Вук Драшковић: Рекао сам Вучићу око Косова – ризикујте, пресеците као Де Гол

Преамбула да је Косово аутономна покрајина под влашћу Србије је бесмислена норма која не сме да стоји у Уставу, поручио Вук Драшковић

Вук Драшковић (Фото: Н1)

Ставови јавног мњења променили би се када би му се саопштила истина у вези са Косовом или ратним злочинима, и то у разговорима саветује председнику Србије Александру Вучићу да уради, рекао је лидер СПО Вук Драшковић у Дану уживо, говорећи поводом деветомартовских демонстрација.

На данашњи дан пре 29 година у Београду су погинули милицајац Недељко Косовић и студент Бранивој Милиновић током првих масовних демонстрација против власти Слободана Милошевића. Деветомартовске демонстрације извеле су на улице око 100.000 људи, по граду је размештено више од 10.000 полицајаца, на улице Београда изашли су тенкови.

Излазак грађана на улице организовао је Српски покрет обнове, чији је лидер Вук Драшковић позвао на демонстрације због хушкачког извештавања ТВ Београд, која је тада први пут прозвана ТВ Бастиљом.

У поређењу са деведесетим годинама, како је рекао Вук Драшковић, није ово и оно време за знак једнакости, јер су у питању неједнаке величине, међутим у оно време, медијска слика можда је била мање екстремна јер је постојао велики број опозиционих гласила.

Он је казао да је 9. март покретач свих битака дугих скоро девет година против режима Слободана Милошевића и да данас нема опозиције као што је био СПО 1990. и 1991. године, као и да је 5. октобар ношен је на крилима 9. марта.

„Тада је пропуштена историјска прилика за корениту промену система, ње нема. Нема је ни дан данас, данас је ситуација да смо са свих страна окружени западом, одакле стижу инвестиције, технологија, свеколика помоћ, на западу нам живи половина народа већ, а Русија нам продаје оружје… Оно за шта смо се борили после 2000. у Србији није остварено, и полако умире и нада, а за то није крив СПО“, казао је.

Косово јесте изгубљено, изгубио га је онај режим против кога смо се борили, рекао је Драшковић и додао да наша опозиција говори да „не дамо свето Косово, да смо за статус кво, за умирање Србије“. „То је оријентација, да бранимо оно што немамо што је изгубљено, то је политика опозиције у Србији“.

Србија не може никуда док не реши то питање, а оно је заправо решено резолуцијом 1244 којом је Србија трајно протерана са Косова, казао је.

На питање да ли је сагласан са председником Србије Александром Вучићем када разговарају о Косову, он је рекао да јесте и то много више него што то изгледа у јавности.

„Моја позиција је лагоднија, немам шта да изгубим борећи се за истину. Он вероватно, ја то не знам, чува бирачко тело и гласове, а у бирачком телу је почињена својеврсна лоботомија после 5. октобра. Много смо више сагласни када причамо као два човека, два лидера, него када он, из прагматичних разлога, у ситуацији када се губе гласови због истине, вероватно се устеже да каже ту истину – и ја га у томе не подржавам“, додао је.

Драшковић каже да би се јавно мњење променило када би му се саопштила истина и да то саветује председнику Србије да уради.

„Рекао сам му ви морате као Де Гол, пресеците, ризикујте, највише ризикује онај који неће да ризикује. Верујем да када би се Србији саопштила гола истина о томе куда нас води пут у Вашингтон и Брисел преко Москве, шта је са Косовом, када би се отворили досијеи о злочинима почињеним српском руком од деведесетих, за кратко време би се ситуација у јавном мњењу преобрнула. Често му то говорим. Он ми не каже ништа, али ја верујем да неће бити другог избора – да ли ће Србија бити нормална земља или Сирија, или Венецуела“, казао је.

Драшковић је рекао да не партиципира у власти и да од 2012. никада није био у власти, нити имао икакву функцију, као и да би подржао промене Устава ако би ишле у правцу прихватања стварности.

„Преамбула да је Косово аутономна покрајина под влашћу Србије је бесмислена норма која не сме да стоји у Уставу, а и сада када стоји никога не обавезује“, истакао је.

Он је рекао да већ сад на западу имамо половину нашег народа, а да сви који одавде беже не беже у Москву. “Или Кину, Русију, већ сви одлазе на запад, беже од сиромаштва безнађа, и од оваквих медија таблоида, ужаса, срамоте. Беже људи који имају памет, озбиљна су, трагична времена”, казао је.

Не може се бежање, како каже, зауставити ни дизањем дечијих додатака, нити патријарховим апелима „множите се”, нити апелима премијерке људима да се из света врате у Србију. „Нико се не враћа из система у којем је поштован и збринут као човек у друштво у којем је све то под знаком питања.”

Он је рекао да је његова подршка огромна да се мења систем у овој држави и да зато подржава власт. “Ја помажем да се то деси. Седећи поред пута и само се ругајући, подржава се само пропадање”, додао је.

„Ми подражавамо власт и то тако подржавамо – да на крају или нећемо подржавати, или ће бити тако како ми желимо да буде, а биће тако јер то диктира неминовност да Србија мора да живи“, закључио је.

Упитан како размишља о разочараним симпатизери СПО, он је рекао да СПО није чланска карта, већ борба и идеали. „Тих људи у Србији је данас на стотине хиљада“.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 9. 3. 2020)

Прочитајте још



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

13 replies

  1. Овога свратили у студио кад се враћао са терапије у Л.Лазаревићу.

    Пацијентима тамо је образац/идол Наполеон, али ево видимо, овоме је Де Гол.

    Може се рећи да је Србија напреднија од САД — тамо душевно оболели и нервно растројени завршавају као бескућници на улици, а код нас их позивају у (од САД финансирани) студио да држе говор.

    Резултат: Де Гол се преврће у гробу, гледаоци повраћају, а пацијент самозадовољно наставља суноврат у дубину лудила умишљене самоважности.

    Бог Хришћански је Бог Љубави, али је и Праведни Судија — па кад кажњава чини то са великом милошћу — прво одузме разум човеку е да би овај могао чинити мање зла себи и другима.

    У неким нарочито тешким случајевима, као код сумашедшег на слици, ни то не помаже одмах — змијска сила која га је давно обузела се још отима и наставља да га користи као да је још увек жив.

    Његове колеге у ЛЛ су вредни жаљења и самилости, али овај ће тешко достићи тај ниво….

  2. Nedavno je neko ovde pisuci clanak ‘odbrane’ Antonica rekao da je glasao za VD. Rekao sam da ni tada ni sada mi nije jasno kako je neko s mozgom mogao da glasa za njega. Tesko je opisati kompletnu patologiju doticnog koji je dugo posle toga bio ”vodja’ opozicije (o tempora o mores) ali se moze slobodno reci da je to nepatvoreni fijuk na nasoj politickoj sceni sto ipak nije i najopasnije. Opasnije je da je u jednom trenutku jedan znatan deo naroda bio spreman da mu da svoj glas sto ce reci da mi mozda imamo negde tu neku klicu nagona za samounistenje.

  3. Булајевићев четник. И Гојислав, исто.

  4. Господине Ношо,

    Хоће ли бити Олимпијаде? Женску страну ласно преварити, па да питам. Иначе, гласала сам за странку у којој су били Пекић и Коштуница.

  5. Осећаш ли Вуче колико си зла нанео, својом политиком, нашој Србији. Да ли си сахранио оне руке у којим су се виориле све друге заставе изузев српских?
    Ако је председник Вучић одлучио да слуша твоје савете, изгубиће изборе. А то је твој циљ, како би и “мртав” нашкодио Србији.

  6. Да жути нису срушили коалицију Заједно и бојкотовали изборе 1997, Вук би победио Милошевића, и у преговорима са великим силама, спречио побуну Шиптара, која је довела до бомбардовања Србије, од стране НАТО-а!

  7. Сања
    Оно би “спречило побуну Шиптара”?! Ех, Сања, Сања, заблудјела Сања. О чему то ви трабуните? Оно је једна од најгорих велеиздајничких и конвертитских креатура које је Србија у својој дугој историји имала. Скоро исте величине као она којој се обраћа.
    Чујте, оно пореди Алжир и Француску са Србијом и њеном колијевком?!!
    Боже драги, у којем кошмару заблуда и лажи живи један дио нашег народа.

  8. Koji savetnik…..Hajde Jano kucu da damo,ni prodamo ni izdamo vec samo da je predamo….
    Oj Srbiji zemljo,dokle ce “nesojevi” po tebi hodati,bez stida I srama.

  9. SPO je podneo najveći teret 90-ih i bio kormilar promena i zato je i stradao najviše. Ali oni koji su imali priliku 2000 godine da završe započeto nisu to uradili i posledice toga danas vidimo. Ni danas niko osim SPO nema stav da je bitno otvaranje arhive, lustracija, NATO sve ono što demontira komunizam.

  10. Не зна се ко нам је више зла нанео, овај или онај са ким се слаже кад приватно разговарају. **** **** *** *** *** *** **** *** ***** ****!
    Треба ваздух у Србији добро да се прочисти од оваквог *****.
    Њему нико не може да објасни да Наполеон и Де Гол нису одавно живи. Јадник умишља да је лидер а за њега би сада вероватно гласали само пацијенти из Лазе Лазаревића.
    Ипак хвала му на признању да им је кост у грлу Коштуничин Устав, па не могу да предају Космет шиптарима. Кукајте злотвори док не цркнете, ничије Косово и Метохија неће бити него СРПСКО! Лепо вам га је Коштуница запрндачио!
    Догодине у Призрену!!!

  11. Evo dva slucaja (Sanja, Vjekoslav) koji potvrdjuju moju prethodnu konstataciju vezanu za bivse glasace VDa. ‘SIptari se ne bi odvajali da je V bio predsednik’? Zaista? ‘Kormilar promena’? Kakvih promena? Otvaranje arhiva? Sta bi se tako nesto znacajno tamo pronaslo? Nato? Komunizam? Gde je to komunizam? Izgleda da sam bio previse blag I politicki korektan nazivajuci VD sledbenike bezmozgovnim?…

    Istina, pravde radi, moram da podsetim na jednu VD izjavu koja ce zaista ostati antologijska: “Ja, kao drzavnik…..!”

  12. @ Vjekoslav
    Ni danas niko osim SPO nema stav da je bitno otvaranje arhive, lustracija, NATO sve ono što demontira komunizam.
    ++++
    Да, и после отварања архива, јаве вам се живи сведоци који ће вам рећи ко је побио 25000 невине србске дечице у Миљевини 1945 године.
    https://vidovdan.org/info/zlocini-vidaka-oca-vuka-draskovica/#comment-35085

  13. Aman, pa dosta više i tog Draškovića…

    Hajde ova deca pa moguće i ne znaju ulogu Vuka Draškovića u bedjunju svih inih najvećih i najgorih zala na ovim prostorima ali ima nas dosta sa dobrim pamćenjem i lepim godinama.

    Ja bih moguće i poverovao da je iko drugi u pitanju ali Drašković!!!

    Ili je lagao onda ili laže sada, trećega nema.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading