Приштински Експрес: Блеров институт има пројекат са Србијом, помаже и по питању Косова

Блер је, као добар познавалац ситуације на Балкану, оптужен да лобира у име Вучића за идеју промене граница између Косова и Србије

Еди Рама и Тони Блер (Фото: Gazeta Express)

Бивши британски премијер Тони Блер, након што је напустио политику, уопште није био пробирљив када су у питању државе које су му давале новац за савете. То се свуда ради. На листи своје фондације има клијенте – Србе и Албанце, као што су Рама и Вучић. Тренутно, из фондације бившег британског премијера кажу да Србију подржавају у неким „унутрашњим пројектима“, док се Блер помиње као неко ко лобира у западним земљама за промену граница као решење за Косово и Србију.

Када је јунак Косовара који је бомбардовао Београд напустио британску политику, променио се. Вратио се као бизнисмен којег плаћају многе владе, многи лидери – да их саветује. То га је довело у радни однос са Србијом – државом коју је пре две деценије бомбардовао у име хуманости.

Већ неколико година, приватно, Тони Блер за Србију има потпуно супротну улогу од ’99 када су британске копнене снаге ушле на Косово да уклоне српску војску. Блер сада помаже српској влади као саветник. Постоје извештаји о блиским односима између Вучића и Блера.

Блер је, као добар познавалац ситуације на Балкану, оптужен да лобира у име Вучића за идеју промене граница између Косова и Србије.

Блеров институт, под називом „Институт Тонија Блера за глобалне промене“, у одговору за Gazeta Express, изјавио је да на западном Балкану постоји сарадња само са Владом Србије, али наводе да институт помаже влади само у вези са домаћим политичким питањима.

„Јавно је наведено да Институт има један пројекат са Владом Србије, подржавајући је у неким областима унутрашње политике“, гласи њихов одговор.

Известили су да је „унутрашња област“ та у којој Блер помаже Србији, такође, по питању Косова.

Извор: Gazeta Express (текст је изворно преведен са албанског)

За КоССев из Института навели другачије

КоССев: Међутим, пре неколико дана, у одговору за КоССев, из овог института су навели да Тони Блер не наступа у име српског председника и српске владе.

„Господин Блер апсолутно не наступа у име Владе Србије или Председника. Пројекат нашег института нема никакве везе са питањем Косова“, за КоССев је са Института Тонија Блера за глобалну промену навела портпарол Џули Кроули.

Ово су била питања која је наш портал упутио Блеру:

  • Да ли Тони Блер лично, или било ко из његове компаније, има уговорене активности (или даје добровољан допринос) са српским председником, или владом, или било којим српским званичником, односно страном из Србије о питању Косова?
  • Уколико да, какве?
  • Да ли може да демантује или потврди наводе Вука Јеремића и остале медијске написе о његовој личној улози у лобирању за разграничење између Србије и Косова, односно Албаније?

Наслов, скраћивање и опрема: Стање ствари

(КоССев, 5. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Пред киме год зинем о Фукари Блер, а на тему:
    уби/савјетуј/заради добијем одговор да тако треба, Ако је тако- јер супротно томе каже ми се да са мном „нешто није у реду“-, треба бити Фукара Блер, бар у машти: убица, па савјетник, те плаћеник. Ако се, већ, не може ово, буди, кажу ми, онај кога у б и ц а
    с а в ј е т у ј е за н о в а ц, те закључују: У перспективи и твоји ће, ако не већ и ти, бити убице, те савјетодавци по убијању и ево ти новац- тако се постаје фукаром блер.
    Подразумијева се да, већ, посједујеш, ako са њим сарађујеш, б л е к а с т у памет- унутрашње стање као одраз твога вањскога изгледа: тиме си и теоријски оправдао, кажу ми, оно што је, теоријом одраза, давно доказано. О стрвинарству не размишљај: узевши га за савјетника, већ тим чином јеси оно што јест он: стрвинар- управо тако говоре све Свете Књиге.

Оставите коментар