Политика: Албанци побегли са преговора у Бриселу

Проблем за Албанце је што садашња америчка администрација с Доналдом Трампом на челу хоће да саслуша и ставове Србије, што раније није био случај

Фото: Валдрин Џемај

Јака преговарачка позиција Србије, фрустрације због неуспеха пројекта такозваног независног Косова у пракси и најаве оптужница против команданата терористичке ОВК главни су разлози зашто косовски Албанци само фингирају наставак дијалога у Бриселу. Уместо да се посвете темама о којима су се унапред договорили с Београдом, експертски тим из Приштине избегава разговоре о економској сарадњи и понавља захтеве да буде потписан „правно обавезујући споразум”.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију изјавио је после јучерашњег састанка да је српска страна током два дана техничких разговора у Бриселу изнела бројне аргументе у вези са судбином несталих Срба, отворила питање повратка расељених особа и размотрила питања економских инвестиција ЕУ у регион. Ђурић је за Танјуг навео и да је приштинска страна „одбила да учествује у другом дану разговора” посвећених економској сарадњи, али и најавио могући наставак техничког дијалога већ у наредним данима.

Ђурић наводи да је с представницима Европске комисије српска страна сама разговарала о плану инвестиција вредном више од 12 милијарди евра подршке за западни Балкан у наредних седам година. „Као озбиљна и одговорна страна уз присуство озбиљних експерата ми смо послали најбољу могућу слику о одговорности и озбиљности Србије у приступу овом дијалогу и жељи Србије да се питања решавају на миран начин. С друге старне, не могу рећи да су сви учесници имали једнако озбиљан и одговоран приступ”, поручио је Ђурић, који је са жаљењем констатовао да је премијер привремених институција у Приштини Авдулах Хоти „у политичком смислу покушао да подметне клипове у точкове разговора у Бриселу износећи неистините тврдње о њиховој садржини и карактеру”. „Лажи о некаквом разговору о признању Косова само су у функцији дневне политике у Приштини”, наглашава Ђурић.

Марко Ђурић и Мирослав Лајчак (Фото: Танјуг)

На питање Танјуга да прокоментарише изјаву Хашима Тачија и Авдулаха Хотија, који су из Приштине поручили да не желе да дијалог са Србијом „спуштају на техничке расправе”, Марко Ђурић каже да је ту Србија да покаже озбиљност и одговорност у разговорима, а не да „баца политичке бомбе и даје неодговорне изјаве”. Он је навео да су лидери приштинских институција упозорени од највиших ЕУ званичника да се не баве пропагандом и измишљањем тема за дневнополитичку употребу већ да разговорима приступе на озбиљан начин. „Озбиљан и одговоран приступ Србије и председника Вучића овим разговорима се цени и уважава од земља чланица, а Приштина саму себе искључује из дијалога и разговора”, закључио је Ђурић.

О неозбиљности Приштине говоре управо изјаве Авдулаха Хотија, који је после састанка с председником Србије Александром Вучићем наишао на низ критика у Приштини због наставка дијалога о техничким питањима. Хоти је одмах покушао да се оправда изјавом да техничког дијалога неће бити, већ да ће се нека техничка питања решити у склопу „коначног споразума о међусобном признању”. Међутим, у среду је, како је пренео Радио слободна Европа, Хоти ипак потврдио да ће у Бриселу делегације Београда и Приштине разговарати о несталим лицима, али и да ће уједно започети израда споразума о несталима.

Међу разлозима незадовољства Албанаца јесте и чињеница што ЕУ ни три године после обећања није дала визну либерализацију за косовске грађане. Уз то, у Приштини су свесни да је до договора две стране тешко доћи без посредовање Вашингтона и Москве. Када се све сабере, јасно је да је експертски тим косовских Албанаца у Брисел дошао само да не би био оптужен да опструира наставак дијалога. Стручни тим из Приштине је, како „Политика” незванично сазнаје, у четвртак говорио о несталима, али је било приметно да је реч о унапред припремљеним темама и да су се преговарачки с Косова држали само онога шта су имали написано.

Да је дијалог политички, да смо у „завршници” и да нема „ничег техничког”, устврдио је и приштински координатор за дијалог Скендер Хисени. За то време Хашим Тачи је после састанка са Хотијем поновио да се само уз присуство САД у дијалогу са Србијом може постићи међусобни договор. Није искључио да и ЕУ буде део тих разговора, али је рекао да је уверен да се без присуства Американаца за преговарачким столом не може догодити међусобно „признавање”. Проблем за Албанце је што садашња америчка администрација с Доналдом Трампом на челу хоће да саслуша и ставове Србије, што раније није био случај.

Скендер Хисени (Фото: Сорен Стахе/ЕПА)

То је потврдио и председник Вучић казавши да се Трамп преко својих представника показао отворенијим за такав приступ и да је „бар заинтересован да чује шта и ми имамо да кажемо”. „Не могу рећи да се Трампов специјални изасланик Гренел сложио са свим нашим предлозима, али бар смо могли да представимо своје идеје и планове, а да не будемо приморани да разговарамо само на начин који одговара америчким интересима. Зато сам захвалан председнику Трампу и америчком народу”, каже Вучић.

Социолог Јелена Вукоичић за „Политику” каже да је не изненађује то што Приштина избегава Брисел и подсећа да су од почетка бриселског дијалога Албанци саботирали било какав договор, осим неких техничких ствари које су им ишле у прилог. „Албанци не одлучују ни о чему и они искључиво раде што им као директива стигне из центара моћи који су им створили ту наводу државу. То што сада раде није случајно и може се повезати са ширим догађањима на светској политичкој сцени и пре свега новембарским америчким изборима и не треба очекивати никакав помак до касне јесени. Јако је важно америчкој дубокој држави да Трамп не добије други мандат и они сада сугеришу Албанцима да то питање статуса Косова оставе за неки период када буду рашчистили нека своја крупна унутрашња питања”, каже Вукоичићева.

На питање зашто дословно игноришу Брисел, Вукоичићева наводи да Албанци имају толико знања да се Косово неће ни приближити ЕУ дуги низ година и да објективно немају никакву европску перспективу. „Не може да се упореди утицај који на Косово има Америка у односу на Европу. САД су главни спонзор косовске независности и њихова улога је била доминантна у одлуци да НАТО без сагласности СБ УН нападне СР Југославију и они сада тамо имају врло јако војно и политичко присуство на које се Албанци ослањају”, закључује Вукоичићева.

Лоша представа и одуговлачење

Косовски Албанци чине све да што више одуговлаче дијалог чекајући америчке председничке изборе у новембру, где очекују да ће победити демократа Џозеф Бајден, који је њима наклоњенији. Отуда и нова косовска игра у којој „незадовољни” Рамуш Харадинај најављује Хотијеву смену, чиме би се за који месец купило време. А албанска опозиција у покрајини замера владајућој коалицији то што је у Бриселу процес настављен на, како то виде, техничком нивоу. Критикама процеса као техничког придружила се и такозвана косовска министарка спољних послова Мелиза Харадинај Стубла, али за разлику од Демократске партије Косова, која за ту ситуацију криви коалициону владу с Авдулахом Хотијем на челу, Мелиза Харадинај Стубла за ситуацију с дијалогом криви Самоопредељење.

Авдулах Хоти и Шарл Мишел (Фото: Ивес Херман)

Иако је била присутна на састанку владе кад су мере трговинског реципроцитета са Србијом, које је уместо такса увела влада у оставци Албина Куртија, а након чега су трговински односи са Србијом враћени на период пре новембра 2018, она је за укидање такса окривила Куртија. „Да таксе нису укинуте, не бисмо прешли на техничка питања. Можда бисмо имали и потписан споразум о обостраном признању унутар постојећих граница. Вратили сте нас на дијалог о техничким питањима”, рекла је Мелиза Харадинај Стубла.

Петер Бајер: Немачка не пристаје на територијалну размену

Немачки посланик и известилац за Косово у Савету Европе Петер Бејер поновио је став те земље да није могућа размена територија као решење косовског проблема. „Желим да поновим свој став и став Немачке да не пристајемо на било какву територијалну размену било које врсте”, истакао је Бејер. Он наглашава да су технички детаљи разговора између Београда и Приштине изузетно важни, али додаје да се може постићи коначни договор ако нема потпуне примене „техникалија”.

Мирослав Лајчак задовољан, очекује наставак

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак написао је на „Твитеру” да је задовољан разговорима у оквиру дијалога Приштине и Београда. Лајчак је у посту навео да је задовољан дискусијом на стручном нивоу о питањима несталих и расељених лица. „Овонедељне политичке дискусије на стручном нивоу о несталим и расељеним лицима биле су продуктивне и конструктивне. Радујемо се ускоро следећем кругу разговора у оквиру дијалога Београда и Приштине”, написао је између осталог Лајчак.

Марко Ђурић: Представници ЕУ спремни за спровођење споразума о ЗСО

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић казао је да је делегација Београда поново покренула и питање спровођења договора о Заједници српских општина и других споразума од значаја за српски народ. Ђурић наглашава да и код представника ЕУ постоји спремност да се до сада постигнути споразуми, укључујући и споразум о ЗСО, спроведу. „За нас је веома важно што ће се у Бриселу у наредном периоду наставити с радом на спровођењу споразума о ЗСО. Приштина неће побећи од обавеза, а ЕУ је гарант свега договореног”, каже Ђурић.

Филип Рикер: САД ће наставити да буду ангажоване

Помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију Филип Рикер казао је уочи најављеног састанка са специјалним изаслаником ЕУ Мирославом Лајчаком у Бриселу да је дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине и даље важан приоритет за САД. „Драго ми је што се дијалог вратио и ми ћемо то подржати”, поручио је Рикер и оценио да Лајчак има одличан приступ. „Он је мој добар пријатељ и колега који изузетно познаје регион и тамошњу проблематику”, рекао је Рикер. Амерички званичник и добар познавалац Балкана истакао је и да ће САД наставити да буду ангажоване и да пружају подршку процесу у циљу напретка уз посредовање ЕУ.

Дејан Спаловић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 7. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар