Бор: Власти поднеле кривичну пријаву против „Зиђина” због загађења

Пријаву је потписао градоначелник Бора Александар Миликић и она се односи на одговорна лица борске топионице бакра

Улаз у рударско-топионичарски басен у Бору (Фото: ЦИНС)

Градска управа Бора поднела је кривичну пријаву против одговорних у кинеској компанији Зиђин због вишедневног прекомерног загађења сумпор-диоксидом и другим штетним материјама по здравље становништва.

Како је потврђено за сајт истмедиа.рс, у Општинском јавном тужилаштву, пријаву је потписао градоначелник Бора Александар Миликић и она се односи на одговорна лица борске топионице бакра која послује у саставу Зиђин.

Мерне станице Агенције за заштиту животне средине (СЕПА) већ три дана бележе прекомерно загађење сумпор-диоскидом у борском градском парку, а загађења се понављају готово свакодневно скоро две године од када је Србија продала РТБ Бор стратешком партнеру Зиђину и постала сувласник мањинских 37 одсто капитала.

Законом дозвољене вредности сумпор-диоксида (SO2) износе 350 микрограма по метру кубном, а у понедељак су у више наврата током дана измерене просечне вредности и до 1.969 микрограма, односно прецизирано је да је ваздух „јако загађен” и да се не препоручује становништву напуштање станова, преноси Бета.

Према јавним подацима, ваздух је на истој локацији „јако загађен” и ПМ10 честицама.

Мерне станице у Бору бележе просечно загађење на сваких сат времена, али су тренутни пикови загађења, према процени, много већи.

У понедељак око 13 сати, у центру града и код Техничког факултета у Бору, код пролазника је оштар гас изазвао отежано дисање и сузење очију.

Аутоматске мерне станице у августу су у градском парку измериле прекомерно загађење 18 дана, а највећи пик забележен је 4. августа када је у ваздуху над градским парком SO2 био присутан више од 3.800 микрограма по метру кубном, што је 11 пута више од дозвољеног.

Републички еколошки инспектори и Министарство екологије не оглашавају се по том питању, како оцењују и власт и опозиција, „еколошког злочина над становништвом”.

Представници Зиђина најавили су током предизборне кампање у јуну, у присуству премијерке Србије Ане Брнабић и министра рударства и енергетике Александра Антића, да ће од јуна спречити избацивање штетних гасова у ваздух, док се након избора испуштање штетних материја у Бору наставило.

Пријава због загађења поднета је уочи еколошког протеста који су за суботу, 19. септембар најавиле организације позивајући суграђане да дођу на тај скуп путем друштвених мрежа и након спремности градске власти да се суочи са загађивачем.

На друштвеним мрежама објављено је да борски угоститељи због прекомерног загађења неће радити на дан протеста од 10 до 12 сати.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 9. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар