Путин тражи споразум и са Русијом

Николић и Путин о имунитету за Русе

Званична Москва, која је бурно реаговала на потписивање Закона о сарадњи Србије са НАТО, у понедељак је потпуно отворила карте: амбасадор Александар Чепурин поручио је да не види због чега не би био печатиран и споразум који би дао дипломатски имунитет и руским хуманитарцима у Центру у Нишу.

putin-toma

Он је рекао да су поређења Руско-српског центра (РСХЦ) са НАТО „на стакленим ногама“, јер то није војна база, већ скромни хуманитарни објекат:

– Потписивање споразума се дуго одлаже из мени нејасних разлога. Он је предвиђен договором о формирању Центра, још априла 2012, када су се стране обавезале да ће му дати повластице, привилегије и имунитет неопходан за осигурање његовог рада. У овом тренутку нацрт споразума је потпуно спреман. Свако слово је усаглашено. Не видим никакве озбиљне разлоге да он не буде потписан у оквиру посете Дмитрија Медведева Србији – рекао је Чепурин за „Спутњик“.

Како сазнајемо, у српском државном врху наредних недеља биће вођене опсежне консултације о очекивањима Москве, али и Вашингтона и Брисела, одакле су већ стигла упозорења да би дизање статуса РСХЦ било у супротности са споразумима које Београд има са ЕУ.

Према нашим информацијама, ова тема ће бити на столу и 9. марта у Москви, када шеф државе Томислав Николић буде разговарао у четири ока с првим човеком Русије Владимиром Путином. Николић је већ јавно, дан пошто је потписао Закон о НАТО, поручио да би и Центру у Нишу требало дати исте привилегије које је добила Алијанса. Влада Србије још није одлучила о захтеву Москве, али ће свакако морати да пресече до доласка Медведева у Београд.

Иначе, резултати истраживања које је у претходне две године радио „Ипсос“, показују да расте број грађана у Србији који имају добар утисак о Русији. Директор истраживања Светлана Логар каже да млади Западу још дају предност у односу на Русију када су у питању култура, школовање, животни стандард и слобода медија и говора.

Захарова: Перверзан однос НАТО

Увлачење Србије у НАТО, и то у тренутку када су њене дипломате погинуле под америчким бомбама, представља понижење за земљу – оценила је портпаролка МСП Русије Марија Захарова:

– Србији, као и Црној Гори, говоре: „Треба да будете у НАТО, јер је то ваша безбедност. Ми ћемо да вас заштитимо.“ Каква безбедност? О чему ви говорите? Чини ми се да је то посебна врста понижења, перверзности, наметање стокхолмског синдрома, када терају своје жртве да их заволе и да јавно признају да желе да буду са њима.

(Новости/Војвођанске новине, 22. 2. 2016)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-78JCategories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар