Узбуњивачу из Крушика Александру Обрадовићу одређен кућни притвор

Одлуку о кућном притвору донео је Апелациони суд пошто је укинуо решење Вишег суда о одређивању притвора

Фабрика „Крушик“ (Фото: КРИК)

Александру Обрадовићу, узбуњивачу који је новинарима доставио податке о умешаности оца министра Небојше Стефановића у извоз оружја из „Крушика“ Виши суд у Београду одредио је кућни притвор, саопштено је из ове институције.

Одлуку о кућном притвору Виши суд донео је након што је Апелациони суд укинуо решење о притвору и наредио им да поново одлучују.

Његов бранилац Владимир Гајић каже за КРИК да је оваква одлука очекивана и да је реч о контроли штете пошто је случај привукао велику пажњу јавности.

Гајић је објаснио да се Обрадовићу ставља на терет одавање пословне тајне, међутим, додаје да то подразумева да је дело почињено из користољубља.

„Јасно је да је једину штету претрпео ’Крушик’ јер је Обрадовић дао податке новинарима. ’Крушик’ је оштећен јер је изгубио новац пошто је морао да сарађује са министровим оцем“, каже Гајић.

Гајић каже да Обрадовић de facto јесте узбуњивач, али да тај статус нема у овом поступку и да би могао да га добије само уколико би случај против њега био обустављен.

„Неко не може да има статус узбуњивача и осумњиченог. Да смо ми правна држава, тужилац би покренуо поступак против оних који су вршили злоупотребе, а он би добио статус узбуњивача“, додаје Гајић.

НИН је у последњем броју објавио да се узбуњивач, запослени у државној фабрици оружја „Крушик“ из Ваљева, већ 20 дана налази у притвору због сумње да је одао пословну тајну о извозу оружја у који је умешан отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића. Ова информација до тада је била непозната јавности, а Министарство унутрашњих послова није издало никакво саопштење иако је то уобичајена пракса.

Приватни извозник „ГИМ“ који је повезан са министровим оцем Бранком Стефановићем куповао је оружје у „Крушику“ по повлашћеним ценама у односу на државну фирму „СДПР Југоимпорт“, о чему су писали БИРН и портал „Arms watch“. Бранко Стефановић посредовао је, како је открио БИРН, у продаји оружја компанији из Уједињених Арапских Емирата.

У знак подршке Обрадовићу, испред Централног затвора у Београду синоћ се окупило стотинак грађана који су захтевали да се он пусти из притвора.

Бојана Павловић

Опрема: Стање ствари

(КРИК, 14. 10. 2019)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Ако не може да добије званично статус узбуњивача, добро би било да му нека од организација која се бави тиме одмах додели признање и тиме доведе корумпиране власти и систем да суде човеку чија је заслуга за исту ствар призната као таква на другом месту.

    Иначе, једва да сам изненађен што у оваквој држави државна фирма има натпис на улазу на недржавном језику (в. слику уз текст) … Добро се слаже – комунистички српскохрватски са, у суштини, комунистичким системом и начином владања.

Оставите коментар