Нова странка излази на изборе, Доста је било бојкотује

Нова странка на конференцији одлучила да излази на изборе; Доста је било једногласно за бојкот

Фото: Н1

 Нова странка излази на изборе

Председник Нове странке Зоран Живковић саопштио је новинарима да је на страначкој Конференцији одлучено да изађу на изборе 26. априла, и то под слоганом „Борба за Србију“.

На конференцији је од 163 члана четворо било против, четворо уздржано, пренео је Живковић.

„Нова странка је већински донела одлуку да хоће да се бори. Наш слоган је борба за Србију и слоган ће бити написан на ћирилици и латиници”.

На питање да ли ће на изборе изаћи сами или у коалицији, Живковић је рекао: „Из онога што смо до сада имали, нисмо препознали неког ко би поред нас могао да се представи као права опозиција овом режиму“. Живковић је додао да за сада ствари тако стоје, и изразио наду да ће им грађани Србије бити одлични коалициони партнери.

Страначка конференција Нове странке (Фото: Н1)

Најавио је да ће у кампањи представити решења попут оног да ће медији бити апсолутно слободни, али и то да ће казне за лаж бити велике. У кампањи ће представити све оно што би помогло да Србија буде боља, да се укину корупција, малверзације, додао је.

„Као једина искрено опозициона странка која се залаже за Србију као пуноправну чланицу Европске уније, али и Србију дубоко укорењених европских вредности, Нова странка је свесна да је пред њом, њеним члановима и активистима, озбиљан и дуготрајан процес повратка демократских начела. Зато нам је у тој борби неопходна помоћ и подршка одговорних, озбиљних грађана Србије са којима можемо и морамо истрајати и победити.

Иако изборни услови јесу катастрофални и непримерени једној европској земљи 21. века, управо је то оно што нас све обавезује на борбу, а не бежање са изборног мегдана. Борба је дубоко укорењена у историји српског народа и свих њених грађана. На почетку смо нове етапе која неће трајати само наредних неколико недеља кампање, већ све док заједничким снагама не означимо крај режима Александра Вучића, а Србију не вратимо на пут којим је кренула након Петог октобра 2000. године“, саопштила је после Конференције Нова странка.

Нова странка је позвала „све који желе добро својој деци, породици, пријатељима, улици, граду и држави“ да устану, дигну глас и искористе своје Уставом загарантовано право да бирају боље за своју будућност, а да своје поверење и подршку дају Новој странци, „странци нових, неукаљаних људи који желе да од Србије направе земљу из које се више неће бежати, већ у коју ће се враћати и у њој поносно остајати“.

Јелена Мирковић

(Н1, 7. 3. 2020)

ДЈБ једногласно одлучио да бојкотује изборе

Председник покрета Доста је било (ДЈБ) Саша Радуловић изјавио је данас да је главни одбор те политичке организације једногласно одлучио да се бојкотују предстојећи избори на свим нивоима, јер не желе да учествују на „намештеним изборима“, којима се само „даје привид легитимитета“.

Он је на конференцији за медије у просторијама тог покрета, рекао да ће ДЈБ спроводити активну кампању бојкота како би објаснили грађанима, јер не желе да узму власт на улици већ да се створе услови за фер изборе.

„Желимо што мању излазност, испод 40 одсто, да грађани покажу како дају отпор овом уништавању Србије“, рекао је Радуловић, наводећи да ће се успех бојкота мерити и по излазности.

Саша Радуловић (Фото: Доста је било)

Радуловић је навео да ће такви избори ће дати нелегитимну Скупштину у којој ће најмање три четвртине, а вероватно и четири петине посланика бити из Српске напредне странке (СНС) и Социјалистичке партије Србије.

Он је рекао и да ће ДЈБ спроводити контролу избора, али није желео да јавно изнесе стратегију како ће то урадити.

Радуловић је рекао да је за успех бојкот довољно да изборе бојкотује „истинска релевантна опозиција“ где је осим ДЈБ, убројао и Савез за Србију и Покрет слободних грађана.

Радуловић је казао да ДЈБ разговара са другим политичким опцијама које бојкотују изборе, како би сарађивали на томе „у оним тачкама у којима нађу синергију“.

Он је нагласио да је неопходно бојкотовати и локалне изборе, наводећи да они који излазе на њих то чине из личног интереса.

Према његовим речима, ЕУ и власт желе да направе себи пожељну опозицију.

Радуловић је рекао да постоје само три разлога да се учествује на намештеним изборима.

Према његовим речима, на њима ће учествовати „сателити власти“, „сателити Европске уније“, да су то они који беспоговорно слушају, као и “партијски паразити”.

Он је позвао и гласаче СНС-а да бојкотују изборе.

„Ви видите како је локална власт бахата и краде. Пошаљите поруку Александру Вучићу, тако што ћете остати код куће“, рекао је Радуловић.

Онима који су, како је навео, застрашени и морају да изађу на изборе, саветовао је да ако морају сликају да су заокружили СНС, да затим заокруже све редне бројеве и тиме учине листић неважећим.

(Бета, 7. 3. 2020)

Наслов и опрема: Стање ствари

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Могу да замислим колику жртву за Нову странку и г. Живковића представља то да им слоган буде исписан и ћирилицом. Судећи према њиховом сајту и односу према српском језику и култури, то ће бити једино што су до сада написали и што ће написати на званичном српском језику.

  2. Predsednik NOVE СТРАНКЕ ЗОРАН
    ЖИВКОВИЋ : Нова странка је већински
    donela odluku da хоће да се бори.
    Наш slogan je « Borba za Srbiju » i слоган
    ће бити наpisan na cirilici i латиници

Оставите коментар