Ватикан не прихвата новог амбасадора Француске: Јесте верник али је и геј

„Тврди” католици именовање Лорана Стефанинија за амбасадора у Ватикану сматрају провокацијом француског председника Оланда

Француски председник Франсоа Оланд и оспорени амабасадор Француске у Ватикану Лоран Стефанини (десно)

Француски председник Франсоа Оланд и оспорени амабасадор Француске у Ватикану Лоран Стефанини (десно)

Између Ватикана и Француске избио је спор: Света столица одбија да прихвати као новог француског амбасадора Лорана Стефанинија (55), досадашњег шефа протокола председника француске републике.

Стефанини, који је геј, јесте католик – практикант (јавно се тако декларише, држи се правила вере, редовно иде у цркву…), али и познати експерт за религијска питања. Већ је 2001-2005. био амбасадор своје земље при Светој столици.

Спор траје већ око три месеца, а званични Париз је ових дана дао до знања Ватикану и јавности да неће одустати од именовања Стефанинија на ово важно место у дипломатији Француске.

„Француска је изабрала свог амбасадора у Ватикану. Изабран је месје Стефанини и Француска на томе инсистира”, изјавио је портпарол француске владе Стефан Лфол. О томе се, наводно, сада разговара између две стране јер сваки амбасадор треба да буде прихваћен од дотичне земље.

„Чекамо одговор Ватикана. Став Француске се, међутим, неће мењати”, додао је портпарол.

Из Ватикана се засад одбија да се јавно коментарише ова ствар. Телевизија Франс 24 је, међутим, цитирала неименованог зналца, према коме папа Франциско блокира постављење Стефанија „из црквено-доктринарних разлога”.

Стефанини није никад скривао своју сексуалну оријентацију, али никад је није ни истицао у јавности. „Тврди” католици, ипак, његовом именовање за амбасадора критикују као „провокацију” француског председника Франсоа Оландa.

Опрема: Стање ствари

(Балкан магазин, 22. 4. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4f1Categories: Вести над вестима

1 reply

Оставите коментар