Патријарх Иринеј: Морам да верујем да ће Вучић успети да подигне Србију из пепела

БЕОГРАД – Патријарх српски Иринеј верује да ће премијер Александар Вучић успети да подигне Србију из пепела, те да ће најављени план председника Томислава Николића за Косово и Метохију бити у интересу народа.

‘Мислим да се (Александар Вучић) труди. Има неких назнака да ће бити и резултата“, рекао је патријарх за београдски Недељник.

vucic-irinej-490

Патријарх очекује да ће Србија ове године имати и више разумевања од комшијских држава.

“Морам да верујем да ће успети да подигне Србију из овог пепела. Надам се да ће дати Бог да нам буде боље“, истакао је патријарх.

Поводом најављеног плана за Косово и Метохију председника Николића, патријарх каже да се нада да ће тај план бити у интересу народа.

„Морамо сви да помогнемо да тај план буде у интересу наше нације, културе, историје, цркве“, рекао је патријарх и додао да не зависи све од Николића и Вучића јер се, како је рекао, нажалост и други питају, али да они морају увек да имају на уму да је Косово и Метохија најважније српско питање.

Он је истакао и да су кључни планови СПЦ у 2015. години да настави мисију Цркве, као и да ће настојати да обнове Храм Светог Саве.

“Мисија Цркве је да промовише смисао живљења, поредак, морал, да је Бог присутан у нашим животима. Биће нам боље што пре схватимо да живот није само вегетирање, него да је живот и велика обавеза“, рекао је патријарх.

Поглавар СПЦ је поручио грађанима да буду бољи и да чине добра дела додајући да живимо у нади да ће бити боље, а да има изгледа да ће тако и бити.

“Морамо сви томе да допринесемо, да чинимо добра дела и да не чекамо да неко други уместо нас нешто уради“, поручио је патријарх.

Наводећи да не зависи све од других, него од нас самих, он је нагласио да морамо чинити добро према свакоме, јер је вера без добрих дела мртва.

Коментаришући покретање телевизије СПЦ – ТВ Храм, која се емитује само преко интернета, патријарх је рекао да је жеља да се чује глас Цркве и све што је вера.

“То је све на благом почетку. Полако ћемо радити на том пројекту. Верујем да ће једног дана бити доступна свима – да је народ гледа као све остале телевизије, а не само преко интернета“, рекао је српски патријарх.

(Танјуг/Новости, 8. 1. 2015)

Срби са Косова позвали Патријарха да седиште СПЦ врати у Пећку Патријаршију

Скупштина АП КиМ позвала је српског патријарха Иринеја да седиште Српске православне цркве пренесе у Пећку патријаршију на Косову и Метохији. Овај позив уследио је након Божићне посланице у којој је Патријарх позвао Србе на Косову и Метохији да чувају своје светиње, а помињање косовско-метохијских Срба садржано је у једној реченици, пред крај посланице, што је неуобичајено у поређењу са посланицама ранијих година.

„У ове празничне дане, када прослављамо Рождество Богомладенца Христа, обрадовао нас је, као и увек, Ваш позив Србима на Косову и Метохији да остану на својим вековним огњиштима и живе са својим светињама. И ми, самим тим што и даље опстајемо на Косову и Метохији, у све горим, опаснијим и бесперспективнијим условима, већ показујемо, и својим животима сведочимо управо ту жељу – да останемо ту где јесмо. И да живимо са светињама које нису само наше, већ светиње целокупног српског народа, који не би опстао и био оно што још увек јесте, без њих,“ наводи се у саопштењу АП КиМ и додаје да косовскометохијски Срби управо чувају светиње и то својим животима и опредељењем да остану на КиМ-у, али и подсећа да су те светиње баштина целокупног српског народа и православног света.

„Међутим, у данашњем смутном времену и оном које тек долази, страхујемо да наше снаге неће бити довољне за тај велики подвиг, који ће захтевати саборну и духовну снагу целог нашег народа. Заправо, сматрамо да једино повратак Патријарха српског у древну Пећку Патријаршију може да обезбеди опстанак српског Косова и Метохије, да једино такав чин може да улије веру не само овдашњем народу да опстане, већ и прогнаном народу да се врати,“ истиче се у захтеву Патријарху за повратак Цркве у Патријаршију.

Из АП КиМ-а подсећају да се Србија повлачи са Косова и Метохије и да српски народ препушта још неизвеснијој судбини, услед чега се дешава свакодневно исељавање.

„Ваша Светости! Спремни смо да све што имамо и што јесмо уложимо у очување наше Свете земље. Позивамо Вас, у ове празничне дане, да се вратите за стално међу нас. Да заједно обновимо наш народни, Косовски завет, како речју, тако и делом. Мир Божји – Христос се роди!“,  наглашава се на крају саопштења.

У потпису саопштења је наведено:

У Северној Митровици, о Божићу 2015. године

Вашој Светости и Српској Православној Цркви одани,

Посланици Скупштине Аутономне покрајине Косово и Метохија

изабрани по Уставу и закону Републике Србије

(Косово Север портал, 8. 1. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-372Categories: Вести над вестима

5 replies

 1. Irinej: Polako ćemo raditi na tom PROJEKTU!?
  Ne bi me iznenadilo da uskoro, umesto patrijarha, na čelu SPC bude GLAVNI MENADŽER!

 2. @Zoran Djurović
  „Poznanje u biblijskom smislu“!?
  Nisam imao pojma da se ta skaradnost u novogovoru može i tako nevino zvati!?
  „Furundžije“ i „topčije“ Vam mogu biti zahvalni na ovako suptilnoj terminologiji i ukrasnom upakivanju te gadosti!
  Možda Vas i proglase za počasnog člana nekog njihovog udruženja?
  To Vam je kao počasni doktorat: ni luk jeli ni luk mirisali, a ČLAN BIBLIOTEKE (kao Igrutin iz Radovana III)!

 3. Свакако да Црква која јесте Пећка патријаршија, треба да има своје и административно сједиште у Свештеној Лаври Пећкој и свој план, да не кажем „пројекат“ за Косоово и Метохију.

 4. Морамо се сложити са Иринејом, главним менаџером, да човеку који се труди, ваљда је трудан се мора веровати и помоћи. А вал, не да се труди, него се ТРУДИ! Још да нам менаџер рече око чега се труди.

Оставите коментар