Андреј Корибко: Почетак обојене револуције у Јерменији

Природа „Електричног Јеревана” и његова шокантна сличност са Евромајданом сугеришу да се ради о обојеној револуцији

Јермени су изашли на улице, протестујући против планираног повећања цене комуналних услуга за 17-22 одсто, што је иницирала јерменска електромрежа због прошлогодишњег озбиљног пада јерменске валуте драхме. Најављено поскупљење пропорционално је расту цена. Разумљиво је што су се у економски нестабилној земљи побунили против тога што ће морати да издвајају око 85 долара више на годишњем нивоу, али расте и забринутост што су неки прибегли наоружавању и агресивним нападима на полицију.

jermenijaprotest04

Али збуњујуће је што демонстранти одбијају преговоре са државом ако само желе да се одупру повећању цена струје. После стотину хапшења ових дана због хулиганских активности, групе људи сада блокирају главни престонички булевар у Јеревану и прете да ће ушетати у председничку палату, чиме улазе у колосек својих евромајданских претходника из Кијева. Све је више изгледа да ће се оно што је можда изгледало као легитиман протест сада претворити у покушај „обојене револуције”.

ТРЕНУТНА СИТУАЦИЈА

Отпор повећању цена јачао је од маја, али је иницијатива „Стоп пљачки” тек сад на улицама окупила хиљаде људи. Окупили су се на Тргу Слободе и захтевали обарање цена. Председник Серж Саргисијан је тражио да одаберу петоро представника са којима ће моћи да разговара, али је руља одбила. Касније те ноћи унутрашњи провокатори подстицали су масу да упадне у председничку палату и, после поновљених молби да распусте илегални скуп и разиђу се, снаге безбедности прибегле су воденим топовима и масовном хапшењу како би вратиле ред. Крајњи исход је 11 повређених полицајаца и седам демонстраната. Код 237 ухапшених пронађени су боксери, ножеви, металне палице и шипке.

jermenijaprotest01

На протест је сутрадан изашло 15 хиљада људи, а поновни Саргисијанов захтев за преговорима је одбијен. Можда су били охрабрени изјавом Стејт департмента која је у духу кијевског Евромајдана гласила овако:

Забринути смо због извештаја о полицијској прекомерној сили на протесту 23. јуна ујутро, као и због додатних извештаја о злостављању у полицијском притвору. Такође нас брину и информације да су новинари и њихова опрема били посебна мета током операције (полиције). Неопходно је да влада спроведе потпуну транспарентну истрагу о прекомерној употреби силе, сходно јерменским законима.

Кад САД издају саопштење у коме дискретно подрже опозицију (која је у суштини формирана у Јерменији), оне се потпуно супротстављају било каквим покушајима власти да успостави ред и закон и одговори на нелегалне провокације. Исто то се десило и у Украјини. Таква подршка је у среду сигнализирала организаторима да блокирају Баграмијанову авенију, која води ка председничкој палати, и закрче је контејнерима и „живим зидом”. Министар просвете и неколико опозиционих посланика лично су учествовали у томе, што индицира на поделу у влади. Они који стоје иза дестабилизације су покрет назвали „Електрични Јереван”, и то је био знак свим антивладиним групама да изађу на светло дана и да престонички протест претворе у сведржавну побуну.

ИЗА КУЛИСА

Природа „Електричног Јеревана” и његова шокантна сличност са Евромајданом сугеришу да се ради о обојеној револуцији. Свим таквим покушајима обарања режима потребно је да подстакну јавност и отворе палете могућности за извођење државног удара. Непопуларан раст цена добар је повод за то. Будући да истински повод за протест постоји, то даје покриће за све оно што се дешава у позадини хиљада демонстраната, који се користе као топовско месо. То је још једна подударност са Евромајданом. Али сличности има још: „Електрични Јереван” има тајну организациону мрежу која је посвећена промени режима.

nikolpasinijan

Почетком јуна једна тајновита организација под називом „Грађански уговор” коначно је представљена као званична политичка странка. Групу води Никол Пашинијан (на слици изнад), који је раније осуђиван за организовање масовних нереда. На оснивању своје партије је рекао: „Успостављамо странку која не очекује да остане опозиција дуго времена и која ће успоставити моћ у Републици Јерменији тако што ће придобити масовно поверење. Наша нада су млади, ми смо овде да прокрчимо пут за будућност младим људима.” Чињеница је да је реч о нихилистичкој организацији, јер је она на први поглед против свега – и против владе и против опозиције – али не каже притом за шта је. Она наводно планира да представи своју платформу пред изборе 2017, а до тада ће бити магнет за све очајнике, без обзира на то шта их конкретно мучи. То их чини способним за организовање јаких антивладиних делатности, што је очигледно доказано нередима великих размера које смо видели ових дана.

Пашинијан је постао најпознатије лице „Електричног Јеревана”. Његов имиџ створен је апелима да се ослободе његови симпатизери из полицијских станица, наравно, уз помоћ медија, за које стално даје изјаве. Пашинијан је заправо тај који је наредио да се створи „живи зид” и да протест посете сви актуелни и бивши посланици, научници, представници шоу-бизниса, новинари, верски оци и друге јавне личности.

Имајући у виду растућу моћ и утицај његовог „Грађанског уговора”, очекује се да ће захтевати изборе пре 2017. Ако привуче своје некадашње опозиционе савезнике (који имају седам од 131 места у парламенту), онда је његов сценарио свакако изводљив. Поред тога, грађанске иницијативе, које, баш као његова, протестују против раста цена струје, привукле су пажњу организације Џорџа Сороса много раније, што указује на то да би овај милијардер, познат по подизању обојених револуција, и његова организације могли да преузму водећи утицај у овим догађајима.

jermenijaprotest03

ГЕОПОЛИТИЧКИ ЗАВРШЕТАК

Као и све обојене револуције, заговорници „Електричног Јеревана” се воде геополитичким интересима. Они желе да доведу антируску владу, која би извукла Јерменију из Евроазијске уније и разбила историјско пријатељство две државе. Пашинијан оштро критикује све аспекте посебних односа Јерменије и Русије, добар је у борби против владе и de facto је вођа.

САД такође желе да увуку Русију у конфликт око Нагорно-Карабаха. Кад би националисти попут Пашинијана лако ушли у отворен сукоб са Азербејџаном, то би било неизбежно јер је Јерменија чланица ОДКБ, и зато што Москва, која има војну базу у Јерменији, не би могла да остане по страни. Америка није успела да увуче Русију у рат у Украјини, али не значи да неће поново покушати ако „Електрични Јереван” успе.

Превео: Андреј Цвијановић

Спутњик/The Saker

(Нови стандард, 25. 6. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4VgCategories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар