Шта пише у бриселској преговарачкој платформи за Косово

Блиц: Нож у леђа из ЕУ

Дијалог у Бриселу убудуће не воде Београд и Приштина већ Србија и Косово – гласи један од најспорнијих захтева Европске уније.

Позив на вечеру: Федерика Могерији са Исом Мустафом и Александром Вучићем

Позив на вечеру: Федерика Могерији са Исом Мустафом и Александром Вучићем

Како „Блиц” сазнаје у Бриселу, то је једна од укупно 36 тачака из нацрта преговарачке платформе за поглавље 35 које се односи на Косово, а која најбоље описује зашто је премијер Александар Вучић захтеве назвао „језивим”.

– Нацрт подразумева и да Србија преда „Газиводе” Приштини и склони своју управу. Затим у већини тачака се напушта статусна неутралност у више погледа, тако се на пример укидају административни прелази и успостављају се гранични са обележјима, заставама и рампама. Једна од тачака је и престанак финансирања и подршке српским структурама. Експлицитно се захтева престанак финансирања привремених органа и општинских службеника у укупно 29 општина у српском систему на КиМ од стране Београда, чиме би такозване паралелне институције и престале да постоје – објашњава наш извор из дипломатских кругова.

Занимљиво је да ово финансирање раније није довођено у питање, чак ни када је у Бриселу договарано формирање Заједнице српских општина (ЗСО). Такође, тада ни „Газиводе”, којима управља „Електропривреда Србије” и тиме контролише снабдевање струјом и водом Срба на северу КиМ, нису биле део ниједног споразума.

И свега ових неколико тачака потврђује да су у нацрт преговарачке платформе практично уграђене све замке које је Београд тешком муком успевао да избегне током целог бриселског дијалога и које јасно воде ка формалном признању Косова и његовом уласку у УН, односно унапред одређују исход бриселског дијалога.

Шеф владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић већ је јуче, како „Блиц” сазнаје, о нацрту преговарачке платформе направио брифинг за 28 земаља чланица ЕУ на којем их је молио да у коначној верзији ове платформе сачувају неутралност по питању Косова.

Папир који се пише у кабинету комесара за проширење ЕУ Јоханеса Хана, преко Савета ЕУ биће послат свим чланицама на усаглашавање, које, пре него што заузму свој став, могу да се консултују са Србијом, пошто коначан текст морају да аминују све чланице.

За сада није познато ни да ли ће за отварање поглавља 35 постојати мерила (тзв. бенчмарк) и која, што би могла бити примена неких од већ постигнутих споразума са Приштином или склапање неког новог.

Вучић не бежи од референдума

Висока представница ЕУ Федерика Могерини у уторак ће организовати неформалну вечеру у Бриселу за премијера Вучића и косовског премијера Ису Мустафу на којој ће се размотрити даљи кораци у оквиру дијалога.

Како „Блиц” сазнаје, Вучић је за сада ближи опцији да ће ићи у Брисел, где ће, како је најавио, пренети Могеринијевој: „Добро, ако је баш бенчмарк предати Газиводе, онда кажем не дам Газиводе. Можда ћете мене сменити”.

Он је подвукао да „своје рачуна полаже само свом народу”, а како „Блиц” незванично сазнаје, уколико би ЕУ и заиста поставила Косово као услов за даље интеграције, Вучић не искључује ни могућност расписивања референдума на којем би се грађани Србије изјаснили о томе.

Захтеви Брисела

 • Дијалог у Бриселу више не воде Београд и Приштина већ Србија и Косово
 • Србија да преда „Газиводе” Приштини и склони своју управу
 • Напушта се статусна неутралност у више погледа (нпр. укидају се административни прелази и успостављају се гранични са обележјима, заставама и рампама)
 • Престанак финансирања и подршке српских структура, односно привремених органа и општинских службеника у укупно 29 општина у српском систему на КиМ од стране Београда

Бојана Јеловац

(Блиц, 10. 10. 2015) 

Политика: Да ли смо због поглавља 35 пред избором Косово или ЕУ

Премијер због нацрта преговарачке платформе још није одлучио да ли ће 13. октобра отићи у Брисел на састанак са Мустафом и Могеринијевом

Филип Хамонд и Александар Вучић (Фото: Танјуг/Зоран Жестић)

Филип Хамонд и Александар Вучић (Фото: Танјуг/Зоран Жестић)

Да ли ће Србија, ипак, бити пред избором Косово или Европска унија? Такву могућност најавио је јуче премијер Александар Вучић. Оценивши да су покушаји да се у преговарачку платформу за отварање поглавља 35 уграде одредбе којима се унапред одређује исход бриселског дијалога и намеће став Приштине према статусу Косова за Србију лошије решење од формалног признања независности Косова, он је, уз наду да то неће бити коначно решење, изјавио:

„Али, када то дође, све ћемо народу рећи и питаћемо народ шта и како даље.”

На одвојеној конференцији за новинаре, одржаној после конференције са британским министром спољних послова Филипом Хамондом, Вучић је објаснио да се та информација тиче „нацрта једног језивог, грозног папира”, у који је имао увид. Формално признавање независности Косова је катастрофално и веома лоше и то не признајемо, подвукао је oн и навео да је све у овом нацрту још горе: „Што нису успели да ураде у директном дијалогу са Београдом, стављено у тај нацрт, па су, рецимо, написали: ’предати Газиводе’.”

„Не дамо им Газиводе и нисмо им дали”, подвукао је и нагласио да ће то рећи и Федерики Могерини, ако уопште буде отишао 13. октобра на сусрет с њом и косовским премијером Исом Мустафом.

Вучић је, иначе, на заједничкој конференцији с Хамондом рекао да очекује да до краја године буду отворена поглавља 32 и 35, а да почетком наредне године буду отворена и поглавља 23 и 24. Али, судећи по томе да би ЕУ могла да промени свој досадашњи став према статусу Косова, јучерашња изјава министра Хамонда, након сусрета са Вучићем, можда иде у прилог питању: да ли све ово значи да су мале шансе за отварање поглавља 35 до краја године?

Са своје стране, Хамонд је подвукао да је нормализација односа са Приштином један од кључних услова за улазак у ЕУ и изразио наду да ће „барем једно од поглавља бити отворено до краја године”. То би могло да значи да је реч о поглављу 32, о финансијској контроли, за које је Србија спремна још од прошле године.

Најновија прашина у вези са поглављем 35 подигнута је прекјуче из Брисела, после изјаве директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића, који је пренео да „има информације да постоји покушај да се у преговарачку платформу за отварање поглавља 35, која се тренутно припрема у Бриселу, уграде одредбе којима се унапред одређује исход бриселског дијалога и да се наметне став Приштине према статусу Косова”.

Према неким тумачењима, у току је, заправо, „партија шаха” између Србије и ЕУ, у којој западни центри моћи покушавају да Србију доведу „пред свршен чин” у вези са КиМ, а састављање преговарачке платформе за отварање поглавља 35 добар је тренутак за то.

А шта је заправо преговарачка платформа, која ће, према нашим обавештеним изворима, ипак имати прелазна мерила? У најкраћем, то је документ који садржи све оно што ће ЕУ тражити од Србије у преговорима о поглављу 35.

Душан Јањић, председник Активне Србије, указује на то да се оквир поглавља 35 већ зна. „Тамо се наводи да се пуна нормализација односа завршава правно обавезујућим споразумом. Тај део, који је Србија већ прихватила, сада Косово и заговорници независности Косова покушавају да интерпретирају као обавезу признања”, објашњава Јањић, према чијем мишљењу та обавеза не стоји.

Шта Србија треба да уради?

Прво, како наводи, не треба да се пуно узнемирава, јер до пуне нормализације односа потребно је седам до десет година. Значи, ова влада нема ни мандат ни потребу да то прихвати. Ако неко мисли да злоупотреби политичку вољу за процес нормализације односа са Приштином, коју ова влада има, „тај ризикује много” – да влада каже „Ми то нећемо”, затим да распише референдум, као што је рекао премијер, и да то падне на референдуму.

Б. Чпајак

Д. Спаловић

—————————————–

Поглавље 35 – инструмент за праћење договореног

Шеф преговарачког тима са ЕУ Тања Мишчевић прецизирала је јуче да поглавље 35 није замена за дијалог Београда и Приштине, већ инструмент за праћење свега што је током дијалога договорено. „Поглавље 35 је потпуна новина и значајно политичко питање, па очекујемо да ће расправа бити дуга”, додала је Тања Мишчевић, а пренео Танјуг.

Скрининг, односно анализа тренутног стања за ово поглавље, које би требало да буде отворено на почетку и затворено на крају преговора, одржан је још у јануару прошле године у Бриселу, само дан након отварања преговора.

—————————————–

Даћемо оглас у британским магазинима да нам је отета имовина на Брезовици

„Не дам вам Газиводе. Ето, не дам вам”, рекао је јуче премијер Вучић и објаснио да је ситуација тешка.

„Људи тамо ухапшени, али нико не зна зашто. Ваљда је Тачи љут што сам рекао да ја имам обавезу као председник владе да с њим разговарам у Бриселу, али да ми се не иде на забаве и да нећу да идем на фудбалску утакмицу с њим”, рекао је Вучић и додао да људи нису криви ни за шта, једино што раде у српском јавном предузећу и због тога су ухапшени. И то подржава међународна заједница.

Он је најавио да ће бити упућен оглас највећим и најзначајнијим британским магазинима и часописима да нам је отета имовина на Брезовици уз помоћ међународне заједнице „како би се то дало једној француској компанији”

(Политика, 10. 10. 2015) 

Вечерње новости: Брисел хоће више од признавања Косова!

Наши извори нам преносе да су, практично, у тај предлог документа уграђене све оне замке које је Београд тешком муком успевао да избегне током бриселског дијалога

Према сазнањима „Новости“, текст нацрта преговарачке платформе за поглавље 35, који је у среду у Бриселу уручен Марку Ђурићу, шефу Канцеларије за КиМ, има 49 тачака, од којих већина није статусно неутрална, већ директно води ка признавању косовске независности!

Наши извори нам преносе да су, практично, у тај предлог документа уграђене све оне замке које је Београд тешком муком успевао да избегне током бриселског дијалога. Нарочито је неповољан по Србију део који се односи на енергетски систем на КиМ, јер се практично тражи да буде предат Приштини.

Посредно признавање Косова, које нам „нуде“ низом конкретних решења, требало би да се „крунише“ потписивањем правно обавезујућег споразума између Београда и Приштине. Један део земаља ЕУ инсистира да тај споразум буде између две државе или да се већ сада као крајњи циљ нормализације односа означи признавање Косова и његов улазак у УН.

Како нам тврде извори из врха ЕУ, спорни папир пише се у кабинету комесара за проширење Јоханеса Хана, а затим ће преко Савета ЕУ бити послат свим чланицама на усаглашавање. Пре него што заузму свој став или изнесу примедбе и сугестије, оне могу да се консултују са Србијом, што оставља простор Београду да дође до повољнијег текста. Коначан текст морају да аминују све чланице.

Засад се још не зна да ли ће за отварање поглавља 35 постојати мерила (тзв. бенчмарк), и која тачно, а претпоставка је да би то могла бити примена неких од већ постигнутих споразума са Приштином или чак склапање неког новог.

Извор Новости, 09. октобар 2015.

Брисел хоће више од признавања Косова!

Захтеви из нацрта преговарачке платформе за „косовско поглавље“ 35, која се спрема у Бриселу, гори су него да нам траже да формално признамо Косово! Све оно што Приштина није постигла дијалогом сада покушава да уради на овај начин, као, на пример, да нам отме „Газиводе“. Надам се да се о овом грозном папиру неће ни расправљати, односно да он и неће бити званични предлог.

Ове упозоравајуће поруке, да су пред Србијом поново тешки дани и да ће се о намерама врха ЕУ више знати након разговора са европском шефицом Федериком Могерини, у четвртак је упутио премијер Александар Вучић, непосредно после сусрета са британским министром спољних послова Филипом Хамондом.

Он је чак оставио отвореном могућност да до заказане рунде дијалога у Бриселу 13. октобра уопште и не дође, уколико се буде наставило с покушајима да се у преговарачку платформу за поглавља 35 уграде одредбе којима се унапред одређује исход бриселског дијалога и намеће став Приштине о статусу Косова.

– Отварање поглавља 35, које се тиче нормализације односа са Косовом, за Србију ће бити проблем и видећемо како ће тећи разговори о томе.

Хамонд је похвалио напоре Србије и Вучића у нормализацији односа са Приштином и изнео очекивање да се тај тренд настави.

eu-brisel-550

Извор: Новости

Поглавља

Док Србија, према речима премијера, очекује да се поглавља 32, о финансијској контроли, и 35 отворе до краја године, а 23 и 24 почетком 2016, Хамонд је изнео нешто другачије виђење возног реда наших интеграција:

– Надам се да ће бар једно поглавље бити отворено до краја године. Србија је постигла истински напредак на путу ка ЕУ, а Велика Британија ће наставити да вас подржава у том процесу.

Хамонд је подвукао да Србија у региону има важну улогу лидера, не само у дијалогу са Приштином, већ и шире, посебно у БиХ:

– Предложен референдум у РС је у супротности са напредовањем БиХ ка ЕУ. Поџравамо утицај Србије у томе, пошто не желимо да се референдум спроведе – рекао је Хамонд.

Избори

Премијер Вучић је поновио да је неминовно да се у наредних неколико месеци одрже избори у Војводини, а спекулације да ће 16. октобра распустити свој кабинет и расписати ванредне парламентарне изборе назвао је „глупостима“.

– Тог дана имам паметнија посла – рекао је Вучић.

На све гласније захтеве који стижу из Војводине за стварање нове републике, премијер је узвратио да грађани Србије који живе у покрајини могу да буду мирни, јер „од тих сулудих и бесмислених идеја нема ништа“:

– На покрајинским изборима видеће се ко јавно, а ко тајно подржава идеју сепаратизма. Такви неће имати шансу на изборима, ни у Војводини, ни у другом делу Србије.

Ветропаркови

На причу о ветропарковима неће бити стављена тачка све док се не утврди да ли је неко заиста тражио новац или је неко други лагао, рекао је Вучић, а онима који инсистирају на ветропарковима поручио је да грађанима кажу да ће двоструко више плаћати струју из тих извора него из конвенционалних, а све да би инвеститори зарађивали:

– Што више то одложимо, а мораћемо једном да прихватимо јер је то услов ЕУ, то је чист севап за нашу земљу. Знате ли какве су притиске вршили кад сам наредио да се смањи фид-ин тарифа са 9,5 на 9,2 евроценти по киловат-часу, што је данас готово двоструко више од актуелне цене струје – рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се представници ДС хвале да су они одмах прихватили реализацију инвестиција у ветропаркове и упитао: „Ко је од вас примио паре да то прихватите одмах?“

Пајтић

Вучић је одговорио и на питање да прокоментарише изјаву покрајинског премијера Бојана Пајтића да су „небеске размере Вучићеве бахатости“:

– И Пајтић данас живи у много бољој и уређенијој земљи него што је била пре две и три године. Док год будем имао подршку грађана да водим Владу, то ћу да радим. Кад не будем имао, неће ми бити потребни ни Мишковић ни бодљикава жица да ме везују за фотељу.

– Можда је бахатост у томе што нисам ишао на Брионе 20 дана, него сам се борио овде како да кажем „добродошли“ макар после 20 година онима које нисмо дочекали како треба у време „Олује“.

Игра великих око чланства Приштине

Хамонд је у четвртак у Београду рекао да ће Британија подржати чланство Косова у Унеску, уз аргумент да ће Приштина тако имати додатне обавезе да заштити српску културну баштину. Вучић је на то узвратио:

– И Хамонда сам упозорио на све погубне последице такве одлуке. То је велика и крупна игра која је у току и у којој покушавамо да заштитимо наше националне интересе и одбранимо Србију, иако бројке нису на нашој страни.

Приштина је у среду упутила писмо делегацијама земаља чланица Унеска, у коме тражи подршку за учлањење Косова, а заузврат обећава да „Косово неће променити ниједан пропис о културном наслеђу, без консултације са СПЦ“. Лидери косовских Албанаца у писму тврде и да ће СПЦ бити омогућено да има специјалне везе са Србијом, као и да ће за обнову српских светиња издвојити још два милиона долара. Према тврдњама извора из Приштине, аутор писма је Димитрис Москопулос, бивши шеф грчке канцеларије за везе на КиМ, који је сада страни саветник Владе Косова о религијском и културном наслеђу.

Извор Новости, 08. октобар 2015.

(Нови стандард, 9. 10. 2015)

Санда Рашковић Ивић: Председник владе са саопшти истину о новим уценама ЕУ

sanda-kabinet

Санда Рашковић Ивић

Демократска странка Србије захтева од председника Владе да саопшти пуну истину о новим уценама Европске уније, а након тога распише референдум на ком би се грађани изјаснили да ли желе да се Србија придружи ЕУ. Најновије изјаве председника Владе да нам Европска унија припрема „грозан папир“, да су захтеви „гори него да нам траже да формално признамо Косово“ доказују да је последњи тренутак да Србије прекине штетан процес придруживања ЕУ.

Демократска странка Србије годинама указује да вођењем политике „ЕУ нема алтернативу“ и пристајањем на бриселске договоре о нормализацији односа са Приштином, Србија помаже конституисање државности самопроглашеног Косова и приближава Србију испуњењу дуго познатог последњег захтева: званичном признавању независности Косова. Међутим, плашимо се да је нагло просвећење председника Владе припрема јавности за нове уступке Србије Албанцима и Европској унији који ће бити представљени као једини начин да се избегну „грозна“ решења, јер је по истом сценарију потписан Бриселски споразум и повлачење државе Србије са Косова и Метохије презентовано као велика дипломатска победа и успех.

Грађани треба да знају да „грозни папир“ припремају они које председник Владе свакодневно назива „српским пријатељима“, који су признали независност тзв. Косова, подржали захтев да се самопроглашено Косово прими у Унеско и који од 2008. године од Србије траже да призна независност Косова, постављајући јој то као услов пријема у ЕУ. Грађани Србије заслужују да власт отворено каже истину о захтевима Европске уније и да им постави референдумско питање о томе да ли су за улазак у ЕУ по цену предаје Косова, добровољног одрицања дела српског народа и територије.

Санда Рашковић Ивић, председник ДСС-а

(Сајт ДСС-а, 9. 10. 2015)

Слободан Самарџић: Одговорност за дефинитивну предају КиМ желе да пребаце на леђа народа

Слободан Самарџи

Слободан Самарџи

Вест из Брисела да се припрема непријатна платформа за преговарачко поглавље 35 била је повод за још једну представу премијера Вучића. На одавно познати став ЕУ да је признање Косова услов за отварање поглавља, он изјављује да ће „питати народ шта и како даље.“

Нека Вучић и остали одговорни у Влади прво објасне народу зашто су прихватили Преговарачки оквир (21. јануара 2014). Ту се (у тачки 23) јасно каже да Србија мора са Косовом да успостави свеобухватну нормализацију односа у форми правно обавезујућег споразума. Сада, када је дошло на наплату оно што је Влада Србије преузела као своју обавезу, треба питати народ „шта и како даље“.

Нека народ зна да премијер Вучић и његова влада припремају начин да га насамаре а да он то не примети. Зато се и најављују превремени општи избори. Пошто питање Косова и Метохије не смеју да изнесу на референдум, терет одговорности за дефинитивну предају покрајине хоће да пребаце на леђа народа преко избора. Пошто очекују победу, накнадно ће рећи да је „народ“ изабрао и Владу и њену политику. Између осталог и издају Косова.

Слободан Самарџић, председник Државотворног покрета Србије

(Стање ствари, 10. 10. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5X6Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

 1. КОНАЧНО … ЕКСПЛИЦИТНО, све о чему је 2008. године говорио Војислав Коштуница!
  И због чега је морао да оде!!!


  …Све ће коначно бити приватизовано, све интегрисано, Руси ће бити враћени на своје место, Косово послато у историју, Београд ће, као што је и ред, поново молити за пријем у НАТО, Брисел ће се, као што је и ред, поново сетити неког услова, медији ће поново објашњавати како „ЕУ нема алтернативу”… И све ће бити како треба. А и ми ћемо бити задовољни. Урадили смо оно што смо морали, казали смо понеку лаж која је била неопходна, починили понеку нискост која је била потребна. Зато што је један човек стварно морао отићи
  .“

  http://www.nspm.rs/kolumne-slobodana-antonica/samo-da-bi-jedan-covek-otisao.html

 2. Докле ће овај Велеиздајник да нас понижава?

Оставите коментар