Војислав М. Станојчић: Јагма бошњачких партија око новопазарске школе

Министар Шарчевић много је разгневио Странку демократске акције, која очигледно „има тапију“ на основну школу „Авдо Међедовић“

Протест запослених у Основној школи Авдо Међедовић (Фото: Бошњачко национално веће/Данас)

Како дани пролазе, то сукоби око новог вршиоца дужности директора Основне школе „Авдо Међедовић“ у Новом Пазару не само да се не стишавају,  већ постају све јачи, бар  према реаговањима „оштећене“ стране у овом случају, односно, политичке странке, чији кандидат није „прошао“ код министра просвете, већ је он поставио другога, а из странке  са којом се води непрестана борба за превласт у граду.

Огорчено одлуком српског министра просвете да не постави њиховог кандидата, Босанско национално вијеће најавило је како размишља о томе да Нови Пазар изађе из образовног система Републике Србије (не каже и у чији би се образовни систем укључило), што је, највероватније, не много промишљени покушај уцене и очигледно настојање да се искаже крајња тврдоглавост и непомирљивост.

Министар Шарчевић (чији је, ваљда, посао, између осталог, и да поставља директоре школа) много је разгневио Странку демократске акције, која очигледно „има тапију“ на основну школу „Авдо Међедовић“, а највећи бес (ваљда и због функције у странци) испољио је њен председник, др Сулејман Угљанин.

Младен Шарчевић најавио да ће наставници-роботи имати прстен на малом прсту десне руке (Фото: Танјуг/Раде Прелић)

„Актуелни режим српског председника Вучића“, пише новопазарски стоматолог  на свом твитеру, „по узору на руски модел у Чеченији“ – увек је корисно повезати неку осуду Русије са поступцима Србије – „покушава да Бошњацима Санџака наметне дугогодишњег муфтију Муамера Зукорлића  на чело цивилне власти као специјалног представника великосрпског“ – а каквог другог него великосрпског? – окупационог режима у Санџаку.

„По том моделу, српски (који, очито,  никако није и његов, прим аутора) министар Шарчевић, игноришући Устав и законе“ – чији Устав и чије законе? – „покушава да наметне Зукорлићевог  верског екстремисту за директора основне школе која је проглашена установом од посебног значаја  за Бошњаке“.

Ово је срдити новопазарски  зубар исписао на свом Твитеру, али, се ту није зауставио, већ је  на конференцији за штампу, изјаву досолио речима: како је „Србија геноцидна творевина са неприхватљивим именом и начином њене организације“.

Очигледно је да у његовим написаним и изговореним  порукама, има доста елемената кривичног дела, па ће се  надлежни органи ваљда осетити позваним да  председника Странке демократске акције из Новог Пазара позову на суд како би пред њим образложио своја јавна размишљања о геноцидној Републици Србији.

Ванредно стање у Основној школи „Авдо Међедовић“ се наставља, постављени вршилац дужности не може да преузме дужност, док  ђачки родитељи непрестано захтевају да се ситуација среди, одлучи ко ће бити директор  и школа почне да ради.

Муамер Зукорлић у Скупштини

Широј јавности у Србији, која није упућена у новопазарске политичке и друге прилике, вероватно ће остати нејасно на основу чега је СДА „добила тапију“ на ову основну школу, толико важну за Бошњаке (зар и друге школе нису исто тако важне?) , и зашто би била  велика штета ако у њој не би био директор члан Угљанинове странке, већ неке друге.

Што најзад доводи и до питања:  да ли је један кандидат бољи зато што је члан наше странке од онога који припада другој, и са којом се боримо за локалну власт?

Овај случај, у коме су највеће жртве ученици Основне школе „Авдо Међедовић“, очита је последица сталног сукоба између  странака Сулејмана Угљанина и Муамера Зукорлића.

Сличних случајева као што је овај са постављањем вршиоца дужности директора Основне школе „Авдо Међедовић“ у Новом Пазару, вероватно не би било када би у Србији постојао закон којим се просветним радницима забрањује да буду чланови политичких странака. Онда би овакви сукоби били незамисливи; престала би и партијска запошљавања, па би се они који се баве васпитавањем младих бирали на основу свога  знања и способности за рад са децом и омладином или организацијом рада у школи.

Прочитајте јошCategories: Судбина као политика

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар