Владика Григорије: Ослободићемо Србију

Данас су на власти људи који у тим ратовима [деведесетих] нису показивали ништа патриотско, осим што су о патриотизму пуно причали, рекао владика Григорије

Владика Григорије на промоцији књиге у Мостару

Епископ диселдорфски и немачки открио је неке до сада непознате детаље о приватном животу, почевши од најранијег детињства, преко ратова деведесетих, Српској Православној Цркви, тајним службама, власти и опозицији, али и будућности, за коју у нашој земљи сматра да је у великом проблему.

Владика Григорије објавио је књигу „Гледајмо се у очи“ у издаваштву „Вукотић медија“, док су је приредили Данијела Јелић и Милојко Божовић.

Епископ диселдорфски и немачки је открио неке до сада непознате детаље о приватном животу, почевши од најранијег детињства, преко ратова деведесетих, Српској Православној Цркви, тајним службама, власти и опозицији, али и будућности, за коју у нашој земљи сматра да је у великом проблему.

Одрастање без оца

Имао је само четири године када је остао без оца, а очинску фигуру преузео је деда Петар, мајчин отац. Мајка је како каже, „најбоље осећала његову душу и карактер“, те се плашила његове касније одлуке да упише богословију. Расправа са братом одвукла га је на ту страну и у први сусрет са Библијом.

Младен Дурић, данашњи владика Григорије, био је један од предводника чувених демонстрација 1992. године, а у то време му је брат рањен на почетку рата.

„Брат ми је био рањен, после и заробљен, а ја сам био у Београду, у тим тренуцима један од предводника и организатора демонстрација. Пронашао сам га на Бањици након што је оперисан, а после неколико дана сам се замонашио“, објашњава Владика Григорије, који додаје да је 1990. године као војник био на чувеној утакмици Динамо-Звезда где је „све почело“.

Промена режима почетком новог миленијума

„Рат о коме говоримо је био веома тежак, несрећно се завршио бомбардовањем Србије и ратом на Косову, чиме је Милошевић несрећно окончао политичку каријеру. Онда је дошао Зоран Ђинђић. Свима нам се, захваљујући његовом доласку, вратила нада да може бити боље, та жеља да радимо и тако сами допринесемо том бољитку. Многи од нас су веровали и у то да Војислав Коштуница може да уради нешто добро за Србију, као честит државник и човек… А онда је убијен Ђинђић. После тога све се како-тако држало извесно време, али је на крају опет отишло у суноврат. Сада су појаве из деведесетих, а које сам малочас помињао, поново на месту где су тада биле. Њихови главни протагонисти су људи који у тим ратовима нису показивали ништа патриотско, осим што су о патриотизму пуно причали. А верујем да од тога нема ништа опасније. Данас и те како добро осећамо последице тог лажног патриотизма“, објашњава владика.

Фото: ИН4С

 Тајне службе: Одлазак на Шешељево предавање и хапшење 1987. 

„Деловање тајних служби осетио сам на сопственој кожи, тзв. тајна полиција је 1987. ухапсила мог друга Драгана Илића, свештеника у Крушевцу, и мене. У то време је Шешељ држао трибине, а ми смо радознали, ишли да слушамо све што је било ново и наоко занимљиво. А онда су нас ухапсили и држали осам сати у притвору испитујући шта је то Шешељ причао. Притом смо видели да је један од тих који нас испитују и сам био тамо. Шта су тиме хтели да постигну? Хтели су да нас компромитују хапшењем како би сутра могли да нас уцењују. Требало је да цинкаримо оца, брата, оне са којима живимо? Како су тако радили, тако раде и данас“.

О Сабору СПЦ и доласку Александра Вучића

Председник Србије је раније ове године присуствовао једном заседању СПЦ, а недавно је награђен Орденом Светог Саве Првог реда. Ипак, састанак је овог пута био главна тема из више разлога.

„На сусрету је упорно инсистирано да дође уз образложење да ће нам председник рећи нешто што до сада нисмо чули о Косову, без сагласности Сабора. Вучић је био све време, благо речено, непријатан према владици рашко-призренском Теодосију, којем је, између осталог, замерао то што поседује косовска документа. Долазак није уродио плодом, али зато јесте приликом боравка у Патријаршији неколико владика означио као своје противнике, међу којима сам био и сам. Када сам саопштио пред Вучићем и Селаковићем да током сусрета ништа ново није речено нити представљено, почела је медијска хајка на владику Теодосија и мене који смо читав месец развлачени по насловницама жуте штампе. На мене такви написи немају утицаја, али вероватно имају на гласаче.“

О опозицији

„Опозиција мора да буде бескомпромисна, искрена, таква да грађани Србије могу да кажу: ‘Ови људи ће нам пружити слободу и достојанство.’ Не смемо да заборавимо ни то да улога нас као хришћана није да неког срушимо, него да будемо спремни да се жртвујемо, те да наша жртва открије превару и фалсификат. Опозицији треба да буде циљ да смени један систем како би успоставила заједницу у којој сваки човек има право на достојанство и слободу мишљења. Верујем да у опозицији има људи који су у стању да то учине“, истиче владика Григорије.

„Биће трагично за оне који не примећују да брод којим пловимо увелико тоне

Када се поведе прича о будућности ових наших простора, владика Григорије каже да није у стању да буде песимиста.

„Све док политички лидери коначно не схвате и не прихвате да је крајње време да се направи једно инклузивно друштво у ком неће бити могуће манипулисати патриотизмом у ком неће бити могуће да се један народ плаши другим народом и у ком ће сваком грађанину бити обезбеђен достојанствен живот и квалитетно образовање. Све док не буде тако, гледаће како људи одлазе у Немачку, Аустрију, Америку, јер нико не жели да његово дете заврши факултет, па затим да се учлани у странку како би се запослило или да ради нешто за шта неће бити плаћено, док се с друге стране, неко ко није завршио факултет или одговарајућу школу, бави оним за шта не поседује квалификације. Све су то разлози због којих верујем да ће сва та лаж коју живимо кад-тад урушити. То урушавање неће бити толико трагично на први поглед, али ће бити за оне који сада имају осећај моћи и који не примећују да брод којим пловимо увелико тоне. Управо ће они урушавање доживети тешко, а осталима ће то бити сасвим логичан след догађаја након деценија кризе у којој живимо и дочекаће то као ослобођење. Чини ми се да све води управо ка томе…“, закључује владика Григорије.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Директно, 11. 10. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

8 replies

 1. „Младен Дурић, данашњи владика Григорије, био је један од предводника чувених демонстрација 1992. године…“
  Довољно о дотичном!
  Чудно да тих година нико није демонстрирао у Загребу и Хрватској подметао ногу.

 2. „Брат ми је био рањен, после и заробљен, а ја сам био у Београду, у тим
  тренуцима један од предводника и организатора демонстрација. Пронашао
  сам га на Бањици након што је оперисан, а после неколико дана сам се
  замонашио“

  Брату свака част, чест и захвалност за показано родољубље!
  И док је брат био спреман и живот да положи за своје ближње, дотле је
  други брат – Младен Дурић – био на ДЕМОНстрацијама у Београду?!
  И, ”патриотски”, право са ДЕМОНстрација у – монахе?!

  Драган Славнић

 3. Ne znam zasto postavljate ovako bombast naslov – Oslobodicemo Srbiju? Gde je to vladika izgovorio? Nigde. Pa stavite onda naslov knjige koju je vladika Grigorije napisao.
  Knjigu mogu da komentarisem kad je budem procitao, a da sudim vladici to nikako.
  Procitao sam samo jednu knjigu od vladike Grigorija i za nju imam samo pohvale.

 4. Допао ми се чланак проф Зорана Радовановића у ДАНАСу о стубовима нашег националног поноса : Цркви, САНУ, војсци, Звезди :
  https://www.danas.rs/dijalog/licni-stavovi/klimavi-stubovi-nacionalnog-ponosa/
  Говорећи о Цркви, он је рекао да “речит пример губитка оријентације представља и претварање 800-годишњице СПЦ у кичерски покушај канонизације живог човека, уз утеху да се већина архијереја ипак постидела тог чина”.
  У тој већини архијереја налази се и епископ Григорије. Обзиром да се и јавно и у књизи “Гледајмо се у очи” изјаснио као противник Вучићеве власти, нашао се на удару Вучићевих медија и коментатора @Драгана.

 5. Vladika bi trebao da se bavi religijom, da ne živi životom bonvivana, ali na žalost sve mu je preče od onoga za šta se zavjetovao. Pa tako i miješanje u politiku. Žalosno !

 6. У књизи ГЛЕДАЈМО СЕ У ОЧИ владика пише о свом животу, одрастању, љубави према вери, односима са патријархом Павлом, епископима, али и о садашњем тренутку, положају цркве, њеном односу са државом, неопходном помирењу са комшијама . . .

  А из горњег текста сазнајемо нешто о доласку Вучића међу владике. Владикама је речено да Вучић долази у патријаршију да им каже нешто ново о Косову. Наравно, Вучић није казао ништа ново. Кад му је Григорије то рекао, Вучић је неколико владика означио као “своје противнике”, посебно Григорија и Теодосија.

  После чега је кренула медијска хајка на њих двојицу. Хајка коју овде настављају коментатори @драган, @nn и @славка.

 7. @Тата = @Деда Ђоле

 8. @Тата (@Деда Ђоле) Не мора се бити бот да се провали овај скоројевић, љубитељ протестаната. Довољно је само да се живи преко 10так година у иностранству; на тај начин знате да одбаците овакво ********** о томе како су “тамо негде” “организованији, вреднији и смисленији” од нас, ваљда Србадије. Што би Афроамериканци рекли “bullshit.”

Оставите коментар