Александар Апостоловски: Тома, таблоиди и Вучић

Aleksandar-ApostolovskiТаблоиди своју храброст за сада тренирају на председнику Србије и његовој супрузи, мада су, у својој критици која досеже до неукуса, донекле у праву што се тиче модних стилиста и лингвиста у штабу прве даме. Разуме се да су ти исти таблоиди далеко суздржанији у показивању мишића према премијеру. Када је у питању Вучић, саосећајност према њему је готово обрнуто сразмерна наоштрености зуба која се показује према Томи.

Ни председник на РТС-у није крио да се, симболично, осећа као шеф државе са овлашћењима краљице, откривајући можда први пут разлике између њега и премијера. Односи између политичког оца и сина, Томе и Вучића, иначе су честа кулоарска тема, иако су обојица до сада оптуживали опозицију – које, узгред, нема – како покушава да посеје семе раздора између некадашњег и садашњег лидера напредњака.

Да ли је велика асиметрија моћи између њих заиста направила истински сукоб, који може резултирати још једним политичким оцеубиством, што је, иначе, омиљени обичај међу Србима? Или је само реч о испипавању односа снага између Томиних и Вучићевих дворјана.

Званично, и једни и други се куну да су на истом путу. Али гужва на напредњачкој магистрали показала је да су неки од најближих Томиних људи већ искључени из саобраћаја. Браца Петковићвраћенје у посластичарницу, да меша жито са шлагом, и евентуално Тасовцем. Милан Бачевићће можда копати каналчиће и пуштати бродићеод папира, али у дворишту амбасаде у Пекингу, тако да је пропала идеја о мегаломанском каналу, тарабићевској илузији о Србији, као будућој речно-поморској сили.

И Иван Мркић је прекомандован у Томин кабинет, а његово место је заузео Дачић. Као најнамазанији у тој екипи, Ивица је схватио да – како се буду усложњавале ствари, од спровођења Бриселског споразума, до односа са Русијом – следи гужва у ваздушном простору Србије коју, гле чуда, одједном надлећу дронови, Рама и Шешељ.

Отуда се испоставило да је Томина фотеља најудобнија и зато је Ивица ономад тражио дасе ако буде ванредних избора истовремено распишу и председнички, најављујући самога себе као новог власника канабета.

Да ли и Вучић види себе како се башкари на том митском комаду намештаја? То му се сигурно мота по глави, јер, ма како се мислило да је недодирљив, он је постао политички громобран, свакодневно се излаже притисцима странаца, бави се лошом економском ситуацијом и потенцијалним социјалним немирима.

Пет председничких година су читавих пет вековау српском политичком календару.Зна то Тома, зна то и Вучић. Као што зна да Срби повезују власт са харизматичним вођом, а не са функцијом. Том закону нису одолели ни Слоба, ни Коштуница, ни Тадић. Уосталом, Тома је рекао да је планирао да буде председник само један мандат. Коме је мислио да препусти наредни и да ли је Вучић тај, коме је послао поруку да ће се можда кандидовати и по други пут? Тешко да је мислио на Ивицу.

(Политика, 5. 12. 2014) 

Курир: Николић напao Вучића због тајкуна – да ли нам треба овакав председник

Председник Србије износи ставове који се у потпуности косе са актуелном политиком Александра Вучића. Аналитичар Милан Николић каже да је премијер добио изборе говорећи о борби против тајкуна, а шеф државе би баш с њима да се договори

toma-kurir-1

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић је, у интервјуу који је прексиноћ дао телевизији с националном фреквенцијом, већину времена провео износећи ставове који се у потпуности косе са актуелном политиком премијера Србије Александра Вучића и потезима које свакодневно повлачи влада коју он води.

toma-kurir-2

Овакав Николићев наступ показује да је шеф државе у ствари опозиција уместо да буде подршка кабинету у Немањиној 11, оценили су саговорници Курира.

(Курир/НСПМ, 4. 12. 2014)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ

ПОГЛЕДАЈТЕ ЈОШCategories: Преносимо

Оставите коментар