Боливија: Повучен налог за хапшење Ева Моралеса

Моралесова права су прекршена, првенствено право на одбрану пошто није био уредно позван, изјавио  председник суда

Ево Моралес (Фото: Бета/АП)

Правосуђе у Боливији је повукло налог за хапшење бившег председника Ева Моралеса који се налази у егзилу у Аргентини, а одлука је донета недељу дана после победе Моралесовог присталице Луиса Арсеа на председничким изборима.

„Његова (Моралесова) права су прекршена, првенствено право на одбрану пошто није био уредно позван” на саслушање, изјавио је председник суда Ла Паза Хорхе Квино.

Уред главног тужиоца Боливије затражио је 6. јула покретање кривичног поступка против Моралеса због побуне и тероризма. Тада је наложено да Моралес буде притворен.

Моралес је у недавном интервјуу Франс пресу после председничких избора у Боливији рекао да од њега не зависи његов повратак у земљу, преноси Бета.

Нови председник Боливије Луис Арсе: Правићемо и пасту за зубе од коке

Бивши председник је 10. новембра 2019. био приморан на оставку под притиском војске и протеста опозиције која се бунила на резултате председничких избора на којима Моралес тврди да је победио, иако према Уставу није имао право на нови мандат.

Моралес, који је био председник од 2006. до 2019. године, први је представник Индијанаца који је постао шеф државе, а углед је између осталог стекао јер је потекао из обичног народа.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

1 reply

Оставите коментар