Вашингтон пост подржао Џозефа Бајдена на председничким изборима

Лист, који је у власништву мултимилијардера Џефа Безоса, наводи да би Бајден био у стању боље да постави САД као капиталистичког конкурента Кине

Џозеф Бајден (Фото: Политико)

Престижни амерички дневник Вашингтон пост саопштио је данас да подржава демократског кандидата Џоа Бајдена на изборима 3. новембра против Доналда Трампа, кога је лист окарактерисао као „најгорег председника модерног доба“.

У уводнику лист оцењује да је Бајден, бивши потпредседник САД, са 77 година „изузетно добро квалификован по темпераменту и искуству да се суочи са колосалним изазовима“ наредне четири године.

Вашингтон пост је 2016. године изразио подршку демократској кандидаткињи Хилари Клинтон наспрам Доналда Трампа.

Четири године касније републикански милијардер кандидује се за још један мандат на раскрсници више историјских криза – пандемије ковида-19 у којој је умрло више од 200.000 људи у САД и тешко погођене економије, као и дубоким покретом беса против расизма и полицијске бруталности.

Лист наводи да је свету „ауторитаризам у пуном успону наспрам „повлачења демократије“ и да је „планета у опасности због климатских промена“ и додаје да је Доналд Трамп све те кризе „створио, појачао или игнорисао“.

Доналд Трамп (Фото: АП/Бета)

„Да би отерали најгорег председника савременог доба бројни гласачи би могли да буду спремни да гласају за било кога“, признаје Вашингтон пост оцењујући да су избори изнад свега референдум о 74-огодишњем Доналду Трампу.

Лист додаје да „на срећу“ бирачи неће морати да „спусте свој критеријум“ 3. новембра, и указује на велико искуство бивше десне руке председника Барака Обаме.

Вашингтон пост подсећа на долазак Обаме и Бајдена у Белу кућу 2009. у јеку економске и финансијске кризе и Бајденову улогу у преговорима са републиканцима и демократама у Конгресу да се добије план за спасавање привреде.

Лист, који је у власништву мултимилијардера Џефа Безоса, наводи да би Бајден био у стању боље да постави САД као капиталистичког конкурента Кине истовремено поново успостављајући међународне савезе које је Трамп олабавио.

Извор: Вашингтон пост

Више великих листова као што су Чикаго трибјун, Лос Анђелес тајмс дали су подршку Бајдену, међутим Њујорк тајмс се још није изјаснио.

Бајден је добио подршку умерених истакнутих републиканаца али такође и славних личности.

Проглашавајући се независним центристичким бирачем холивудски глумац Двејн Џонсон назван „Стена“ у недељу је објавио подршку демократском председничком кандидату, а први пут је јавно подржао неког кандидата.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 28. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар