Митрополит Серафим Пирејски: „Сваправославни сабор“ може довести до раскола

Преосвећени оци архијереји, не могу да се отмем утиску и убеђењу да иза свега стоји једна једина потајна жеља извесних људи из садашње Цариградске патријаршије: да се ова прва по части патријаршија у Православљу данас једном оваквом концепцијом и оваквим понашањем дефинитивно наметне православним аутокефалним црквама и уопште православном свету и читавој православној дијаспори, и да то своје неопапистичко наметање санкционише једним „Васељенским Сабором“. (Св. Јустин Ћелијски о ранијим сличним покушајима да се сазове тзв. васељенски сабор)

21.09.2015 – Да ли је најављени „свеправославни сабор“ може бити 8. васељенски сабор?

Митрополит Пирејски Серафим је узнемирен предстојећим састанком

Митрополит Пирејски Серафим је узнемирен предстојећим састанком

Митрополит Пирејски Серафим издао је ванредну посланицу о актуелним темама нашег времена, пише на сајту „Благодатни огањ“. Сајт Агионорос.ру објавио је најзанимљивије одломке из овог документа.

Према митрополиту Серафиму, „главни узрок глобалне кризе, из угла православне теологије, је удаљење и отпадништво од Бога, и непокајаност човечанства, што све доводи до поробљавања свејересју синкретистичког екуменизма“.
Владика сматра да је „једини резултат екуменистичког покрета -конфузија и синкретизам“.

Према митрополиту Серафиму, „појаве као што су рукополагање жена и легализација истополних бракова“ доказују да какав је резултат дијалога са другим религијама, и да православни нису учинили ништа да би убедили јеретике да чак незнатно буду ближе православном богословљу и начину живота.

Митрополит Серафим сматра да мишљење патријарха Вартоломеја, по коме сесвеправославни сабор заказан за 2016. не може назвати васељенским, како Вартоломеј сматра, без учешћа западних хришћана, не може да издржи никакву критику. Православна Црква има пуноћу Истине и није јој потребно присуство јеретика да би задржала свој васељенски карактер.

ОРГАНИЗАТОРИ „МУЉАЈУ“ С РАЗЛОГОМ

Митрополит сматра да је прави разлог који је довео до тога да организатори, у имену сабора, замене термин „васељенски“ у „свеправославни“ сабор, чињеница да би у другом случају, овај сабор као васељенски „морао да призна за осми и девети васељенски сабор, сабор Фотија Великог и светог Григорија Паламе. Али таква одлука би изазвала негодовање у Ватикану, јер је на овим саборима осуђена јерес папизма.“

Митрополит Серафим сматра да „свеправославни сабор 2016“ нема право да промени датум прославе Васкрса, утврђеног од Отаца Првог васељенског сабора:„Ако се то деси мораћемо да очекујемо нови раскол, који ће, нажалост, имати канонско оправдање“.

Сабор који легализује свејерес екуменизма, „може постати права мина разградње под здањем сверавославног јединства, јер ће створити много већи проблема уместо да га реши. То ће довести до немира, смућености и раскола.“

Јер ако до таквог Сабора – не дај Боже! – дође, од њега се може очекивати једно: расколи и јереси и погибија безбројних душа. А гледано из апостолско-светоотачког историјског искуства Цркве, такав Сабор ће уместо лечења већ постојећих створити нове ране на телу Цркве и створити јој нове проблеме и недаће. – Свети Јустин Ћелијски

Превод и припрема: екипа ФБ странице „Православље живот вечни“


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5LCCategories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар