БИРН: Фирма у којој је ангажован отац Небојше Стефановића куповала оружје по повлашћеним ценама; Стефановић демантује

Фирма ГИМ са којом је повезан отац министра Небојште Стефановића, Бранко куповала је оружје и муницију од компаније Крушик по повлашћеним ценама, наводи БИРН. Министар Стефановић и Крушик демантовали су ове наводе

Фото: БИРН

Фирма ГИМ која се доводи у везу са Бранком Стефановићем, оцем министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, куповала је наоружање по повлашћеним ценама од Крушика из Ваљева, открива БИРН након анализе уговора које је, како тврде, ова државна фабрика наменске индустрије „свесно хтела да сакрије од јавности“. Ове наводе данас је негирао министар Стефановић, наводећи да је у потпуности сигуран да „његов отац није починио било какво кривично дело и да је сваки посао био транспарентан и у складу са законом“.

БИРН је још у новембру 2018. године објавио да је отац министра полиције, као представник компаније ГИМ из Београда, посредовао између Крушика и купаца оружја из Саудијске Арабије. Руководство Крушика је у уторак 16. септембра демантовало наводе из текста који је објављен на специјализованом порталу „Arms Watch“, а у коме стоји да је ГИМ куповао оружје по повлашћеним ценама у односу на државни СДПР.

Као доказ, како преноси Јавно.рс, навели су податке из уговора који је ГИМ потписао са том компанијом 26. јуна 2018. године и дали упоредни приказ онога што су договарали са државним предузећем СДПР и са ГИМ-ом. Како пише БИРН, Крушик је свесно прећутао кључне податке из других уговора које су склапали са ГИМ-ом и СДПР-ом који показују, како наводе, потпуно другачију слику. Осим уговора који је Крушик представио јавности, БИРН наводи да поседује и претходна три уговора потписана са ГИМ-ом, као и четири уговора потписана са СДПР-ом.

Из њих се, тврди БИРН, види да Крушик ГИМ-у није продао 267.000 мина, као што стоји у демантију, него чак 487.000 комада мина и 210.000 комада ручних бомби. Укупна вредност уговора је скоро 43 милиона долара, наводи се у тексту на порталу Jавно.рс.

Из докумената се такође, како тврди БИРН,  види да је Крушик „манипулисао упоређивањем цена различитих верзија мина“ како би се поткрепила тврдња да „ГИМ није био у повлашћеном положају приликом куповине, док је заправо предузеће повезано са оцем министра полиције набављало мине по нижим ценама од конкуренције“.

Уговори између Крушика и фирме ГИМ (Фото: БИРН)

На питања БИРН-а, Крушик је одговорио да „као произвођач није обавезан да свим партнерима продаје робу по унифицираним ценама“, али и да „ГИМ нема повољнији статус у односу на остале купце“.

Међутим, тврди БИРН, преостале информације из саопштења, као и информације и документа које су прикупили не поткрепљују ту тезу. ГИМ је, наводи се у тексту, исту врсту оружја по правилу плаћао јефтиније од конкуренције.

Документа на које се позивају аутори текста показују да је СДПР у јуна 2017. од Крушика купио 10.000 разорних мина М73 за цену од 51,77 долара по комаду, док ГИМ за исту количину следеће године плаћа 45,20 долара по комаду. Оба купца у поменута два уговора имају исту провизију од пет одсто, додаје се уз навођење још неколико сличних примера.

У одговору Крушик наводи и да они не продају „своја средства по унифицираном ценовнику као што раде малопродајни, трговински ланци, већ се сваки случај, односно захтев, посебно третира“. „То конкретно значи да ми једном истом купцу не продајемо робу увек по истим ценама. Наравно, исто важи и када се ради о различитим купцима“, одговорили су у Крушику.

Крушик наводи да су још 2015. године по истим ценама по којима су продаване мине ГИМ-у, испоручивали мине на исто тржиште, преко друге две фирме, али не наводе које су то фирме, додаје се у тексту.

Бранко Стефановић је маја 2017. као представник компаније ГИМ из Београда посредовао између Крушика и купаца оружја из Саудијске Арабије, тврди БИРН. У име ГИМ-а, а позивајући се на званични документ Крушика који су објавили још пре годину дана, Бранко Стефановић је у фабрику дошао „ради прегледа робе“. Са њим су тада били још Горан Тодоровић, власник ГИМ-а, као и представници саудијске фирме Ринад ал Џазира.

Везе старијег Стефановића и Крушика показује и фотографија до које је дошао БИРН, а на којој се види да Бранко Стефановић присуствује свечаности поводом годишњице постојања фабрике.

Бранко Стефановић на прослави дана фабрике Крушик у фебруару 2019. (Фото: БИРН)

БИРН наводи да, власника ГИМ-а и Бранка Стефановића повезује и предузеће „Јунајтед БГ“ у ком су њих двојица били сувласници до априла 2018. Оснивање заједничке компаније „Јунајтед БГ“ 2015. године поклапа се са бољим пословним резултатима ГИМ-а, додају.

Финансијски извештаји, према истраживању БИРН-а, показују да ГИМ са четрдесетак милиона динара прихода у 2016. нагло скаче на преко милијарду динара прихода у 2017. години, а најновији подаци за 2018. показују скок на скоро две милијарде динара, што се, како наводе, поклапа са ангажовањем Бранка Стефановића у овом предузећу.

Небојша Стефановић: Никада ниједна фирма није имала повлашћени положај

Наводе да је компанија која се доводи у везу са Бранком Стефановићем имала повлашћен положај приликом куповине оружја од „Крушика“, министар Стефановић негира.

„То је потпуна измишљотина да је имао повлашћен положај, коју је демантовао и Крушик и Министарство одбране, значи две озбиљне институције, показујући конкретно, значи они нису рекли паушално, они су навели због чега је то измишљотина и навели су колико је нетачно да је било ко уопште, не једна фирма, било која фирма имала повлашћен положај у односу на државу. Никада ниједна. Не желим више да одговарам на питања“, рекао је Стефановић.

„Хакерски напади из Србије“

Причу о везама Бранка Стефановића с трговином наоружањем актуелизовао је међународни портал Arms Watch (armswatch.com) објављивањем трећег дела приче о наводном извозу наоружања из Србије у Јемен у којем, како се тврди, посредују и чланови породица неких високих функционера Владе. Портал је раније објавио да је оружје произведено у ваљевском Крушику завршило у рукама бораца Исламске државе у Јемену, уз посредовање фирме из САД и преко Авганистана.

Након тога овај портал је на твитер налогу саопштио да се њихов сајт нашао под хакерским нападима из Србије. У овом тренутку том сајту је из Србије могуће приступити само коришћењем такозваног ВПН софтвера (virtual private network).

Министарства негирају извоз наоружања у Јемен

Званичници Србије реаговали су поводом тврдњи објављених на порталу Arms Watch. Министарство трговине, туризма и телекомуникација Србије негирало је наводе у медијима да је оружје произведено у Србији извожено у Јемен, истичући да није издата ниједна дозвола за извоз наоружања, војне опреме и робе двоструке намене у Јемен, као ни за извоз у било коју другу земљу која се налази под санкцијама међународне заједнице. Реаговало је и Министарство одбране подсећањем да је „Република Србија, према критеријумима транспарентности у извозу наоружања и војне опреме, већ неколико година међу првих пет држава у свету рангираних на листи Барометар транспарентности коју објављује организација Small Arms Survey’ са седиштем у Женеви“.

Опрема: Стање ствари

(Инсајдер, 19. 9. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар