Грчка: Немцима одобрена концесија 14 аеродрома на 45 година

АТИНА – Грчка влада одобрила је данас концесију 14 регионалних аеродрома немачком конзорцијуму Фрапорт-Слентел за 1,23 милијарди евра, објављено је у грчком Службеном гласнику. Немачка фирма ће управљати аеродромима до 45 година. Одлуку о приватизацији је донела претходна грчка влада која је потписала први програм помоћи да би се избегло банкротство, али је замрзнута после парламентарних избора у јануару кад је на власт дошла странка Сириза премијера Алексиса Ципраса.

Грчки премијер Алексис Ципрас

Грчки премијер Алексис Ципрас

Концесија аеродрома је прва приватизација инфраструктуре садашње грчке владе уз одобрење кредитора, а о томе је 14. августа гласао грчки парламент који је одобрио ту концесију.

Кредитори траже приватизацију од 50 милијарди евра – аеродрома, лука и железнице, како би се тим парама обезбедило стабилније финансирање буџета у средњорочном прелазном периоду.

Грчка и њени кредитори постигли су недавно договор о трећем пакету помоћи тој земљи у вредности од око 85 милијарди долара.

БУНДЕСТАГ РАСПРАВЉА О ПАКЕТУ ЗА АТИНУ

Посланици немачког парламента прекинули су данас одморе да би дискутовали о договореном плану за трећи финансијски пакет за Грчку, у ситуацији када се очекује да ће се канцеларка Ангела Меркел суочити са побуном у редовима своје странке. Процењује се да би четвртина Меркелиних конзервативаца могла да гласа против пакета од 85 милијарди евра помоћи за Грчку, што би била јасна порука Влади да више не тражи новац за Атину.

(Курир/ФСК, 19. 8. 2014)


Кратка веза до ове странице:Categories: Преносимо

Оставите коментар