Живојин Ракочевић: УНЕСКО ће послужити за коначни обрачун са СПЦ на КиМ

Награда за рушитеље

Ако неко културно добро, заштићену урбану средину или манастир намеравате да присвојите, прогласите етничком својином и „традиционалним наслеђем“, онда је потребно да га порушите, оскрнавите или обесмислите

Живојин Ракочевић (Фото: Новости)

Живојин Ракочевић (Фото: Новости)

Оне су, пре две недеље, биле приморане да пред косовским судом остваре право на своју имовину и доживеле су горки укус нове административне реалности. Њихов, сада, мали спор је честица прашине, у односу на све што СПЦ на КиМ поседује и што јој је узурпирано, њих две долазе из објекта који је под заштитом УНЕСКО.

Међутим, те чињенице, на терену, не значи готово ништа. Ако неко културно добро, заштићену урбану средину или манастир намеравате да присвојите, прогласите националном (етничком) својином и „традиционалним културним наслеђем“, онда је потребно да га порушите, оскрнавите или обесмислите до мере у којој ће обнова, даљи опстанак и уложена средства зависти од администрације која контролише одређену територију.

Обесмишљавање живота тих микро-средина, и њихово присилно пристајање на нову реалност, дугорочно је најбржи је пут у њихово коначно уништење.

Косово и његово претполитичко друштво су готово савршен пример ове фаталне логике, а међународна заједница, укључујући и њен експертски део, шизофрено подржава рушитеље, узурпаторе и непоштовање најбољих закона које је сама донела. Суочена са разорном етничком силом, екстремним исламом и непрестаним српским уступцима који се виде као слабост, а не демократски потенцијал, косовска стварност се, у једном облику, вратила у период после Устава 1974. године. Имају кровну и врховну заштиту, а на локалном нивоу брутално и без милости уништавају слабе и другачије.

Тој стварности не требају сведоци о томе како је Косово настало на протеривању и отимању туђег, а УНЕСКО је готово идеално покриће и награда за „добру управу и достигнуте стандарде“. УНЕСКО ће послужити за коначни обрачун са СПЦ. Сме ли, и хоће ли пристати на овакав сценарио?

Сме, мора и хоће! На несрећу, то ће бити почетак новог циклуса зла, у ком ће тешко страдати највреднији део наше културе, духовности и државности.

Високи Дечани су гомила лепо сложеног камења: може ли им се одузети имовина до оне табле на капији, на којој сада обезличено пише, „Средњовековни споменици на Косову, УНЕСКО“? Може, то се сада ради са стотинама детаља и племенских лукавости; може јер ће и под безличном заштитом УНЕСКА, прво нестати живот, а „лепо сложено камење“ пробаће да пресложе локални експерти, јер су га, како нова историја пише, подигли њихови албански преци.

Чиме је, све ово, Косово заслужило?

Живојин Ракочевић, Дом културе Грачаница

Наслов: Стање ствари

(Вечерње новости, 21. 7. 2015)

Зоран Влашковић: На УНЕСКО табли да су Високи Дечани светска баштина нигде нема Србије

Министарство спољних послова Србије ће свим расположивим дипломатским средствима спречити чланство Косова у УНЕСКО, како је најављено крајем прошле недеље, уколико стигне захтев Приштине у чланство ове организације, с обзиром на то да овај захтев нема апсолутно никаквог упоришта са правног, културног и политичког становишта.

Фото: Срби на окуп

Фото: Срби на окуп

„Свако разматрање захтева за пријем Косова у УНЕСКО (Организација за образовање, науку и културу Уједињених нација) не само што би представљало кршење Резолуције 1244 већ би имало изразито негативан утицај на актуелни дијалог Београда и Приштине у Бриселу“ – наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Србије.

Приштина је до сада имала много састанака са представницима УНЕСКО-а али без икаквог успеха да уђе и буде чланица ове организације.

Иако је Србија успела да на 35 редовном заседању Комитета за светску баштину УНЕСКО –а у Паризу 2011. године спречи покушај Приштине да се Пећка Патријаршија, Богородица Љевишка, Грачаница и Високи Дечани, који имају статус „средњовековних споменика на Косову (Србија)“, прогласе само „средњовековним споменицима Косова“.

Но, и поред тога на главној табли на уласку у манастир Високи Дечани, са леве стране пункта италијанског Кфора, на табли јасно пише на српском, албанском и енглеском језику „Средњовековни споменици на Косову“, без игде да се помене Србија или како је у Паризу 2011. године договорено „средњовековни споменици на Косову (Србија)“.

Високи Дечани су 2004. ушли на листу Светске културне баштине а Пећка патријаршија, Богородица Љевишка и Грачаница 2006. године.

Основно је да нема апсолутно ниједног правног, културног ни политичког основа за учлањење Косова у УНЕСКО. Пре свега Косово није чланица ОУН, овде је је апсолутно на снази Р -1244 СБ ОУН а даље, на простору Косова и Метохије Албанци немају апсолутно ниједног вредног споменика културе.

(Срби на окуп, 21. 7. 2015)

Приштина: Угашена цивилна заштита – скинуте ознаке Србије

Влада самопроглашеног Косова „угасила“ је српску цивилну заштиту и скинула са објеката ознаке Републике Србије.

Фото: РТРС

Фото: РТРС

 

Одлука о „гашењу“ и интеграцији припадника српске Цивилне заштите донијета је у складу са Бриселским споразумом, којим је предвиђено да 483 припадника буду распоређена у службу Косова.

Предвиђено је и преузимање објеката и опреме које је користила цивилна заштита на сјеверу Косова и уклањање ознака Цивилне заштите Србије.

Стављање у функцију преузетих објеката биће вршено у зависности од потреба и средстава потребних за опремање.

Едита Тахири, шеф преговарачког тима Приштине, истиче да је Одлука о гашењу „паралелних српских институција у области цивилне заштите“ – плод дуготрајних преговора вођених током марта у Бриселу уз посредовање ЕУ.

Она напомиње да ће примјеном те одлуке, „као дијела процеса нормализације односа Србије и Косова, бити додатно успостављен пун суверенитет на територији Косова сјеверно од Ибра“.

Едита Тахири поручује да ће интеграција 483 припадника српске цивилне заштите бити урађена у складу са законима Приштине, односно законом о државним службеницима, што подразумјева претходну безбједносну провјеру.

Планом интеграције предвиђено је да процес буде окончан до краја ове године.

Представници полиције у привременој влади самопроглашеног Косова поднијели су извјештај у коме се наводи да су сви објекти и опрема већ пописани и да су скинуте ознаке Републике Србије.

(РТРС/Искра, 22. 7. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5fgCategories: Преносимо

Оставите коментар