Небојша Катић: Пандемија повод невиђене глобалне прерасподеле богатства

Ковид-19  је дар с неба за западне владајуће политичке и економске структуре, изјавио економиста Небојша Катић

Небојша Катић (Извор: Археофутура)

Пред нашим очима одвија се невиђена глобална прерасподела богатства чије ће највеће жртве бити најсиромашније становништво у развијеним државама, као и сиромашне државе које још нису свесне шта им се спрема, изјавио је економиста Небојша Катић у разговору за портал Синдиката Независност.

Он је рекао да ће те државе из ове кризе изаћи задужене до носа, биће у немилости кредитора, мораће додатно да смањују ионако јадну јавну потрошњу, и продаваће све што им је још преостало да би се ослободиле дуга.

„Мени се чини да у Србији још нема свести о томе“, навео је Катић и додао да остаје при ставу који је изнео на самом почетку пандемије да је ковид-19 „дар с неба за западне владајуће политичке и економске структуре“.

Небојша Катић: После пандемије свет ће бити још суровији

Говорећи о различитим транзиционим економским политикама, Катић указује да је „активна улога државе била кључна у свим успешним моделима развоја, како на Западу, тако и на Истоку“, али да се то у Србији „сакрива од јавности“ зато што та емпиријска чињеница негира владајућу неолибералну доктрину на чијој промоцији су у настале каријере најутицајнијих економиста, које су, чак и финансијски, подстицане споља.

„Све успешне државе су имале способне владе које се нису плашиле експериментисања. Шампиони развоја нису превише држали до слободног тржишта, штитили су своју индустрију, водили су политику потцењене валуте, користили су механизме капиталне контроле“, указао је Катић.

Небојша Катић: Стратегија страха

Како је навео, у првој фази развоја су кренули са политиком супституције увоза, а потом су се фокусирали на стимулисање извоза и пробој на страна тржишта интегришући се у светске привредне ланце.

„Ове државе су се ослањале на домаћу штедњу, а не на стране инвестиције, и у фазама брзог развоја жртвовале су личну потрошњу улажући у инфраструктуру, образовање и здравствени систем. Речју, шампиони развоја радили су све супротно од онога што раде европске транзиционе државе и Србија“, истакао је Катић.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 17. 10. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар