Политика: Мекалистер смекшао и бојкоташе – разговори у „Жан Моне” формату

У дијалогу у парламенту треба да учествују и политичке странке које нису парламентарне, али су биле конструктивне током разговора на ФПН-у, сматра Милан Антонијевић из Фондације за отворено друштво

Скупштина Србије (Фото: Анђелко Васиљевић)

Са Факултета политичких наука дијалог власти и опозиције о изборним условима сели се у Народну скупштину Србије и има шансе да окупи већи број учесника него што их је остало до јучерашњег, шестог округлог стола на ФПН-у.

То је, бар за сада, и последњи сусрет у овом формату, који је организовала Фондација за отворено друштво, а резултати ових разговора наћи ће се, у писаној форми, пред учесницима дијалога у парламенту 9. и 10. октобра.

Осим ових датума, које је председница скупштине Маја Гојковић предложила Дејвиду Мекалистеру (на чију иницијативу се међустраначки дијалог наставља у парламенту) и њених навода да ће се водити у више фаза, па и наставити после избора следеће године, нема више конкретнијих детаља.

Питања о томе који временски оквир је предложио Мекалистер, ко би био непосредни медијатор Европског парламента и ко ће од политичких странака и лидера бити позван да учествује у дијалогу, упућена јуче делегацији Европске уније у Србији, преко које се обавља кореспонденција између Гојковићеве и председавајућег Спољнополитичким одбором ЕП Мекалистера, остала су за сада без одговора.

Како незванично сазнајемо, нова серија разговора би могла да се одвија у „Жан Моне” формату, који подразумева и да нема медијске комуникације док се не дође до конкретних резултата.

Биљана Баковић

(Политика, 20. 9. 2019)

Шеста рунда најконкретнија за 45 дана дијалога на ФПН-у

Након данашње рунде дијалога, представници опозиције рекли су новинарима да је СНС направила искорак

Састанак на Факултету политичких наука (Фото: Танјуг)

Представници политичких партија који су учествовали у „Дијалогу о изборима 2020” на Факултету политичких наука, оценили су данашњи, шести разговор власти и опозиције као најконструктивнији и као наговештај могућности договора око унапређења изборног процеса.

Након данашње рунде дијалога, представници опозиције рекли су новинарима да је СНС направила искорак и да, као и представници власти, очекују да ће ускоро као резултат тих разговора започетих пре 45 дана уследити документ са мерама које ће унапредити изборне услове.

Представник Грађанског демократског форума Раде Вељановски рекао је да се данас чуло да је власт спремна да се раздвоје јавни ресурси од ресурса политичких странака, да се јавни ресурси не смеју користити у политичке сврхе, да кампања не сме да се води у јавним предузећима и институцијама…

Вељановски је изразио жаљење што су поједини учесници предлоге излагали ултимативно, и потом, када они нису прихваћени, напуштали дијалог.

„Што време одмиче нас је мање а разговор је све конструктивнији – то је добро али не и чињеница да је мање представника опозиције”, навео је Вељановски, јавља Танјуг.

Лидер Либерално демократске партије Чедомир Јовановић сматра да је бојкот најгора одлука која може да задеси Србију.

„Идеја да се бојкотују избори и са друге стране став председника Србије Александра Вучића да то прихвати ноншалантно је катастрофа”, рекао је Јовановић и додао да је данас прихваћено доста важних ствари – да је СНС направила искорак.

Јовановић сматра да је лоше то што ће наше проблеме решавати Кукан и Мекалистер.

Посланик Социјалистичке партије Србије Жарко Обрадовић оцењује да након данашњег дијалога учесници треба да подвуку црту и кажу у чему су сагласни, а у чему нису и да то доставе организаторима скупа.

„Чули смо пуно корисних предлога од Цесида, Црте, Транспарентности и Конференције градова и општина. Спремни смо да те предлоге преточимо у закон и гласамо у Скупштини и унапредимо изборни процес”, рекао је Обрадовић.

Представник Покрета социјалиста Бојан Торбица сматра да је данашњи дијалог показао да је било потребно мало више стрпљења да се дође до одређеног решења.

Живота Старчевић из Јединствене Србије шесту рудну је оценио као најконкретнију до сада. Састанак је био велико користи за побољшање изборих процеса, рекао је он.

Председник Лиге социјалдемократа Војводине Саша Шућуровић рекао је да ће ЛСВ о изласку на изборе одлучивати у складу са тим да ли се поштују изборна правила која како је додао, морају да се мењају.

По речима Петра Милетића, Покрет слободних грађана предлоге СНС види као охрабрење због чега ће доношење коначне одлуке о изласку на изборе сачекати. Сачекаћемо крај дијалога уз посредовање Европског парламента, рекао је он.

Владимир Ђурић каже да ће Странка модерне Србије проучити предложени сет мера како би имали јасан став о томе у којој мери оне унапређују изборне услове.

Представник Демократске уније Рома Душко Јовановић говорио о потреби да се Ромима, који су као најугроженија заједница подобни за злоупотребе пред изборе, јасно објасне бирачка права али и чињеница да и онај ко прима мито чини кривично дело као и онај ко га даје.

Немања Ненадић из Транспаренсија оцењује да важно то што се данас чуло да ће се мењати неки од закона. Додао је верује да има довољно времена да се ствари промене.

(Политика, 19. 9. 2019)

Опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Како могу да учествују непарламентарне странке? Кога оне представљају?

  2. Па ваљда да их има што више. Тако је и Слоба радио.

Оставите коментар