Бил Гејтс: Против корона вируса – затворити све и свуда

Гејтс подсећа да је 2015. године позвао светске лидере да се припреме за пандемију на исти начин на који се припремају за рат

Бил Гејтс (Фото: EPA-EFE/Olivier Chassignole)

ВАШИНГТОН – Затварање свега и свуда, док бројке не покажу да се стање поправило, први је од три корака које предлаже амерички милијардер Бил Гејтс у борби са ковидом-19.

Гејтс упозорава да су Сједињене Америчке Државе пропустиле прилику да иду корак испред корона вируса, али, у ауторском тексту за Вашингтон пост, каже да још није касно да се донесу важне одлуке од којих ће зависити не само опоравак економије, већ и чињеница колико ће још Американаца морати да сахрани своје ближње.

Из разговора са бројним стручњацима и лидерима у Вашингтону и широм САД, закључио је, каже амерички милијардер, да је потребно предузети три корака.

Према његовим речима, потребан је доследан национални приступ гашењу проблема, потом повећање обима тестирања и као треће јединствена база података заснована на науци из које ће се радити на развоју вакцине.

„Упркос позивима стручњака и званичника у неким државама, плаже су и даље отворене; у другима су ресторани и даље препуни. Неки могу слободно да путују, где и како хоће, управо као и вирус”, наводи Гејтс и додаје да је све то рецепт за катастрофу, пренео је Танјуг.

Извор: Вашингтон пост

Суоснивач Мајкрософта додаје да је зато важно поштовати наредбе – затварање свега и свуда, док бројке не покажу да се стање поправило, што би, како сматра, могло потрајати 10 недеља или више. Према његовим речима, људима мора бити јасно ко и када ради, јер ће свака конфузија продужити економски бол, повећати изгледе да се вирус врати и изазове више смрти.

Други корак, како додаје, односи се на то да савезна влада мора да појача тестирање. Потребно је, наводи далеко више тестова, резултати морају бити обједињени, као и база потенцијалних волонтера за клиничка испитивања.

Каже да има напретка у методама тестирања, попут бриса за самотестирање који је развила Мрежа за процену корона вируса у Сијетлу, а који омогућава пацијентима и да избегну опасност да им здравствени радник пренесе инфекцију.

„Да бисмо болест привели крају, потребна ће нам бити сигурна и ефикасна вакцина. Ако радимо све како треба, могли бисмо је имати за мање од 18 месеци”, наводи амерички бизнисмен и каже да је производња вакцине само пола битке. Да бисмо заштитили Американце и људе широм света, мораћемо да произведемо милијарде доза.

Гејтс подсећа да је 2015. године позвао светске лидере да се припреме за пандемију на исти начин на који се припремају за рат – покретањем симулација како би се пронашле пукотине у систему. „Као што смо видели ове године, пред нама је дуг пут. Али и даље верујем да ако сада донесемо исправне одлуке, информисане науком, подацима и искуством медицинских стручњака, можемо спасити животе и вратити земљу тамо где је била”, наводи Гејтс.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 4. 2020)

 Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

3 replies

 1. Nemoj ti mene da štitiš, sam ću da se snađem.
  Gospode, spasi nas od zlih ljudi kojih ima više nego peska na dnu mora.

 2. Не треба заборавити шта је рекао врло информисани секретар США Мајк Пампео (иначе дипстејтовац):
  Mike Pompeo says, “This is not about retribution. This matter is going forward — we are in a live exercise here to get this right.”
  У питању је вежба наживо, уживо, милитари егзерсајз.
  Шта је одговорио противник дипстејта, председник Трамп:
  Listen closely, as Trump immediately responds, “You should have let us know.”

 3. Бил се прерачунао. Кина није пала и сад своју причу може да шири к’о пр*еж на ветру. Хтео је да уништи друге, да им уваљује вакцине и згрће паре на несрећи, али је само на изузетно добром путу на уништи Америку. Европа је ту колатерална штета за њих и сад пада у руке Кини. НАТО неће бити оно што је био, јер је огољено поступао искључиво по интересима једне чланице. Сад им је касно да објашњавају како вирус није ништа и како је све претерано. Америка се упецала на мамац за друге.

Оставите коментар