Александар Вучић: Демаркацијa Срба и Албанаца рационалан приступ

Наш приступ је рационалнији и прагматичнији, док је њихова стратегија да мисле да смо сви дужни да испунимо све њихове захтеве, рекао је Вучић

Александар Вучић (Фото: Танјуг / Инстаграм BUDUCNOSTSRBIJEAV)

Када сам говорио о демаркацији Срба и Албанаца, мислим да је то био веома рационалан приступ, међутим читав свет је скочио на мене, јер нису разумели колико је храбрости потребно да се тако нешто изговори, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је то рекао у интервјуу за портал „Павловић тудеј” са седиштем у Вашингтону коментаришући недавну изјаву Џона Болтона да је постојала идеја о подели Косова и додао да је тражио ту једну ствар јер превише Срба пати.

„Подсетићу вас да сам тада рекао да ће од Србије увек бити тражени уступци у замену за ништа. Тада је читав свет скочио на мене. Људи нису разумели колико је храбрости потребно да се каже тако нешто. Данас разумем зашто су то радили. Желели су да Србија добије ништа, заувек”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Он је додао да је казао да Балкан припада Балканцима и да треба да пусте две стране да разговарају, међутим нико није желео да пусти две стране да разговарају и постигну договор.

Упитан зашто претходна америчка администрација и западне земље не сматрају да Србија треба да добије нешто заузврат, Вучић је истакао да су немачки интереси увек били важнији Немачкој, енглески Енглеској, а амерички Америци.

„Сваком лидеру интереси његове земље су важнији него интереси Срба или Албанаца. И када сам предложио Албанцима да се договоримо, да седнемо, да ће сви прихватити оно око чега се договоримо, уследили су најжешћи напади из целог света”, рекао је Вучић.

Како је рекао, одједном је постао диктатор и аутократа и то само зато што се, како је навео, усудио да покуша да промени образац доношења одлука о оним питањима у вези којих су „држали Србију чврсто на узици”.

„Овај образац је сличан луткарском позоришту малих народа којим се управља већ деценијама, при чему сви морају да им ласкају. Разбијање тог обрасца била је моја једина грешка”, оценио је Вучић.

Ипак, истакао је, поносан је што је крив за ту грешку, која ће остати забележена у историји, јер је он био једини који се супротставио свим „унапред осмишљеним плановима” западних земаља.

„Понудио сам нешто што би могло да буде компромисно решење, а нико га није хтео. И док данас уопште не разговарамо о томе, волео бих да видим како они долазе до решења. Чекам да видим како они мисле да могу да дођу до решења о одлуче шта да предложе Србији, а што ће Србија моћи да прихвати. Ја до сада то нисам чуо”, рекао је Вучић.

Србију неће више сврставати међу светске негативце

Председник Србије Александар Вучић дао је ексклузиван интервју за вашингтонски портал „Павловић Тудеј” и истакао да више неће дозволити да Србију сврставају међу светске негативце.

Вучић се најпре осврнуо на недавне грађанске протесте у Србији.

„Откако сам постао премијер Србије 2014. године после сваких избора имамо протесте. То је вероватно зато што људи на друштвеним мрежама, скривени од реалних политичких токова, у својим херметичним друштвеним круговима који не маре за друге, говоре ствари које би они сами желели да чују. Ти друштвени кругови, који су у мањини у Србији, ослушкују само ехо својих политичких ставова и никада нису у стању да сагледају шта је воља већине. Они су убеђени да су они већина зато што су окружени само својим истомишљеницима”, констатовао је председник Србије.

Вучић указује да је у питању мањина са политичким циљевима и надама које нису остварене на изборима, па су, како каже, „фрустрирани, искомплексирани и спремни на одређени тип агресије”.

„Као политички лидер морам да се побринем да се на такве протесте одговори мирно и стрпљиво како би се избегли инциденти и земља сачувала од насиља и страха. Ови последњи протести нанели су штету Србији. Уместо да се говори како смо први у региону постигли стопу раста од 5 одсто, што је велики успех, ми имамо насловне стране са ударним вестима о демонстрацијама на улицама српских градова”, каже Вучић.

Одговарајући на питање како он лично доживљава бурну политичку реалност у којој се налазе и Србија и свет, Вучић каже да није лако одржати мир и показати стрпљење у свакој прилици, али да је то његова дужност као човека на челу државе.

„Ја сам политички ветеран, довољно искусан да знам да могу све да поднесем. Ипак, оно што ме сваки пут изненади, чак и када помислим да сам прошао кроз све, јесте како неки људи којима сам толико много помогао постану нелојални”.

Ипак, како преноси амерички портал, за председника Вучића избори су најбољи показатељ да у Србији ужива велику подршку јер је његова странка на тек завршеним парламентарним изборима освојила 190 од 250 посланичких места у Скупштини Србије.

Председник Србије указује да ни у моментима победе нема опуштања и да се не сме подлећи емоцијама већ се започети посао мора наставити професионално, у најбољем интересу државе.

„Фокус је на политици и економији, мора се људима показати да настављате да се борите за земљу и да је то једини начин да се изађе из кризе. Све друго би нас одвело у дубље проблеме. Данас нам је највећи проблем корона вирус, али и на том пољу ситуација се побољшава. Када победимо вирус, уверен сам да ћемо обновити и успети да сачувамо позитивне економске трендове. Не кажем да је та борба лака, али уверен сам смо у стању да кроз Сциле и Харибде корона вируса боље кормиларимо од других европских земаља”, оценио је председник Вучић.

„Последњи избори показују да народ Србије има поверење у то што радим. Велика је одговорност однети тако убедљиву победу на изборима. Не само на овим, већ на свим изборима у последњих 8 година. То се не постиже уколико не познајете свој народ, уколико немате добру процену ситуације у којој се земља налази и политичког моментума. То је примарно. Друга најважнија ствар је да умете да процените када и колико брзо морате да одреагујете на изазов. Али изнад свега морате имати програм заснован на идејама, морате имати визију. Погрешно је ако своју политику заснивате на правилу да свакога дана морате да кажете нешто лоше о некоме. То није политика”, каже Вучић.

Он је истакао да политичар мора да има јасну представу о томе како да обезбеди новац за највеће инфраструктурне пројекте, да мора да зна како да се сачувају и мир и национални интереси, а држава дугорочно заштити без да се да доспе у инфериорну позицију у међународној политичкој арени.

„Србију више неће сврставати међу светске негативце”, закључио је председник Вучић.

Уредница портала замолила је председника Србије да се осврне на своју политичку каријеру, да сумира свој политички пут и еволуцију својих политичких идеја у контексту визије будућности коју види за Србију.

„Био сам млад и мотивисан када сам ушао у политику, жељан да променим свет око мене иако нисам сасвим схватао шта се све догађа у свету око мене. Данас имам велико политичко искуство. Са председником Руске Федерације Владимиром Путином састао сам се 17 пута, са немачком канцеларком Ангелом Меркел 11 пута, са француским председником Емануелом Макроном 10 пута, а са кинеским председником Си Ђипингом 7 пута. Онда можете да замислите колико је богато то искуство које сам стекао, колико сам научио и стекао способност да свет сагледам другачије, из зрелије перспективе. И да, променио сам се. Али људи се мењају, нарочито они који су довољно паметни да извуку поуке из својих грешака”, навео је Вучић.

Нада се, како каже, да ће докле год се буде бавио овим послом имати довољно енергије иако није увек лако.

„Остају ожиљци који једнога дана дођу на наплату. Међутим то ме неће поколебати да се својим послом бавим и надаље онако како сам навикао – одлучно, са пуно енергије, амбициозно и са жељом. Без тога, ништа се не може учинити”, казао је Вучић

Додао је у време после политике планира да оствари своју младалачку жељу и постане кошаркашки тренер за младе таленте.

„Од своје 16. године прижељкујем да подучавам младе кошаркаше, да развијам талентоване играче, саветујем их и посветим се нечем другом”, поручио је председник Србије, преноси Танјуг.

Главни проблем је што Албанци хоће само признање

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је једино решење да Србија призна независност Косова, а да је оно што покушава да уради српска страна промена атмосфере у односима Срба и Албанаца на КиМ.

Он је у интервјуу рекао да Београд жели боље односе између два највећа народа на Западном Балкану.

„Желимо да олакшамо слободну трговину, кретање робе, услуга и капитала, али када причамо о томе, Албанци кажу: ‘да, сигурно, све то желимо, али желимо да све то прође кроз Републику Косово’. И то је суштина. За њих је све ствар статуса. То је основни проблем, јер кроз сваку ствар Албанци провлаче статус Косова”, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да су му се свиделе идеје администрације америчког председника Доналда Трампа, односно то што је известилац Трампа Ричард Гренел сугерисао разговоре о економији, што је и потписано у претходним бриселским споразумима, међутим, како је рекао, Албанцима се није журило да спроводе те споразуме.

Упитан зашто је то тако, Вучић је рекао да изгледа да Албанци не разумеју важност економије и сматрају да је једини њихов интерес да понижавају Србију.

„Надају се да ће неко у Вашингтону или Бриселу приморати Србију да потпише признање косовске независности”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Председник Србије објаснио је да када су у Бриселу косовски Албанци тражили од Србије да преда војну и полицијску документацију о несталим особама, он је од албанске стране тражио да учини исто и преда документацију такозване ОВК, али да Албанци то нису прихватили.

„Високи представник ЕУ Жозеп Борељ и известилац ЕУ Мирослав Лајчак били су задовољни овим предлогом, међутим Албанци нису пристали”, рекао је Вучић и додао да су се Албанци понашали као да је од њих тражио да испали ракету на Марс или Венеру.

Вучић је додао и да Албанци себе представљају као жртве и да једино у то верују.

„Наш приступ је рационалнији и прагматичнији, док је њихова стратегија да мисле да смо сви дужни да испунимо све њихове захтеве, све њихове адуте и жеље. А ако то не учинимо, онда смо ‘следбеници Милошевићевог геноцидног режима’. То је нешто што сам чуо преко хиљаду пута на сваком месту”, рекао је Вучић.

Трампова администрација хоће да чује и ставове Србије

Председник Србије Александар Вучић каже да америчка администрација на челу с Доналдом Трампом хоће да саслуша и ставове Србије, што раније није био случај.

Џо Бајден је обећао да ће се, ако постане председник САД, заложити за мировни споразум о Косову.

На питање постоји ли нешто што Бајден не разуме у вези са сукобом на Косову и Метохији, Вучић је уместо одговора дао кратак опис председничког кандидата Демократске странке Џо Бајдена у контексту косовске ситуације.

„Мислим да Бајден разуме ситуацију на Косову и Метохији. Међутим, потпредседник Бајден, кога добро познајем и са којим сам се састао три или четири пута, има своју агенду. Учествовао је у свему што се десило на Косову и то је његова политичка заоставштина. Али он жели да се америчка политика у потпуности спроведе на исти начин као што је то било раније, у време државне секретарке Медлин Олбрајт. Ето, зато је било важно постићи посебне промене у ставу Беле куће, пре свега утицати на то да се омогући отворенији приступ према Косову и Метохији”, казао је Вучић, преноси Танјуг.

Он је додао да се Трамп преко својих представника показао отворенијим за такав приступ и да је „бар заинтересован да чује шта и ми имамо да кажемо”.

„Не могу рећи да се Трампов специјални изасланик Гренел сложио са свим нашим предлозима, али бар смо могли да представимо своје идеје и планове, а да не будемо приморани да разговарамо само на начин који одговара америчким интересима. Зато сам захвалан председнику Трампу и америчком народу”, указао је Вучић.

Навео је да је састанак који је имао у Белој кући са Робертом О´Брајаном, Џаредом Кушнером и Ричардом Гренелом био одличан, те да је од њих могао да чује много ствари, те да су људи који су најмоћнији на свету њега слушали сат и по.

„Први пут сам разговарао о свему што се заправо догађа Србима и Србији у небирократској атмосфери где обично пишете извештаје и службене дописе и ништа друго. Веома сам срећан што је такав разговор био могућ. Америка је без сумње била отворенија да саслуша српску позицију. А то је нешто што, без обзира на то шта ће се десити, никад нећу заборавити”.

Како је казао, он на пример, данас имао потпуно другачије идеје о Косову од канцеларке Ангеле Меркел, али додаје да ће се увек сећати како нам је помогла 2015. године и касније у кључним и важним питањима.

„Желим да се разликујем од оних за које је захвалност краткотрајна. Увек ћу памтити да су људи из Беле куће желели да чују ставове Србије, без обзира да ли су у складу са оним што мисле. То је у сржи мог става и односа према Трамповој администрацији. Кад је Бајден долазио на састанке, увек је био добро припремљен у функцији своје политике које се стриктно држи. Али та политика, у прошлости, није донела много среће Србији”, искрено је рекао Вучић и изразио жаљење што је епидемија корона вируса у Америци ставила у други план све добро што је успео да уради председник Трамп.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Одговор александру вучићу~
    Није никаква храброст тражити демаркацију са Албанцима. Чак напротив! Најмање 80% Срба траже да се баш за то и залажете!
    Од 1925 г, ПОСТОЈИ демаркациона линија између Срба и Албанаца, тј. иѕмеђу Краљевине Југославије и Албаније. То је минимум кога МОРАШ да се придржаваш. Тако је по Уставу и заклетви коју си положио. Свако другачије залагање је КРИВИЧНО ДЕЛО! Као „најбољем студенту Правног факултета“ то би, ваљда, требало да ти је јасно!

    Само настави како си кренуо… Сваки чланак, свака изјава на ТВ или штампаним медијима само повећава број доказа о ТВОЈОЈ ИЗДАЈИ!

Оставите коментар