Александар Вучић: Никада нисам рекао да треба направити поделу по етничким линијама

Председник Србије рекао да је потребно компромисно решење између Срба и Албанаца и да не може да се деси да Албанци добију све, а Срби ништа

Председник Србије Александар Вучић (Фото: Бета)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да никада није рекао да би требало направити неку врсту поделу Косова засновану на етничким линијама.

Он је у интервјуу за „Раша тудеј” на енглеском који је објављен данас, рекао да изговара једну реченицу – да је потребно компромисно решење између Срба и Албанаца и да не може да се деси да Албанци добију све, а Срби ништа.

„То је једина позиција Србије, коју никад нисмо напустили. Онда смо наишли да различите реакције. Русија је рекла: ‘У реду, ако се Србија с тим сложи’, што је у складу с међународним правом. С друге стране, добили смо јасан одговор неких земаља ЕУ које су биле потпуно против тога, јер би Србија онда ‘отворила Пандорину кутију’“, рекао је Вучић, преноси Бета.

Он је упитао и ко је уствари отворио Пандорину кутију када су признали Косово које је једнострано прогласило независност.

(Политика, 5. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. („Он је упитао и ко је уствари отворио Пандорину кутију када су признали Косово које је једнострано прогласило независност.“)

    Данас фраза „отворити Пандорину кутију” значи извршити радњу која може изгледати небитно или наивно, али која може да се испостави као изузетно штетна и може имати далекосежне последице

    Не треба се ограђивати од свог доприноса, да су последице тих радњи – признавања „државе Косова“ од неких земаља, постале озбиљније уласком Србије у преговоре са отцепљеном покрајином и потписивања Бриселског споразума. Тиме су последиоце постале теже и прете да се окончају губитком Косова и Метохије. Није јасно зашто је Србија, односно државни врх Србије ушао у такве преговоре. Тиме су индиректно признали постојање „државе Косова“ и омогућили да власт у Приштини, уз стручну помоћ и подршку Еулекса прошири своја овлашћења на целом простору покрајине. Невоља је сада, што руководство Србије неће да призна то потпуно отварање поменуте „Кутије“, него се брани насталим последицама од рада претходне власти по том питању. На њима је обавеза да отклоне нове последице и да преговоре окрену на страну која Србији обећава враћање њене силом отете територије. Или да признају да су, незнајући или из других разлога, радили у корист настале штете по државу Србију.

Оставите коментар