Дамир Марушић: САД виде Вучића као партнера с којим могу да реше ситуацију на Косову

Мислим да се Вучић позиционирао на овом путу као партнер који чека партнера у Приштини. И тако га, ја мислим, Американци сада можда виде, рекао сарадник Атлантског савета

Дамир Марушић (Извор: Глас Америке)

Не треба очекивати да ће САД вршити притисак на Приштину у вези са таксама пре окончања избора на Косову, а од будуће владајуће коалиције зависиће и судбина преговора, оценио је за Глас Америке сарадник Атлантског савета Дамир Марушић.

Анализирајући посету председника Србије Америци, Марушић каже да је добро што је Вучић отворен за преговоре и што не прејудицира крајњи исход, али и истиче да је питање хоће ли моћи да задржи Москву даље од преговарачког стола.

Марушић је оценио да је то што се са председником Србије састао високи званичник попут државног секретара САД Мајк Помпео знак да Американци Вучића виде као партнера са којим могу да реше ситуацију на Косову.

„Даље, мислим да је вешто темпирана посета зато јер се на Косову влада распала, биће нови избори скоро, мислим да се Вучић позиционирао на овом путу као партнер који чека партнера у Приштини. И тако га, ја мислим, Американци сада можда виде“, рекао је Марушић за Глас Америке.

Сарадник Атлантског савета сматра да САД неће вршити притисак на Приштину за време избора и истиче да је важно каква ће коалиција бити формирана на Косову.

„Ако има шансе да то буде коалиција која је за преговоре, за попуштање пореза, онда би било важно да се и Брисел и Вашингтон изјасне да подржавају такву политику“, рекао је Марушић и истакао да, у случају да будућа влада Косова не буде наклоњена преговорима, постоји могућност да они пропадну.

Према његовим речима, Вучић се нормално поставио када је рекао да неће пристати на решење у коме Србија не добија ништа, а Албанци све, али да је спреман на компромис.

„То што је рекао да жели у преговоре, али се није тачно изјаснио о томе, ми се чини као паметан положај“, оценио је Марушић.

Подсетио је да је Вучић рекао да му идеја о разграничењу није била прихваћена, али је у истом моменту навео да је за све отворен, да је спреман о свему да разговара.

„И то је добар сигнал јер то разграничење јесте једна опција, али је тешко како видети да је прихватљиво за ширу регију. А ако је отворен за некакве друге споразуме, то је добар сигнал за будућност“, указао је Марушић.

Коментаришући то што се ни у саопштењу Стејт департмент не помиње Русија, нити су је поменули Помпео, ни председник Србије, Марушић је рекао да је добро што се није о томе причало.

„На ширем Балкану, неки у Београду, размишљају да Русија некако може спасти ствари и да ће се на крају дана Москва и Вашингтон нешто договорити и да ће онда својим ՚клијентимаՙ испоручити да ли ће бити овако или онако. Али то није реално. Мислим да је једини начин да се договор легитимно и трајно успостави је да се две стране договоре“, сматра Марушић.

Американци то разумеју и инсистирају на томе, рекао је Марушић и додао да је уверен да и Вучић то разуме.

Опрема: Стање ствари

(ФоНет/N1, 23. 8. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

 1. Могу Шиптари да пишу да су староседеоци на Косову и Метохији, јер им то омогућују државници у Србији, Македонији, Републици Српској, Црној Гори… Да, омогућују им јер тако пише у књигама историјске науке, а прикрива се чињеница да су Шиптари дошли у Србију 1043. из Грчке и Јужне Италије, што им је одобрио српски краљ Војислав. Прикрива се чињеница, да су Шиптарима дали албанско име Ватикан и Аустрија у 19. столећу, а Албанци су били српско племе у Северној Италији – од древних времена. Тако је Шиптарима омогућено да се, везањем за Албанце Србе – као своје претке) представе и као творци старе европске културе и историји, итд, итд…
  И нико не опомиње српске и друге словенске државнике за прихватање овако наивних фалсификата, чиме одбијају историјску истину, да је прапостојбина свих Словена Балкан и Подунавлје.
  Поздрав, С. Јарчевић

 2. @ слободан јарчевић

  (..) У уџбенику за 6. разред, деца уче да су Срби од Албанаца отели земљу и примили њихову културу.

  Уџбеник је писао Раде Михаљчић, а наше министарство одобрило.
  Шта се ово дешава? Зашто се нико не буни? Kо стоји иза свега тога?…

  https://srbin.info/drustvo/roditelji-besni-cepaju-knjige-nezapamcena-bruka-u-udzbeniku-za-6-razred/

Оставите коментар