Европски суд обавезао Италију да легализује истополне бракове

Европски суд за људска права је осудио Италију за кршење права истополних парова; сада ће народни посланици морати да хитно мењају законодавство

(Регнум, 23. 7. 2015)

Сцена из филма „Полцијска академија 1“ 

Сцена из филма „Полцијска академија 1“

Италија мора увести правно признавање истополних парова. То је одредио Европски суд за људска права. Судије у Стразбуру су у уторак осудиле Италију за кршење права истополних парова – посебно у односу на члан 8 Конвенције „Право на поштовање личног и породичног живота“. Тако су све 47 државе-чланице Савета Европе обавезне да легализују везе између особа истог пола, али то не мора обавезно да буде брак. Ипак, одлука суда није коначна, јер Италија у року од 3 месеца може да поведе апелациони поступак – у том случају ће предмет разматрати Виши суд, који сачињавају пет судија који би могли да поново размотре тај предмет.

Судска одлука је донета једногласно, као одговор на жалбу Енрика Олигарија и других, који су се на Италију жалили Европском суду за права човека. Господин Олигари, председник GayLib (национално удружење гејова Италије) се 2009. обратио суду у Стразбуру ради признавања свог брака у Италији.

Суд је изјавио: „Истополни парови имају истоветну потребу за признавање и заштиту њихових односа као хетеросексуални парови, па су зато Италија, као и сви чланови Савета Европе дужни да поштују њихово фундаметално право за добијање правног признања. Италија је једина западна демократија која до сада није предузела никакве мере.“

Међу првим реакцијама на одлуку суда се налази изјава Ивана Скалафаротоа, секретара за уставне реформе и везе са парламентом: „Већ сам уморан од понављања да је одсуство закона о истополним браковима озбиљан пропуст Италије“.

Сенатор-демократа Серђо Ло Ђудиче је казао да се судска одлука мора извршити без одлагања, како Италија „у културним питањима не би заостајала за Европом“.

И представници „Покрета 5 звезда“, опозиционе странке, и представници у Сенату позвали су на то да се прекине са одбијањем сарадње и да се почне са озбиљним радом  како би се „испунио тај правни вакуум какав не би смео да постоји у једној цивилизованој земљи“.

У ствари, није само да је Италија та која у Европи оклева с тим питањем, Грчка за сада не признаје бракове међу особама истог пола, као и 47 држава Савета Европе – међу њима су Турска, Пољска, Бугарска, Румунија, Русија, Словачка и Украјина. Само 24 држава ЕУ је унело промене у своја законодавства о том питању, а међу њима су Холандија, Белгија, Ирска, Француска, Шпанија, и друге.

Са руског посрбило: Стање ствари


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5fFCategories: Вести над вестима

1 reply

  1. Забрињавајућа вест, индиректна (можда и директна) последица чињенице да је сличну одлуку донео амерички Врховни суд. Погодите који ће следећи услов за ЕУ бити , кад ови на власти непомјаници призанју Косово до краја!?

Оставите коментар