Војислав М. Станојчић: Великосрпска или великонапредњачка политика према Бошњацима

Неки држављани Србије, иначе далеки потомци потурчених Срба, негодују због „великосрпске политике“ министра просвете Младена Шарчевића, за коју се то до сада није говорило

Протест запослених у Основној школи Авдо Међедовић (Фото: Бошњачко национално веће/Данас)

Српски народ у Србији одавно је већ огуглао на приче о „великосрпској хегемонији, национализму, шовинизму, агресији“…

Слуша их већ скоро читав век од припадника више народа и народности са којима је имао злехуду срећу да живи у истој (али никада и заједничкој) држави.

А пре неколико дана доживео је да и неки држављани Србије, иначе далеки потомци потурчених Срба, негодују због „великосрпске политике“, коју води министар просвете Младен Шарчевић, а за коју се то до сада није говорило.

У једној основној школи у Новом Пазару, где је требало да се постави нови вршилац дужности директора, наставничко веће и њен школски одбор изабрали су свог кандидата, а за њега је било и Бошњачко национално вијеће, од кога се такође тражила сагласност, пошто је оно ову школу прогласило за установу од посебног значаја за Бошњаке.

Министар Шарчевић је, међутим, за вршиоца дужности директора именовао другог кандидата, за кога се тврди да није ни учествовао на конкурсу. Тиме је изазвао незадовољство и у школи и у Бошњачком националном вијећу и подстакао досадашњег директора ове школе да изјави како је „српски (није министар у Влади Србије, већ српски министар) злоупотребио свој положај, јер је у потпуности игнорисао изборну процедуру и резултате конкурса за избор директора“

Младен Шарчевић (Фото: Н. Марјановић/Политика)

Бошњачко национално вијеће одлучило је стога да поднесе кривичну пријаву против Младена Шарчевића и тужбу Управном суду.

Уследила је и посета делегације БНВ-а школи како би се наставницима „пружила подршку“, док је председница странке искористила прилику да се обрати медијима:

„Сматрамо да је ово акт насиља над Бошњацима, да је ово исказивање великосрпске политике над Бошњацима и тражимо од министра да поштује законску процедуру и демократски избор директора“

Ова новопазарска школа, иначе, има око хиљаду ученика, од којих су скоро сви Бошњаци (као и наставници), док је настава искључиво на босанском језику.

Како су и кандидат БНВ-а и изабраник Младена Шарчевића аутентични Бошњаци, а припадају различитим бошњачким странкама, то би се пре могло претпоставити да министрово опредељење за једнога од њих није никаква великосрпска , већ вероватно великонапредњачка политика, чији ће се прави циљеви обелоданити на следећим парламентарним и локалним изборима.Categories: Судбина као политика

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Каква црна великосрпска политика … директори се тако постављају, супротно вољи запослених у школи, све време, по политичкој, не националној основи. И сада то иде, где год треба да се привремено постави директор, а за стално – зна се. Министар је лош, али нимало не верујем да делује по националној основи.

Оставите коментар