Растко Јевтовић: Сокуров – нови Тарковски

Дa ли сте гледали филмове Тарковског – „Иваново детињство“, „Андреј Рубљов“, „Соларис“, „Сталкер“, „Носталгија“, „Огледало“ и „Жртвовање“? Ако нисте, то свакако треба да учините ако пледирате да себе сматрате синеастом и ако хоћете да се упознате са опусом једног од најпризнатијих артистичких филмских стваралаца свих времена.

Сцена из филма „Андреј Рубљов“

Сцена из филма „Андреј Рубљов“

Када се прочуо са својим филмовима „Таурус“ и „Руски ковчег“, Александар Сокуров је, можда и преурањено, добио статус наследника Тарковског. То је титула која се не може одбити, али која обавезује да се увек праве врхунска дела. А уметнику је, као и сваком човеку, својствен понеки пад.

За разлику од „државног“ уметника као што је Никита Михалков, Сокуров може да експериментише са темама, али – како припада великој руској националној култури и очигледно нема намеру да се од ње одроди – он се у својим филмовима углавном усмерава на такозвани руски корпус. Тако је цео свет могао да види његово ремек дело где је шетња Ермитажом начињена у једном (скоро двосатном) кадру! у филму „Таурус“ главна тема је специфични однос Лењина и Стаљина који првог држи као кућног притвореника, дозвољавајући му друштво његових двеју жена.

Плакат за филм „Таурус“

Плакат за филм „Таурус“

У филму „Александра“ говори се о мајци једног руског специјалца на Кавказу, која посећује војни логор у којем је син и покушава да задржи с њим присност, коју, очигледно, није остварила у цивилном животу.

Једини изузетак, што се тиче тема, јесте филм „Фауст“, у коме је на гротескан начин приказан овај чувени Гетеов јунак и његово окружење. Тенденција да сви ликови буду дегенерици јесте експлицитна, али Сокуров не би био велики уметник када би се зауставио на осуди. Он допире до узрока таквих појава, а то је свет без Бога! Тешко да ће вас иједан филм Александра Сокурова оставити равнодушним и без озбиљног интелектуалног ангажмана.

На предстојећем ФЕСТ-у који је, понајвише захваљујући градском секретаријату за културу, најбогатији до сада, и по питању програма и по питању гостију из света филма, ретроспектива Александра Сокурова ће се одржати у Новој кинотеци у Узун Мирковој улици, поред Београдске филхармоније, сваке вечери у 20 часова. Очекује се и долазак самог редитеља из Русије. Ето прилике да надокнадите пропуштено и да се винете дубоко у космос овог уметничког генија.

Аутор је књижевник и драмски уметник. Mагистар филологије и професор у V београдској гимназији


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3wT

 Categories: Дневник читаоца/гледаоца

4 replies

  1. Права је штета што је овако квалитетан текст прошао непримећен. Свака част управи Града Београда и организаторима овогодишњег ФЕСТ-а, што доводе Сокурова. На нервозу и бес свих оних који су ФЕСТ осмислили као вестернистички кич за учеснике у пројекту „научни социјализам“.

  2. @ Једнорог
    Слажем се са Вама у свему, сем у једном детаљу: барем су бројне генерације ђака професора Јевтовића добиле ФБ дијељем текста једну препоруку шта да не пропусте на овогодишњем ФЕСТ-у.

  3. @Александар Живковић
    Хвала Вам на овој информацији. Свака част професору Јевтовићу!

  4. Професоре Михалков је велики ствараоц(Моцарт је велики композитор).

Оставите коментар