Србија примљена у Извршни савет Унеска са 161 гласом „за“

ПАРИЗ – Србија је данас изабрана за чланицу Извршног савета Унеска у наредне четири године, потврдио је вечерас Танјугу амбасадор Србије у Унеску Дарко Танасковић.

unesco

Фото: Бета / АП / Ж. Б.

У гласању је учествовало 186 држава чланица, а Србија је добила 161 глас, што се, поготово после велике поделе у Генералној конференцији поводом захтева за пријем Косова, може сматрати одличним резултатом, поручио је Танасковић.

На сајту Унеска објављено је да је Србија међу земљама које су на гласању у Паризу примљене у Извршни савет те организације, у регионалној групи II, која има четири места, заједно са Словенијом, Литванијом и Русијом.

У групи I изабране су Француска, Грчка, Италија, Шпанија, Уједињено Краљевство и САД, а у групи III Бразил, Мексико, Хаити, Никарагва и Парагвај.

Нове чланице из групе азијских и пацифичких земаља су Иран, Малезија, Шри Ланка, Пакистан и Вијетнам, а из групе афричких и арапских земаља изабрано је њих седам, од 11 колико би требало.

„Извршни савет је, заправо ‘влада’ ове организације, тако да ће, за разлику од претходног периода, Србија у периоду између двеју Генералних конференција активно учествовати у одлучивању у свим доменима деловања Унеска”, навео је Танасковић.

Подсетио је на то да је Извршни савет недавно препоручио да се, на предлог Албаније и групе земаља, захтев „Косова” за пријем у Унеско стави на дневни ред ГК, на шта Србија није могла непосредно утицати.

„Земље чланице Унеска подељене су, на основу географске припадности, по тзв. електоралним групама. Свакој електоралној групи припада одређени број места у Извршном савету који укупно броји 58 чланова”, прецизирао је Танасковић.

Приликом одржавања Генералне конференције, значи сваке две године, замењује се половина чланства Извршног савета, односно бира се 29 нових чланова, рекао је Танасковић и додао да је Србија у другој електоралној групи, где Извршни савет напуштају четири државе.

„Договором унутар изборне групе постигнуто је да број кандидата за пријем буде једнак броју места која се упражњавају, тако да су се, поред Србије, кандидовале и Руска Федерација, која обнавља мандат, Литванија и Словенија”, рекао је Танасковић Танјугу.

(Танјуг/Политика, 11. 11. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6lvCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар