Хашим Тачи: Годишњица покушаја заузимања Јариња и Брњака – Дан уједињења Косова

Тачи је 25. јул назвао „даном уједињења Косова“, пошто су у ноћи између 24. и 25. јула 2011. године специјалне јединице косовске полиције покушале да заузму Јариње и Брњак

Фото: РТС

Косовски председник Хашим Тачи је поводом девете годишњице упада Специјалних полицијских јединица РОСУ на север Косова и Метохије оценио да је, како је навео, „25. јул дан уједињења Косова“.

Хашим Тачи је на Фејсбуку објавио видео-снимак из 2018. године, када је као премијер на језеро Газиводе дошао ненајављен, три дана након што је Газиводе посетио председник Србије Александар Вучић, пренео је портал Косово онлајн.

Тачи је 25. јул назвао „даном уједињења Косова“, пошто су у ноћи између 24. и 25. јула 2011. године специјалне јединице косовске полиције – РОСУ, започеле заузимање административних прелаза Брњак и Јариње.

Хашим Тачи на Газиводама

Упад РОСУ је изазвао незадовољство и реакцију српског становништва у том делу покрајине.

У сукобима у општини Зубин Поток повређено је више грађана, а припадник РОСУ Енвер Зумбери је преминуо од задобијених повреда.

Срби су, на путевима који воде ка прелазима, поставили барикаде како би онемогућили косовским специјалцима да преузму контролу над прелазима.

Како се наводи, наредне две године контролу над прелазима преузели су припадници Кфора, са којима су Срби често долазили у сукоб.

Прелази Јариње и Брњак данас су интегрисани и на њима се налазе цариници из централне Србије и цариници са Косова, као и припадници МУП-а Србије и косовске полиције.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 25. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар