Истополни бракови дозвољени у свих 50 америчких држава

us-vrhovni-sudАмерички Врховни суд донео је данас пресуду према којој парови имају право на истополне бракове у свих 50 америчких држава.

Истополни парови већ могу да се венчавају у 36 држава и дистрикту Колумбија, наводи AP.

Данашња пресуда значи да ће и преосталих 14 држава на југу и Средњем западу САД морати да укину забрану на геј бракове.

Амерички председник Барак Обама данас је поздравио одлуку Врховног суда који је дозволио истополне бракове у свих 50 држава као велики корак ка једнакости.

„Данас је начињен велики корак у нашем маршу ка једнакости. Истополни парови сада имају право да се венчају баш као и свако други. Љубав побеђује“, написао је Обама на свом Твитер налогу, јавио је Ројтерс.

(Факти/ФСК, 27. 6. 2015)

„Геј лезбејски инфо центар“ позвао Владу Србије да легализује геј бракове

„Геј лезбејски инфо центар“ (ГЛИЦ) позвао је данас Владу Србије да променама уставних и законских одредби, легализује брак особа истог пола.

glic

Реагујући на данашњу одлуку Врховног суда САД, којом је легализован брак особа истог пола у свим америчким савезним државама, „Геј лезбејски инфо центар“ оценио је да је у Србији геј брак „фактички забрањен“ Уставом, који дефинише брак само као унију мушкарца и жене.

„Легализација геј бракова у Србији подразумевала би пре свега промену Устава, која захтева већину у Скупштини и већину на референдуму. Такође, ванбрачна заједница особа истог пола је забрањена Породичним законом, који ванбрачну заједницу дефинише само као унију мушкарца и жене. То значи да уније две особе истог пола нису препознате домаћим законима, нити уживају било какву законску заштиту“, наводи се у саопштењу.

(Бета/НСПМ, 26. 6. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4V6Categories: Вести над вестима

Оставите коментар