Болесна провокација: Макета усташког симбола на конкурсу за идејно решење највећег стратишта Јасеновца

Макета усташког симбола послата је као пријава на конкурс за идејно решење Меморијалног центра у Спомен-подручју Доња Градина, највећем стратишту концентрационог логора Јасеновац. Према сазнањима „Еуроблица“ , модел усташког „У“ са укрштеном камом и мачем достављен је поштом, а праћен је натписима „за конкурс без конкуренције“ и „не отварај воз док не стане“.

Фото: Блиц

Фото: Блиц

Такав натпис, потврђују стручњаци, јасна је асоцијација на депортације људи у логоре, док су нож и маљ симболи ликвидације у концентрационом логору Јасеновац.

Подсећамо, усташки симбол „У“ „дочекивао“ је заробљене и на капији логора, у којем је, према проценама, страдало око 700.000 људи, већином Срба, Јевреја и Рома, међу којима и много деце.

Пратећа пошиљка је стигла дан након што је званично истекао рок за пријаву идејних решења на међународни конкурс, који је расписан летос.

Планирано је да се Меморијални центар простира на 4,5 хектара, а идеја је да веродостојно прикаже живот заробљеника у логору, као и да жртве добију почаст какву заслужују.

Министарство просвете Републике Српске је тај инцидент одмах пријавило полицији, не желећи да тумаче поруку која је на такав начин упућена. Ни друге институције РС нису се огласиле тим поводом.

Раније је речено да је градња Меморијалног центра изузетно значајан пројекат, којим ће се створити место сталног изучавања и представљања историјске грађе и сећања на геноцид и холокауст.

Парламент РС је закључком од 28. децембра 2014. године задужио владу, да без одлагања, покрене поступак за израду пројекта Меморијалног центра.

Предлагач закључка у посланик Перица Бундало, каже да због заговарања те идеје до сада није било никаквих претњи и сматра да је пошиљка дело „острашћеног и умом болесног појединаца“.

– Мислим да је то општи став, јер и Хрвати признају те злочине , мада другачије у погледу броја жртава. До сада није било неких негативних коментара, већ углавном одобравања идеје, уз оцену да је крајње време за то – рекао је Бундало.

Инцидент истражује и Окружно тужилаштво Бањалука.

(Блиц/Искра, 12. 11. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6lyCategories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар