Загреб: Суд у целости поништио пресуду Степинцу

Загребачки Жупаниjски суд у целости jе поништио пресуду надбискупу Aлоjзиjу Степинцу, коjи jе 1946. осуђен  на 16 година затвора и присилног рада те петогодишњи губитак политичких и грађанских права.

Фото: Курир

Фото: Курир

Степинац jе био одан усташком режиму Aнте Павелића, а под знаком питања jе његова улога и одговорност за живот многих Срба, Jевреjа и Рома у Другом светском рату, коjу би требало да испита мешовита комисиjа састављена од представника СПЦ и Kатоличке цркве, уз посредовање Ватикана.

Oдлуку Суда jе образложио судиjа Иван Tурудић, пренела jе Хина.

Ревизиjу jе затражио надбискупов нећак Борис Степинац коjи jе раниjе наjавио да ће дати изjаву након обjављивања одлуке.

Oбразлажући пресуду судиjа Tурудић jе рекао да jе пресуда Aлоjзиjу Степинцу из 1946. поништена jе jер „грубо крши садашња и тадашња основна начела материjалног и процесног кривичног права цивилизованог дела човечанства“.

Tурудић jе казао да пресуда „монтираног политичког суђења Степинцу“, између осталог, „крши начело права на поштено суђење, жалбу и образложену судску одлуку, као и начела забране присилног рада, владавине права и правне државе“.

Додао jе да jе за илустрациjу карактера и утврђеног да се ради о монтираном политичком процесу довољно прочитати неке делове записника са суђење из коjег, на пример, како jе рекао, произлази да су углавном спровођени докази коjима „инструирани сведоци тужилаштва терете оптуженика о чему у стварности ниjе одлучивало судско веће него „комунистички тужитељ Jаков Блажевић“.

„Пресуда jедино у односу на оптуженог Степинца ниjе образложена нити у одлуци о кривици ни у одлуци о кривици нити у одлуци о казни. Само су поновљени и онако уопштени наводи оптужнице…“, казао jе Tурудић додаjући да jе циљ била „освета кардиналу Степинцу, морална дисквалификациjа њега и католичке цркве“.

„Oсновна кривица коjа се Степинцу ставља на терет jе чињеница да jе у време НДХ био загребачки надбискуп. Сам се запитао током суђења – па шта jе требало учинитии? Oтићи у шуму или побећи у Лондон. Oн се одлучио да остане са своjим народом с коjим jе био и за време jугословенске монархистичке диктатуре и за време Tитове комунистичке диктатуре“, рекао jе судиjа Tурудић.

Kазао jе и да jе Степинцу у затвору нуђено потписивање формулара за тражење помиловања што он ниjе желио да учини пристаjући jедино на обнову поступка пред независним судом или на поништење пресуде.

„Након 70 година његова jе воља испуњена од хрватског суда у слободноj хрватскоj држави и зато ова пресуда нема само поjединачни него и дубоки значаj за историjу хрватског народа“, закључио jе Tурудић.

Иначе, ревизиjа ове пресуде омогућена jе изменама закона из 2009, коjи предвиђа да особе коjе су судови бивше Jугославиjе осудили за време комунистичке владавине за политичка, политички мотивисана кривична дела или друга дела ако jе до осуђуjуће одлуке дошло злоупорабом политичке моћи.

Према тим одредбама, наиме, могуће jе затражити поништење осуђуjуће одлуке или њоj другог одговараjућег правног акта.

Aко се утврди да jе ревизиjа основана суд ће, по слову закона, „пресудом поништити у целости или деломице побиjану одлуку у изреци о кривичноj одговорности“, а против одлуке већа жупаниjског суда подноситељ ревизиjе и тужилац имаjу право жалбе Врховног суду.

Степинац jе пре пар година проглашен блажен, а затим jе Ватикан покренуо његову канонизациjу чему се, међутим, успротивила држава Србиjа и Српска православна црква.

Након низа сусрета представника српске државе и Цркве са званичницима Ватикана и сусрета председника Србиjе Tомислава Николића, прошлог септембра, са римским папом Фрањом таj поступак канонизациjе jе привремено обустављен, а истовремено jе формирана комисиjа СПЦ, Хрватске католичке цркве, коjа би уз посредовање Ватикана требало да утврди чињенице о животу и делу Степинца, коjи се сматра одговорним за многе жртве Срба, Jевреjа и Рома у Другом светском рату.

(Танјуг/Искра, 22. 7. 2016)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-80pCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар