Танјуг вратио ћирилицу на свој сајт!

После протеста на неколико сајтова и акције у виду писања писма руководству Танјуга – посетиоци Интернет странице националне новинске агенције поново имају могућност да као писмо изаберу ћирилицу.

tanjug-cir

Нажалост, очито је превише очекивати да подразумевајуће (default) писмо, оно које добијете самим укуцавањем адресе http://www.tanjug.rs/ буде ћирилица, али од Телеграфске Агенције Нове Југославије и оволико је доста!

Оно што бисмо сви могли да извучемо као поуку јесте да ангажман има смисла и ништа баш није толико „заковано“ да се не може променити. Како радили, тако нам Бог помогао!

А. Л.

(Стање ствари)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4xTCategories: Вести над вестима

24 replies

 1. Рекао бих, да овај случај показује, да се не ради увек о злој намери, него и о пропустима на нивоу референата, као што је и ово био случај. Могли би, да закључимо, да свако и на сваком месту, МОРА БИТИ активан у борби за коришћење ћирилице у Србији. Ако неко очекује, да ће то решити, тиме што ће отићи на разговор са преставницима власти, на било ком нивоу, тај је у потпуној заблуди. То подразумева, да и на овом сајту НЕМА писанија на латиници. Позивам Уредништво, да престане са објављивањем коментара писаних латиницом. Као што је Ђуровић искључен са сајта, ТРАЖИМ да се и сви „латиничари“ ИСКЉУЧЕ. Ђуровић је на неки начин био ДОСЛЕДАН, за разлику од многих, који се бусају, а оно за шта се бусају, не примењују. Не оспорава право сваком Хрвату и католику, да и даље пише латиницу. Смета ми и боде очи, да неки који причају о православљу, српству и Србији у стилу одбране, пишу латиницом. Питам се, зажто ово питање сви „ћириличари“, па и Збиљић ЗАОБИЛАЗЕ.

 2. Честитке на упорности свима који су писмено протестовали – а њихов успех показује да се вреди ангажовати.

 3. Г. Млинаревићу,

  Бојим се да мешате неколико ствари:

  1. Др Ђуровић није ИСКЉУЧЕН са сајта него је са ЊИМ ПРЕСТАЛА АУТОРСКА САРАДЊА. Нико му не брани да пише коментаре – биће објављени ако поштује Правила коментарисања (као и сваком другом).

  2. Искључивање или забрана латинице на овом сајту, уверен сам, створила би – као и свака забрана – контраефекат: они који пишу латиницом сигурно због тога не би прешли на ћирилицу, само би били отерани са сајта. А и како би се утврдило да ли је неко „Хрват и РИМОкатолик“, нећемо ваљда да пребројавамо крвна зрцна коментаторима (чак и да је то могуће кад је дозвољено да буду анонимни). Не бива то: треба деловати тако да се нешто ПРОМОВИШЕ (ћирилица) а не друго ЗАБРАЊУЈЕ (латиница).

  3. На крају, али не и најмање важно, постоје важни технички разлози када коментатори не могу да пишу ћирилицу: себе не рачунам у технички неписмене (али на пример) са мобилног немам могућности да пишем ћирилицом (и верујем да нисам једини). Или ако се неко јавља из Интернет кафеа у иностранству. Или да једноставно НЕ УМЕ да подеси ћирилицу. Или…

  Александар Лазић

 4. @ слободан млинаревић said:

  Као што је Ђуровић искључен са сајта, ТРАЖИМ да се и сви „латиничари“ ИСКЉУЧЕ. Ђуровић је на неки начин био ДОСЛЕДАН

  ———————————————————

  Да је Ђуровић био доследан, он био писао на латиници. Можда му је србски матерњи и ћирилица основно писмо, али сада му је „радно“ писмо латинично.

  Против сам забрана јер мислим да кад неко пише latinicom већ шаље извесну поруку, одприлике као да се представио именом и презименом

 5. @Александар Лазић
  НЕ ПОСТОЈИ никакво објашњење нити оправдање, да се не користи ћирилица. Као што је рекла дама из Танјуга, да је то некаква техничка потреба, може и свако други, да то каже. Не слажем се, да некаква „техничка“ ограничења буду препрека. То што је некоме ЛАКШЕ, није опрадање и није за разумевање. Нема ту никаквог „пребројавања крвних зрнаца“! Имам пријатеље Хрвате и не пада им на памет да ми објашњавају шта је добро за Србе. Овде се јављају, неки који пишу латиницом и објашњавају шта је добро за Србе. Господин Збиљић се уби објашњавајући, да се СВИ морамо борити, да ћирилица уђе у све наше поре, а овде неки и даље пишу латиницом. Шта уосталом смета, а има коментатора, који не скривају своје порекло, да се зна како размишљају Хрвати. Ваљда би то и нама и њима користило? И разгобор се другачије води, када знамо ко је саговорник.

 6. @Антикомуниста (и антиекумениста)
  Прилично поједностављено посматрате проблем. Дилеме, које има Ђуровић и које нам отворено и опширно излаже су и наше дилеме. Од њега је довољно, што је неке лагарије открио и што покушава да нам укаже, да проблеми нису једноставни и не могу се из једног угла посматрати. Тужно је, када вршите етикетирање и ничим изазвани проглашавате, да је „радно“ писмо латиница. Један „антикомуниста“ то никако не би смео да саопшти. Таквом изјавом сте показали, да Вам је начин размишљања и однос према другачијем исти, као код они ПРОТИВ КОЈИХ СТЕ.

 7. Драго ми је што је ТАНЈУГ вратио ЋИРИЛИЦУ. Ја сам један од оних који је протестовао. Слажем се са предлогом да Срби настоје да пишу ћирилицом на овом угледном порталу. Није потребан велики труд да се то подеси на комјутеру. С поздравом и поштовањем!

 8. @ Млинаревић

  Укуцао сам мало ово да видимо које сту то „дилеме“ Зорана Ђуровића… Ја бих рекао (као антиекумениста) да је ово чисто брањење папе и промоција римокатолика и екуменизма

  http://stanjestvari.com/?s=%D0%97%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD+%D0%82%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B&search=%D0%98%D0%B4%D0%B8

  Као резултат сам добио између осталих следеће наслове (о папи, римокатолицима…)

  Кардинал Курт Кох: Са папом Франциском нови кораци ка јединству хришћана

  Зоран Ђуровић: О лажним ватиканским писмима за аутокефалност тзв. Црногорске православне цркве

  Зоран Ђуровић: Поводом позива папе Франциска да се укину свештенички ценовници

  Зоран Ђуровић: Папа Франциско – отварање према геј особама?

  Зоран Ђуровић: Драган Славнић јавно признао да је геј!

  Зоран Ђуровић: „Прави православци“ против папе Франциска

  Зоран Ђуровић: Ив Конгар – Потрага за Unam Sanctam

  Зоран Ђуровић: Новинарски или докторски фалсификат др Зорана Петровића Пироћанца?

  Зоран Ђуровић: „Борба за веру“, сајт који се држи језуитске „циљ оправдава средство“

  Зоран Ђуровић: „Стање ствари“ и (римо)католици

  Зоран Ђуровић: Хагиографска историографија Владимира Димитријевића

  Зоран Ђуровић: О тези М. Петровића да су богомили из српско-византијских средњoвековних извора Латини

  Зоран Ђуровић: „Борба за неверу“ јавља – Папа назвао православце болесницима

  Зоран Ђуровић: СрБски удбаши против папе Франциска

 9. Није исто ако неко испише неки коментар на интернету латиницом и овај случај када је ћирилица потпуно скрајнута и искључиво се користи латинично писмо на сајту установе која има национални значај и потенцијално огромну читалачку публику. То што ради ТАНЈУГ је јавна ствар док је писање коментара на интернету ствар појединца и конкретне ситуације. Ја немам ништа против да се неко у коментарима на Стању ствари обрати и на латиничном писму и то могу да разумем. Примера ради ако неко пише латиницом док куца адресе у браузеру није необично да на истом писму онда и коментарише на сајтовима које чита. Наравно, постоји могућност да се релативно лако и брзо замени писмо али то ипак захтева један виши ниво концентрације. По мом мишељњу нема разлога да се укида латиница у коментарима јер је политика сајта јасна а то је охрабривање коришћења ћириличног писма како год је могуће.

 10. @mlinarevic : Vas komentar zavrsavate recenicom :
  „I razgovor se drugacije vodi kad znamo ko je sagovornik“.

  Mlinarevicu, na ovom sajtu ste od mene vec trazili licne podatke.
  Mene ste vise puta nazivali provokatorom i bar dva puta ste napisali : „Znam ja za koga Deda Djole radi“.

  Vec odavno zelite da saznate identitet komentatora i zabranite anonimnost.
  GRESKA ! Ovo je platforma za razmenu misljenja a ne za razmenu licnih podataka.

  Vidim da zelite i zabranu latinice. Mozda i zabranu drugacijeg misljenja ?

 11. @Антиекумениста (и антикомуниста)
  Као што сам рекао, поједностављено посматрате ствари. Ја пратим овај сајт годину дана и много сам коментара написао о ономе шта нам Ђуровић саопштава. Можда нисте читали, али је сигурно, да сам један од ретких који га је упозоравао, како се његови текстови и коментари могу разумети. Питам се, где сте Ви тада били? Мени је открио неке лагарије, које су нам сервиране. Као што рекох, од њега је и то доста. Нисам приметио, да је рекао изричито, да је екумениста. Шта мисли ја нећу и не могу да знам. Видим, да сте спремни, да „уђете“ у туђи мозак и да оцените ко шта мисли. Нисте једини, који примењују, све могуће методе „комуниста“, против којих се „боре“. Етикетирање, искључивост. Мене један ту прогласи и усташом. А мног их је на овом сајту, који су деклеративно против једноумља. Како само нападоше једну од наших дама, која написа текст о ГОСПОДАРИМА. Нешто не приметих, да сте се јавили и осудили једноумље у том случају. Има овде још један, који нас упућује на нека размишљања белосветских аутора, тако и Ви. Списак текстова Ђуровића? Сви текстови су били изузетно информативни. А Ви се бавите питањем, шта је у његовој глави? Ко то може, да зна? Јављају се идеје, о проблему и стању у глави Броза. Изненада сви знају, шта је Броз мислио, кога је волео, за кога је радио и кога је мрзео. Да ли је то могуће и да ли је то реално? Тешко!

 12. Ако дискунтанти дозволе један пријатељски савет: немојте растезати расправу у вези са радовима Зорана Ђуровића на сајту на све могуће и немогуће друге теме. Много тога је речено и даље елаборирање претрешених тема може само да изазове додатне изливе жучи на сајту што верујем никоме није потребно.

 13. @Deda Djole
  Својевремено сам написао, свака част Деда ђоле на седморо унучади. Када сам то сазнао, покушао сам, да се искључим из коментарисања. Човек који има толико потомака, мора другачије да посматра ствари око себе. То је смисао познавања саговорника. Твоји коментари су некипут толико пуни разумевања за српске непријатеље, тако, да је речено било само провокација и ништа више. Како бих ја знао, за кога било ко ради? Никада нисам спомињао забрану анонимности, али сам скретао пажњу, да бежање у анонимност није, по моме мишљењу, на месту. Ако нам се ћириличне табле уништавају, зашто би ми писали латиницом? Постоји законм утврђена обавеза, где, када и ко МОРА да пише латиницом. Ако се већина, па и ти трсите по питању српства и православља, није примерено, благо речено, да пишете латиницом. Збиљић то покушава на дипломатски и фин начин, да укаже, али нико не реагује. Ја сам можда грубљи и изричитији. Ако Устав Републике Србије изричито прописује, зашто то тражимо од ТАНЈУГА, а ја немам право, да исто питање поставим СТАЊУ СТВАРИ? Више сам за заједничку акцију, него да чекам, да власт или Бог то реши. То је уосталом само моје мишљење, које нити могу нити желим, да другима намећем.

 14. @Milos
  Коментар би био умесан и радо бих се са истим сложио, да сте коментарисали и неке који нам цитирају све и свашта. Уосталом, саопштите Ваше мишљење о питању латинице на овом сајту.

 15. Стање ствари није државна установа и не мора да користи ћирилично писмо у саобраћању са читаоцима. Као што уосталом не мора да користи мађарски или ромски у писменом општењу са припадницима националних мањина и етничких група. Разлика у правном статусу између државне установе и приватног интернет портала је огромна.

 16. I ja sam dobijao packe od Mlinara zbog latinice!
  No, ona je nužno zlo kad se komentar piše sa moblnog telefona.
  Izmedju mogućnosti da mi komentar bude pravovremen ali pisan sa mobilnog u pokretu van kuće ili da mi bude okasneo i neaktuelan, jer ću ga pisati ćirilicom sa kućnog komjutera tek kad se vratim kući, uvek ću radije odabrati prvu mogućnost!
  Što upravo i činim uz izvinjenje Mlinareviću.
  No, imao je on prilike da se načita mojih komentatorskih „bisera“ i na ćirilici!

 17. Моје мишљење о латиници на сајту је следеће: не мислим д аје проблематично да коментари на сајту буду исписани и латиницом иако се великом већином користи ћирилично писмо. Не сећам се тачно, али не искључујем, да је и мени промакао неки латинични коментар.

 18. @Milos
  Да ли сам ја негде написао МОРА? Наравно да нисам. Знам ја да ово није државна установа. То ми је и дама из банке рекла, о чему сам и овде писао, па ипак добијам пошту ћирилицом написано. Ја разумех, надам се, да није погрешно, да већина навијамо за ћирилицу? Ако је тако, ваљда ми треба, да дамо пример, а не да другима солимо памет, а да ми пишемо латиницом. Смета нам што Руси пишу латиницом!!? Па на ком писму, да се обраћају, ако ни ми нисмо спремни, да увек и на сваком месту пишемо ћирилицом. Или човек НЕ ТРЕБА, да буде доследан? А „захтевамо“, да власт буде доследна!!??

 19. Ја се трудим да будем доследан у коришћењу ћириличног писма, али не могу да очекујем да свако на сајту користи ћирилично писмо и не мислим да то треба да буде критеријум за дискриминисање коментатора односно разлог да неко буде искључен, да му коментари буду брисани или потпуно блокирамо. Од власти и државних установа можемо да очекујемо да буду доследни јер њихову доследност (односно поштовање правила) санкционишу Устав и закони. Код коришћења писма међу физичким лицима ствари једноставно нису тако постављене – нико не крши закон тиме што пише латиничним писмом. А та навика је дубоко усађена у једном знатном делу популације (који уопште штогођ пише) да би строго инсистирање само стварало конфликтне ситуације без и најмањег повољног резултата.

 20. Г. Млинаревићу,

  па написали сте

  ТРАЖИМ да се и сви „латиничари“ ИСКЉУЧЕ

  Драго ми је да се ЗАЛАЖЕТЕ да се пише ћирилицом, а не да се залажете за било какве забране или искључивања (да не кажем дискриминацију 🙂 )

  Александар Лазић

 21. @Александар Лазић
  Имамо стални проблем са ЧИТАЊЕМ. Надам се, да је сада јасно, да нисам спомињао ЗАБРАНУ, коју коментатори спомињу. Рекао сам ИСКЉУЧЕ. Можда неко мисли, да су то синоними, али нису.
  @Milos
  Од власти и државних органа можемо очекивати поштовање Устава, а од нас смртних људи можемо очекивати ДОСЛЕДНОСТ. Питам се, што „латиничари“ ништа не отписаше Збиљићу, а толико је текстова и коментара написао поводом проблема ћирилице у нас. Што њему нико не рече, да то нема значаја. Човек се уби, да нам скрене пажњу на проблем, а нико ништа не рече. По моме, свако онај ко мисли, да је ћирилица писмо којим Срби треба да пишу, МОРА да се увек и на сваком месту за то и бори. Подразумева се, да ту нема оправдања за „техничке“ и друге „проблеме“

 22. @mlinarevicu
  Trazio si da mi, koji pisemo latinicom, budemo iskljuceni.
  S druge strane, od deset prisutnih komentara, cetiri su tvoji.
  40 % komentara su tvoji.
  Oladi malo ! Setaj ! Napolju sunce sija, tice pevaju . . .

 23. Мирко,
  Подржавам став господина Млинаревића. Неки коментатори не могу лако да подесе ћирилицу на компјутеру. Предлажем да неко од стручних људи напише на овом цењеном порталу ПРОЦЕДУРУ о подешавању ћирилице, што за професионалце није велики посао. Хвала унапред!

 24. Свака кампања, бескрајни дијалози – све је то апсолутно непотребно! Рођен сам и одрастао у Сарајеву. У првом разреду учио сам ћирилицу (мада сам је знао већ неколико година пре тога). И ћирилица се шездесетих и седамдесетих година појављила у Сарајеву НАЈМАЊЕ равноправно, а рекао бих чак и више. Цетиње сам посећивао повремено. Ниси могао нигде видети НИ ЈЕДНО латинично слово. Чак и 1991. огромна већина наслова била је ћирилицом, и то је био крај. Сам сам често писао латиницом, и она ми није сметала. Већина мојих књига из библиотеке од пар хиљада наслова – на латиници је. И то јесте имало смисла за време живота у Југославији. Тако се није прекидала комуникација са Словенцима и Хрватима. Мада су и многи од њих знали и често користили латиницу. Имам сачувану свеску са рецептима коју је мојој мајци поклонила колегиница, католкиња из Западне Херцеговине, најусташкијег краја – пола је рецепата исписано лепом ћирилицом.

  Али … После издаје Словеније и Хрватске све се променило. Нема више никакве потребе да уопште користимо латиницу! Нормално је било очекивати да она сасвим изађе из употребе. А дешава се сасвим супротно! Почиње потпуна манија латинице! Сећам се, на Славији су се продавале нове књиге. И то све латиницом! Питам продавца зашто. Па ето, да би се продавале на западу. Па који ће Хрват да ти купи књигу штампану у Београду? Остао је без одговора.

  Хрвати уништавају све натписе ћирилицом. 19 западних земаља извршило је линч над нама. Па зар само то није довољно да Срби из РЕВОЛТА одговоре равном мером и сасвим одбаце латиницу?

Оставите коментар