Архимандрит Пантелејмон (Јовановић): Глас српског православног непоклека

ГЛАС НАРОДА БОЖИЈЕГ И СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ КАКВУ НАМ ЈЕ ОСНОВАО И ПРЕДАО СВЕТИ САВА

ВЕЛИЧАНСТВЕН МОЛИТВЕНИ ЦРКВЕНО-НАРОДНИ САБОР – Манастир светог Николе, село Лозница (код Чачка), Недеља Свих Светих (7. јун 2015. године – Епархија Рашко-призренска и Косовско-метохијска у егзилу)

sabor-2015-1

ОДГОВОР ВЕРНОГ НАРОДА, МОНАШТВА И СВЕШТЕНСТВА НА БЕЗАКОЊА, ПРЕТЊЕ, КВАРЕЊЕ ВЕРЕ, НОВОТАРСТВО И ЕКУМЕНИЗАМ ИРИНЕЈА ГАВРИЛОВИЋА И „ЗВАНИЧНЕ СПЦ“

„…Ово богомолитвено саборовање је добра прилика да још једном позовемо све благоразумне чланове Цркве Божије на одлучно устајање против сваковрсног новачења у вери и предању Цркве. На овакав подухват смо сви позвани јер је вера саборно наслеђе Цркве и свих њених чланова, те у њој свако носи део одговорности за очување исте… Зато позивамо и заблуделе пастире Српске православне цркве на челу са патријархом Иринејем, да се окану додворавања безбожном и богоотпалом Западу и Ватикану, што ствара општу саблазан у верном народу и велику штету наноси Цркви; да одустану од екуменистичког јеретичког делања и опредељења; да се покају док још времена има, те да на темељима чистог исповедања вере православне поврате сами себе, а тиме поврате мир и јединство које су нарушили у Српској православној цркви. Упозоравамо их да је страшно растакати оно што је свети Сава стекао и сабрао и нама у наслеђе оставио – веру православну и Српску православну цркву, јер тешка је рука Немањића Саве. Овим речима је својевремено свети владика Николај упозоравао потписнике конкордата са Ватиканом, а данас ми упозоравамо оне који у наше време не гледају у Христа, који је Исток Истока, већ у Ватикан, који представља круну духовне посрнулости Запада“… (Део Посланице са Црквено-народног Сабора у Лозници 2015. године)

„…Не би данас између нас никакве провалије било да нисте неканонски и неуставно произвели стање у којем се Српска црква данас налази. А произвели сте га да би сте неометаније српско светосавско православље оденули у рухо које му не пристоји. Показало се, по промислу Божјем и у складу са учењем апостола Павла, да поделом међу нама сведочимо да је Црква само тамо где се чува истинска и неискварена вера“… (Део писма Епископа Артемија Иринеју Гавриловићу)

This slideshow requires JavaScript.

(Фејсбук страница архимандрита Пантелејмона Јовановића)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4Kl



Categories: Преносимо

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading