Никола Милованчев: ХДЗ-овска Влада Србије и победа г. Карамарка

Избори у Хрватској: Милановић и Карамарко изједначени

У ХДЗ-у разочарани изборним резултатом, у СДП-у славе јер су уверени да ће баш они придобити трећепласирани Мост за формирање владе

milanovic-karamarko

Хрватска синоћ није добила нову владу. Како су показали први незванични резултати парламентарних избора, ниједна од две велике коалиције, она окупљена око ХДЗ-а Томислава Карамарка и друга коју предводи СДП Зорана Милановића, није успела да освоји потребних 76 посланика за Сабор.

Излазне анкете које бирачи попуњавају по одласку с биралишта и на којима откривају за кога су гласали показале су да је ХДЗ освојио 57, а СДП 56 мандата за Сабор који има 151 посланика. Трећепласирана је регионална странка Мост коју води градоначелник Метковића, психијатар Божо Петров, која би, према тим анкетама, требало да освоји 17 мандата па ће баш онако како су предвиђале предизборне прогнозе то бити партија око које се после избора „тући” Милановић и Карамарко. У Сабор су још ушли и Истарски демократски сабор, странка Живи зид, загребачки градоначелник Милан Бандић и Бранимир Главаш.

Изборни резултати који су стизали из Државног изборног повјеренства су се током вечери мењали у корист СДП-а који се приближио ХДЗ-у на свега мандат-два па је тако већ до закључења овог броја било јасно да Милановић и Карамарко морају одмах кренути у борбу за придобијање градоначелника Метковића.

Проблем би, међутим, могао да буде што је лидер Моста пре два дана на Тргу бана Јелачића потписао обећање да неће у постизборну коалицију ни с једним од ова два велика блока. Пошто је врло брзо постало јасно да су они уствари прави победник ових избора, из Моста су већ синоћ саопштили преко Твитера да неће јурити у постизборне коалиције те да је могуће да избори и пропадну.

За Хрватску су мањи трошак нови избори него нове четири године неспособне владе, тврде у Мосту и поручују да ће ако дође до нових избора одговорност сносити они који неће реформе или у „велику” коалицију.

У СДП-у су, међутим, уверени да не може бити говора о новим изборима те да ће извесно они формирати владу с Мостом.

Како је вашем извештачу у штабу СДП-а рекао видно расположени Бранко Грчић, високи функционер ове странке и потпредседник Милановићеве владе, поруке из Моста нису ништа чудно.

„Јасно је да неће јурити у коалицију. Али ми идемо са ИДС-ом и мањинским заступницима ка њима и нудимо им сарадњу и верујемо да ћемо формирати нову владу”, рекао је Грчић.

Његов оптимизам није без основа. Наиме, први на листи ове странке је Драго Пргомет, некада други човек ХДЗ-а, који је странку напустио управо због Карамарка. Упркос томе, Карамарко је наводно већ синоћ, чим су стигли први изборни резултати, понудио Пргомету место председника Сабора, али су сви уверени да он неће пристати на ту неморалну понуду.

Грчић, међутим, није желео да одговори на наше питање да ли ће у коалицију позвати Бранимира Главаша као што се то спекулисало свих претходних дана, а што је наговештавао и сам Главаш. У том случају, у тешкој ситуацији би се нашла Самостална демократска српска странка која никако не би да у власти буде с Главашем, осуђеним за ратни злочин над српским становништвом.

Активисти СДП-а су већ синоћ почели састављати владу. Како су рекли вашем извештачу питање је само шта Мост тражи. Њих, међутим, много више брине што страхују да градоначелник Метковића неће ништа да тражи. У најбољем случају тада би формирали мањинску владу коју би подржавао Мост и тако били потпуно зависни од воље ове партије.

Ови избори су заиста били судбоносни за грађане Хрватске, али исто тако и за поједине политичке лидере. Како су аналитичари прогнозирали, после њих би онај ко не састави владу, дакле Милановић или Карамарко, извесно отишао у политичку историју. Али и неки други, попут Главаша или Бандића, немају ништа мање интереса. Главаш жели уласком у власт да заустави оптужнице против себе, а Бандић је, кажу овдашњи аналитичари, ушао у предизборну трку јер само уласком у Сабор може спречити одлазак у затвор.

У изборном штабу ХДЗ-а на загребачком Велесајму синоћ је било суморно, атмосферу нису успели да подгреју ни тамбураши који су поручивали како се налазе у победничком штабу. Овде су очекивали да ће „прегазити” СДП. Потпуно другачија слика у Милановићевом штабу. У просторијама Творнице културе, некадашњој згради Синдиката, осмех на лицима већ после првих извештаја с биралишта. Јер и они нису веровали да ће бити изједначени с Домољубном коалицијом.

Ове, осме по реду парламентарне изборе од проглашења независности 1991. године, Хрватска је дочекала такорећи на ногама. Атмосферу су умногоме подгревали медији који су инсистирали на томе како је реч о најнеизвеснијим изборима, како је сваки глас важан, а чак су се и временске прогнозе редовно завршавале поруком како ће у недељу бити диван дан те да нема разлога да се не изађе на биралиште. Телевизија РТЛ је на згради „Градске каване” на главном градском тргу Бана Јелачића организовала „до сада невиђени 3Д спектакл”, односно пројекцију изборних резултата из минута у минут што је окупило велики број Загрепчана и додатно подгревало ионако усијану атмосферу.

Јелена Церовина

(Политика, 8. 11. 2015)

Никола Милованчев: Вучић као изборни свезнадар и самопрокламовани пророк

Дан после парламентарних избора у Хрватској, 9. новембра 2015, хрватска агенција ХИНА објавила је вест: „Предсједник Владе Републике Србије Александар Вучић честитао је у недјељу навечер предсједнику Хрватске демократске заједнице Томиславу Карамарку побједу на парламентарним изборима у Хрватској“ (тачно сте прочитали – Хрватска има агенцију ХИНА у 100% власништву државе и хрватској влади на памет не пада да је приватизује или укине, као што то ради српска влада са Танјугом). Београдске агенције, додуше, ћуте о овом дипломатском подвигу г. Вучића па српска јавност за њу углавном не зна.

Покушали смо да објаснимо повезаност ХДЗ-а и Т. Карамарка са Владом Србије, односно г. Вучићем али нам то није пошло за руком. Све логичке хипотезе су пале у воду па истину очито знају само ХДЗ и г. Вучић: 1) Није познато да постоје службени односи између Владе Србије и ХДЗ-а; није познато чак ни да постоје односи између СНС-а и ХДЗ-а, што би можда неко могао и да претпостави после инаугурације прве председнице Хрватске и учешћа г. Вучића на њој. Какве везе може имати влада са једном политичком странком у другој држави? 2) Чак и ако је г. Вучић симпатизер ХДЗ-а, треба поштовати бонтон: страначки избори у суседној држави су унутрашња ствар те државе све док владајућа коалиција није формирана. У конкретном случају, г. Карамарко је само добио малу релативну изборну већину – он још није ни мандатар за формирање хрватске владе а камоли да би био председник владе! Да је Карамарко постао председник владе честитка је разумљива – али то још увек може да буде и г. Милановић или неко трећи! Чудно је и то да је г. Вучић појурио у загрљај председнику ХДЗ-а пре његове страначке колегинице и хрватске председнице, која му до данас још није поверила мандат. Ако г. Вучић више симпатише председника ХДЗ-а од председника хрватског СДП-а, то је његова лична ствар и Владу Србије не треба бламирати са оваквим гафовима на међународном политичком плану.

Подсетимо се, сличан подвиг је г. Вучић учинио и новембра прошле године у Накову код Кикинде. Тада је, после првог круга румунских председничких избора, најавио успешан развој међусобних односа после победе новог председника Виктора Понте. Након 10 дана одржан је други круг избора, победио је Клаус Јоханес а наш свезнадар и самопрокламовани пророк је заћутао. Било би боље да је наставио да ћути – међународна политичка јавност може да се забавља и са другим хумористичким садржајима а не са дилетантским наступима српског политичког врха на спољнополитичкој сцени.

за Српски либерални савет
Никола Милованчев


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6lCCategories: Судбина као политика

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар