјално о њему! Сада би исти Марко у свом стилу констатовао и уједно питао: “Прц, шта ћемо сад“? Другим речима, свако реплицирање у оквиру контекста коментара је сасвим прихватљиво. Паметном довољно.

    Најава Марковог могућег созерцања, (под извесним условима), вредна је сваке похвале, али је ипак неискрена! До евентуалног преумљења, не долази тек тако брзо и лако. Код нас Срба, то обично бива касно, тек када на својој кожи осетимо последице, до тад игнорисаних, или цинично исмеваних наговештаја догађаја, са којима смо благовремено били упознати!

    Сваки конструктиван дијалог је прихватљив. Све друго, не води ничему добром. Када не можемо да се сложимо око елементарних чињеница јер нећемо, не морамо тај међусобни јаз продубљивати! У овом случају, Јелена ће сигурно рећи да је 100% добронамерна и у праву, али ће и Марко исто, тврдити за себе. Не треба инсистирати на трпељивости и толеранцији, већ на минимуму међусобног разумевања. У супротном, то ће нас сврстати опет у два међусобно завађена табора. У четнике или партизане, издајнике или патриоте, за Вучића или Ђиласа, у искрене вернике или отпаднике од Христа итд. Бескрајне и острашћене поделе, јачаће нашу задртост, гордост и потребу да се буде у праву по сваку цену, јер сви све знају и пребивају у “правој“ истини, (за разлику од оних других). Демагог Драгослав Бокан, школски је пример описаног психолошког профила. Његов начин размишљања, посебно долази до изражаја, када јавно своје сународнике, (који не деле његове мишљење), назива: неопеваним будалама, кретенима, дегенерицима, полуписменим идиотима, клеветницима итд. То су речи председника Института за ( ваљда српску), националну стратегију, који се залаже за саборност, међусобни дијалог и поштовање! Да се не лажемо. Испољени интезитет Боканове гордости, се не лечи. На нашу несрећу, он се Србима али и антисрбима, наметнуо као синоним српског патриотизма, док свакодневно (гостујући на разним телевизијама), “крвари“, изгарајући на бранику наше отаџбине и Вучићевог “српског“ пута. Паметном довољно.

    Нажалост, нико нема потребу, за критичним преиспитивањем својих мисли и помисли, изговорених речи и дела! Колико је оних, који су пажљиво, више пута детаљно ишчитали свој коментар, (пре него што га објаве), са циљем, да још једном провере све изнето, и још једном одклоне сваку могућу сумњу, у добронамерност свог јавног наступа? Колико има оних Срба, који ће искрено употребити реч “извини“, а која постоји у српском вокабулару?

    На крају, незахвално је прогнозирати ште ће бити, јер све је у Божијим рукама. Куд плови руски, али и српски брод, видећемо. Догађаји који следе, неизбежно ће имати за последицу и откривање истине. Тек када маске спадну, знаћемо са сигурношћу, ко је био Путин, и ком се царству приволео…

    10
    5
  41. Јован П Поштовани, прво, нисам нигде поменуо “наследницу” већ исту службу(СДК) која је само променила име, друго, позната ми је евиденција прекршаја о којој пишете, неколико пута сам он лајн и улазио у њу, али није та, треће, управо оно што негирате доводећи у сумњу, постоји и односи се на оно о чему сам писао. Неколико пута сам у претходним годинама “вадио” тај извод на тражење општинског центра за социјални рад и могу вам га дати на увид, вама или “Стању”, и четврто, стекао сам утисак да јако добро знате о чему сам писао, али вам из неког разлога истина не одговара, јер, претпостављам да знате у које се сврхе та средства троше, па сте је својим коментаром покушали релативизовати(истину).

    3
    2
  42. @Куд плови овај брод

    Пошто сте уложили труд да ме пристојно критикујете, ред је да Вам пристојно и одговорим.

    Мој први одговор Јелени је био врло сажет, јер сам коментарисао само примереност или непримереност читања Псалама. Блага заједљивост тог првог одговора је била изазвана Јелениним тоном, који сам доживео као снисходљив према обичном народу: „Није ово штиво за србадију, што се види на основу броја коментара. Србадија спава дубоким сном, чекајући руског цара Путина…“

    Но очигледно је да је и тај благо заједљив тон Јелену убо у живац, јер ми је у свом следећем коментару рекла да сам фан и идолопоклоник Путина и његове политике, и да је Путин мој лидер и божанство, и да сам неискрени хришћанин. Али пошто се не пријављујем добровољно да будем крпа за шутирање, одговорио сам јој тачку по тачку, не називајући је ружним именима јер нити знам било шта о њој, нити ми је то стил, а што се не може назвати перфидним ударцем испод појаса као што Ви тврдите.

    Мој коментар упућен Макију, „Спреман сам да размотрим и прихватим свако објашњење које има логичког смисла и засновано је на чињеницама“, а који Ви без икаквог основа називате неискреним, је био искрен, али Маки није понудио(ла?) никакво додатно објашњење па за сада немамо о чему да дискутујемо. Маки барем има неку своју теорију с којом је могуће сложити се или не, а Јелена такву теорију или објашњење није изнела, па ни нема шта да се разматра. Називати непознате људе идолопоклоницима не спада у конструктиван дијалог.

    Други део Вашег коментара о Вучићу, Ђиласу, Бокану и иним ћу прескочити, јер не видим какве везе има са првим делом. Никога из те дружине не познајем лично, па онда не могу да имам мишљење о некоме лично, већ само о њиховим јавним делима и неделима. Али пошто то није никакав посебан увид, није ни вредан простора овде.

    7
    3
  43. @ Марк Еугеникус

    На основу пажљивог читања коментара, као и методом објективне узајамне компарације, може се закључити да се Ви, не хватате за “сламку“, него за „сламчицу, које нема!

    цитат: “Блага заједљивост тог првог одговора је била изазвана Јелениним тоном, који сам доживео као снисходљив према обичном народу: „Није ово штиво за србадију, што се види на основу броја коментара. Србадија спава дубоким сном, чекајући руског цара Путина…“

    Ви се са њеним ставом не слажете. Прихватам. У том случају, то само може да значи, да Ви сматрате супротно, да ово ЈЕСТЕ штиво за Србадију, која НЕ спава дубоким сном и НЕ чека руског цара Путина!

    Јелена је била трећи коментатор!

    По мени, реаговали сте на погрешан начин. Снисходљивости је само био изговор, јер сте се препознали у њеном коментару и поистоветили са србадијом. То је сада потпуно јасно, али и психолошки објашњиво. Ја се нисам препознао у њеном коментару! Да јесам, подржавао бих Ваш став!

    Сличан пример, била је и изјава патријаха Павла: „ Будимо људи, што рече неко, иако смо Срби“! Ове мудре речи никад нисам оспоравао, или реагова љотито, јер се у њима уопште нисам препознао иако сам, (ваљда), и ја неки Србин. За оне друге, који су се дрзнули да злонамерно његове речи КРИВОТВОРЕ, већ три деценије, ево линка,
    https://www.youtube.com/watch?v=MNBLikCqSMs

    цитат: “Но очигледно је да је и тај благо заједљив тон Јелену убо у живац“. Вама је стало да је убодете у живац, а не да утврдите тачност изнетих информација!

    Чему та “конструктивна“, блага заједљивост с предумишљајем?

    цитат: “Мој коментар упућен Макију, „Спреман сам да размотрим и прихватим свако објашњење које има логичког смисла и засновано је на чињеницама“, а који Ви без икаквог основа називате неискреним, је био искрен, али Маки није понудио(ла?) никакво додатно објашњење па за сада немамо о чему да дискутујемо.“

    Ова Ваша тврдња није тачна! Маки је одговорио директно на Ваш коментар упућен њему, похвалио Вас што постављате питања, и ПОНУДИО ДОДАТНО ОБЈАШЊЕЊЕ, што сте и сами прокоментарисали: „Хвала на одговору. Верујем на основу Ваших коментара да сте добронамерни, али такође сматрам да сте у погледу свих тих теорија које износите барем делимично у заблуди“.

    Вас покушај созерцања, назвао сам неискреним, а то доказује све горе наведено под тачком 3! Какав год да је необорив материјални доказ Маки понудио, (а стварно се трудио), Ви га не бисте прихватили! То је толико очигледно и сваком читаоцу јасно, осим Вама! Ово је други доказ Ваше неискрености!

    цитат: „Маки барем има неку своју теорију с којом је могуће сложити се или не, а Јелена такву теорију или објашњење није изнела, па ни нема шта да се разматра.“ Прихватам.

    Зашто је нисте питали да појасни свој став и изнесе своју теорију? Нико Вам није бранио! Да ли стварно мислите да је манипулисала изнетим информацијама? Вероватно нема преча посла…

    У вези са Макијевим теоретисањем и заблудама, погледајте и овај прилог! Паметном довољно. “Клаус Шваб- Чипови ће се имплементирати у мозак“! https://www.youtube.com/watch?v=DHMU1qLID6c

    цитат: „Називати непознате људе идолопоклоницима не спада у конструктиван дијалог.“ Прихватам. На основу Ваше, како сами кажете благо заједљиве реакције, и није могла да Вас другачије назове, јер перфидно стављате до знања:

    да је све тачно у вези са Путиновом посетом Јерусалиму. За разлику од Јелене, Ви у Путиновим поступцима не видите ништа антихришћанско, антиправославно, антируско итд. и зато његове поступке одобравате! Или сте за Путина, или аргументовано, против! Они, које ова и сличне теме не занимају, СИГУРНО не читају текстове на платформи Ст.СТ.

    Из Вашег начина реплицирања, могу да закључим, да имате ОЗБИЉАН проблем са разумевањем коментара! Дакле, не само што се не трудите да разумете поруку коментара, ви конфузно, непрецизно и механички реплицирате, правећи још већу збрку. Други читаоци то неће, или не могу да уоче, бар када је реч о Јелени Милосављевић.

    Ово је било добронамерно анализирање, као и претходни коментар, али без икаквог ефекта. То се види из етимолошког корена Вашег псеудонима “Еугеникус“ – Ев(геније) – Јев(геније) -Еуген-еугеника, итд. Схватио сам да себе сматрате генијем, а исто закључих из Вашег начина изражавања, у коме се испољава недвосмислен супериоран и снисходљив став у односу на нас, остале смртнике који коментаришу, без обзира да ли се са нашим коментарима слажете или не!

    Колики је Ваш степен самокритичности и самосагледавања, обзиром да се и Ви експонирате као хришћанин? Веома занимљиво конструктивно питање, на које сам Вам дискретно скренуо пажњу и у другом делу коментара, али ви то нисте схватили!

    цитат: “Други део Вашег коментара о Вучићу, Ђиласу, Бокану и иним ћу прескочити, јер не видим какве везе има са првим делом…“

    Искрено, стварно је забрињавајуће да Ви, нисте у стању да видите везу између првог и другог дела мог коментара. Убеђен сам, да остали читаоци, нису имали тај проблем! (Без увреде молим, ако је икако могуће!)

    На крају, ако нисте у стању да повежете наслов коментара “Куд плови овај брод“, са уводом, разрадом и његовим закључком, у том случају са жаљењем, могу само да питам: Чему служе коментари?

    6
    6
  44. @Адвокатској канцеларији “Куд плови овај брод”, правном заступнику Јелене Милосављевић

    Поштовани, ја сам човек сељак који се не експонира ни као хришћанин ни као било шта друго. А пошто ми није јасан смисао Вашег писанија ни шта сте хтели да кажете, иако сте пуно времена и труда уложили, замолите уредника овог сајта да омогући коментаторима да и цртају осим што пишу, јер мени ће можда бити јасно ако ми нацртате.

    Сигуран сам да Ви схватате смисао укључивања патријарха Павла и Клауса Шваба у ову причу, и додатног инсистирања на на вези Вучића и Ђиласа и Бокана и Путина, и да Ви знате куда плови овај брод, и да то знају и сви остали читаоци осим мене. Ако, не морам ја све да знам.

    На крају, као одговор на Ваше питање, чему служе коментари, очигледно служе и томе да се особа А два пута обрати особи Б и да оба пута не успе чак ни да напише име особе Б онако како то име особа Б пише. Нешто као “Куд плуви овај бруд”.

    8
    4
  45. Поштованом императору “Марк ЕугеникОсу“

    За разлику од Вас, који живите на селу, (ако сам Вас добро разумео), и рекордно брзо реагујете на тек објављене коментаре, ја не седим докон испред монитора, јер немам много слободног времена. Прочитам и ја нешто интересантно у дневној штампи или на интернету, али када ми дневне обавезе то допусте.

    Сматре те да улажем много труда и времена пре него што Вам одговорим. Нажалост, глуп сам. Не могу сви бити тако генијални као Ви, а колико ми је познато, што је брзо то је и хусо. Не бих да Вам тумачим ову пословицу. Нешто научите и сами. У Вашем случају, требали сте прво да прочитате Ваше коментаре, пре него, што сте љутито одговорили. Да ли сте Ви сељак или радник, или рудар, је не битно. Важно је само бити човек, а то и јесте порука мојих одговора…

    Као поштовалац критичке мисли, најискреније могу рећи, да сте ме Вашим начином реплицирања, као човек, разочарали!!! Ви мене нисте, али ја Вас јесам прихватио, као свог равноправног конструктивног саговорника, и не мислим да сам погрешио. Реаговао сам спонтано, указујући на начин Вашег коментарисања, а не да некога учим памети и просвећујем, јер као што рекох, данас су сви “илуминирани“, и сви све знају! Свако има неотуђиво право на своје илузије и делузије! Очекивао сам, бар за трунку више коректности, уместо испољене озлојеђености, задртости, заједљивости и злонамерности.

    Нисам правни заступник Јелене Милосављевић, како заједљиво тврдите, већ неко, коме је за разлику од Вас, стало, само до истине. Ексклузивно право арбитра, препуштам читаоцима. Они ће, надам се објективно у складу са својим степеном добронамерности, проценити и Ваше и моје ставове. Спознаје могу бити различите, али је истина само једна!

    Искрено наглашавате да Вам није јасан смисао мог писанија, ни шта сам хтео да кажем. (Још једно разочарање). Ако, унапред нисте спремни да, аргументован и објективан став прихватите, зашто полемишете? Ако не познајете тему и не схватате њену суштину, зашто упорно на бесмислен начин коментаришете?

    У праву сте. Ја јесам уложио пуно труда и времена, али то је било давних година. Требало је прочитати још понеку књигу осим буквара, читанке за друго полугодиште првог разреда, стрипова, Политикиног забавника, обавезне лектире и стручне литературе. И тако прочитах занимљиву мудрост са далеког истока. “Кад некоме покажеш прстом у месец, он увек гледа у прст, а при томе хоће и да га откине“!

    Уместо конкретног одговора на постављено питање, исмевате ме због словне грешке. У брзини, два пута сам написао Еугеникус, уместо ЕугеникОс. Ако и ово није ударац испод појаса и вређање, ја, не знам шта је! У сваком случају, то је ВАШ ОБРАЗ, а не мој! Ма, нема проблема. Прихватам да сам и неписмен, за разлику од Вас лингвисте са села! (Кажете да сте сељак.)

    “Аве императоре Марк ЕугеникОсе, тражим милост“! Не замерите баш на свакој правописној, граматичкој и стилској грешци. Што сте таква цепидлака? Далеко сам ја од било какве генијалности и савршенства. Знате ли колико је грешака у својим текстовима имао Лав Толстој? Био је то велики подхват, прочитати његов “читак“ рукопис, исправљајући све грешке пре штампања!

    Захваљујем се на краткој размени мишљења, поготово, ако је неко од читалаца нешто научио. Знам, више је оних који прихватају Ваше коментаре него моје, али таква су времена. Срби увек иду где је више војске.

    Мени је важно, да у мојим коментарима није било ни једне трунке подмуклости, заједљивости, злонамерности или удараца испод појаса. Било би за сваку похвалу, ако бисте и Ви усвојили исти принцип. Оно, што је било Вама битно, то сте и испољили.

    Живели на многаја љета…

    4
    3
  46. @Куд плови овај брод

    Хвала на труду.

    Повод за све ово је било моје питање упућено Јелени, а поводом њене опаске: или је у реду читати псалме Давидове, или није. Ако није, онда не би требало да се читају ни у манастирима, иако типици кажу да треба. Ако јесте, онда може и државник (Путин или било ко други) да их чита, било где и било када, укључујући и испред Зида плача.

    Чак и ако би Ваш или Јеленин одговор био типа “Псалме могу да читају монаси у манастиру али не могу да их читају мирјани у Јерусалиму, због…”, то би било недоследно и неосновано али би барем било некакав одговор.

    Но како ствари стоје, ни Ви ни Јелена нисте дали једноставан да или не одговор, или било какав одговор, на моје питање, иако би то разрешило целу расправу. Све више од тога је млаћење празне сламе и заиста не видим смисао. А љутитост, озлојеђеност, задртост, заједљивост и злонамерност можда видите у огледалу; проверите за сваки случај.

    А за случај да се Јелена Милосављевић, Куд плови овај брод, Док плива овај дроб, итд. појаве и под неким седмим псеудонимом, почните са одговором на првобитно питање е да би свима уштедели време и труд.

    5
    2

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading