Ђакон Ненад Илић: Задруга и вампири

Задруга је била једна од ретких српских речи која је ушла у интернационалну употребу, макар у стручним круговима. Познатија српска реч која је ушла у најширу светску употребу је “вампир”. Аморални медијски вампири под заштитом неодговорне власти сада су се дохватили и обесмишљавања самог појма задруга

У општој девалвацији свих вредности и обесмишљавању свих појмова најновији бесловесни ријалити програм назван је “Задруга”.

Задруга је значајно постигнуће наше друштвене историје. Појам “задруга” је некад разматран од страних социолога навођен у оригиналу. Задруга је била једна од ретких српских речи која је ушла у интернационалну употребу, макар у стручним круговима.

Познатија српска реч која је ушла у најширу светску употребу је “вампир”.
Ноћно биће из света мртвих које исисава живот живима.
Аморални медијски вампири под заштитом неодговорне власти сада су се дохватили и обесмишљавања самог појма задруга.

Задругарство је иначе било и остало важан модел за супротстављање пошастима нехуманог капитализма и разних монопола. Не само код нас. То што је код нас компромитовано злоупотребом од комунистичких власти не значи да од њега треба одустати, него да га треба ревитализовати на савремен начин.

Због тога, чак и у критичким освртима, то ново ријалити блато не би требало никад називати по узурпираном називу, већ само описно.

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница ђакона Ненада Илића)Categories: Преносимо

Tags: ,

Оставите коментар