Албански премијер Еди Рама у Београду позвао Србију да призна независност Косова

БЕОГРАД – Албански премијер Еди Рама прекршио је данас протокол посете Београду помињући Косово и злоупотребио поверење домаћина српског премијера Александра Вучића који је узвратио да никоме неће дозволити да понижава Србију.

„Ствар Косова и Метохије је готова и оно је независно”, изјавио је Рама у говору на заједничкој конференцији за новинаре, а Вучић је прокоментарисао да не зна какве везе Рама има са Косовом.

Александар Вучић и Еди Рама на конференцији за штампу

Александар Вучић и Еди Рама на конференцији за штампу

Вучић је рекао да је изненађен провокацијом у говору албанског премијера, коју, како је рекао, није очекивао.

„Нећу да дозволим и мој посао је да никоме не дозволим да понижава Србију у Београду. КиМ је део Србије, по Уставу Србије и никакве везе са Албанијом није имало и неће имати”, изјавио је Вучић.

Додајући да му је жао због тог инцидента, односно због тога што је Рама и ову прилику искористио да говори о тему која није договорена, Вучић је поручио да ће упркос томе наставити разговоре с албанским премијером.

Вучић је након разговора са албанским колегом Едијем Рамом да њихови разговори у четири ока, који су трајали дуже од предвиђеног времена, нису били нимало лаки али да је уверен да заједнички проблеми могу да буду решавани.

Вучић је захвалио Рами на томе што је прихватио његов позив и дошао у Београду.

„Ова посета обележава нови почетак и зашта се надам да ће прагаматичан однос Србије и Албаније бити фокусиран на напредак не само наших међусобних политичких и економских односа већ за напредак односа у целом региону”, рекао је Вучић.

Оцењујући посету албанског премијера, прву после 68 година, као добру вест не само за Србију и Албанију, премијер је рекао да проблеми не могу да се решавају другачије сем разговорима.

Премијери су договорили да се сачини споразум који ће грађанима две земље омогућити прелазак границе само са личним картама.

Желимо, рекао је премијер Вучић, да наше мањине, српска у Албанији и албанска у Србији, буду мост наше сарадње и желимо да заједно пред Европску унију изађено са важним инфраструктурним пројектима.

Премијер Вучић је рекао да је у разговору било речи о сарадњи младих, али и о економској сарадњи две земље.

„Ми желмо да наши инвеститори посећују Албанију не само у области енергетике већ и другим областима, у свим где мислимо да је то од обостраног интереса”, казао је премијер.

У разговору је, како је навео, посебно апострофиран пројекат пруге Београд -Тирана за коју је рекао да ћемо лакше добити подршку ЕУ ако заједно изађемо и инсистрирамо на том пројекту.

Премијер Србије је рекао да зна да је данас неупоредиво лакше и у Србији и у Албанији изазивати шовинистичке или националистичке тензије и изговарати најтеже речи како би се добијали политички поени.

Поручио је у своје име да није изабран да даје демагошке и неке друге изјаве које би биле популарне већ да брине о будућности Србије и њеном развитку и додао да је поносан што се данас окреће нова страница у односима две земље и на заједничком путу ка ЕУ.

Албански премијер Еди Рама допутовао је јутрос у званичну посету Београду, што је прва посета албанског државника након 68 година, када је у у посети тадашњој Југославији био Енвер Хоџа.

Раму је испред Палате Србија дочекао председник српске владе Александар Вучић, а у делегацији су били и министри Ивица Дачић, Небојша Стефановић, Жељко Сертић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић…

После интонирања химни Србије и Албаније и смотре строја Гарде Војске Србије, Вучић и Рама имали су састанак у четири ока, након чега су делегације две земље оџале пленарну седницу.

Влада Србије и Савет министара Албаније потписали су споразум о узајамној помоћи у спречавању, истраживању и сузбијању царинских прекршаја.

У име српске владе споразум је потписао министар финансија Душан Вујовић, а с албанске стране министар економског развоја, трговине и предузетништва Арбен Ахметај.

За данашњу посету албанског премијера, која је прва званична посета на највишем нивоу једног албанског државника после 68 година, акредитовано је око 200 новинара, од чега 30 представника албанских медија.

Посета албанског премијера првобитно је била планирана за 22. октобара, али је одложена због инцидента на утакмици репрезентација Србије и Албаније, 15. септембра у Београду.

РТС: Превода није било због техничких проблема

– Радио-телевизија Србије објавила је да, због техничких проблема у данашњем директном преносу, није емитовала превод изјаве премијера Албаније Едија Раме на заједничкој прес-конференцији са премијером Србије Александром Вучићем.

РТС се извинио гледаоцима због тога и најавио да ће накнадно објавити изјаву албанског премијера са преводом на српски.

Премијер Албаније говорио је на албанском на прес-конференцији са Вучићем.

У прес-сали у којој су двојица премијера говорила био је обезбеђен превод са албанског на енглески и на српски.

—————————–

Рама позвао Србију да призна независност Косова

Албански премијер Еди Рама позвао је данас Србију да призна независност Косова, што је, како је рекао, важно за сигурност не само региона већ и целе Европе те може да утиче на бројне стратешке проблеме Срба и Албанаца.

„Очекујемо да Србија све предузме у том правцу и то ћемо свакако поздравити”, поручио је Рама.

Он је додао и да је дијалог „између Србије и Косова” користан јер упућује регион на ново доба и то би, како каже, био европски успех.

„Овај дијалог је пре свега резултат настојања лидера обеју земаља који су довели до историјског преокрета. Имао сам срећу да доживим један тренутак када сви лидери нашег региона су седели заједно и разговарали о заједничкој будућности”, додао је Рама.

Рама је у свом говору рекао и да је независно Косово реалност, на шта је реаговао српски премијер изјавом да неће дозволити да било ко понижава Србију, те да је албански премијер том темом одступио од протокола посете.

„Када је реч о Косову имамо супротне ставове, али реалност је једна и непроменљива – Косово је независно и добило је право на то на основу Међународног суда правде и то је процес који се не може зауставити”, рекао је Рама.

Иначе, говор албанског премијера био је посвећен заједничком циљу, уласку у ЕУ, на чему, како је навео, две земље али и остале у региону треба заједнички да раде на путу ка европским интеграцијама, занемарујући дешавања из прошлости.

„Нећемо дозволити да историја утиче негативно на све што нас очекује. Ми на Балкану имамо потребу за уједињеном Европом, која, као никада до сада, има потребу за Албанцима, Србима, Македонцима, Црногорцима…”, рекао је Рама у изјави за медије и додао да ће Европа све земље Бакана „ујединити на путу мира”.

Албанци, додао је, имамо ту визију и храброст, као и добру вољу да развијају односе, да Србима пруже руку сарадње са озбиљношћу и искреношћу јер наса деца не треба да пате због односа који су за нама.

Премијер Албаније додао је и да Европска унија нема алтернативу и да политика реформи, нових инвестиција треба да буде приоритет свих земаља региона.

„Наш енергетски потенцијал је такав да може да промени ситуацију на читавом Балкану и да буде респективна снага не само у Европи, већ да обезбеди за дужи период цео регион и шире”, оценио је Рама и додао да успех свих земаља на европском путу зависи од решавању економских и социјалних проблема.

Рама је позвао премијера Србије да следеће године посети Албанију како се, како је рекао, не би чекало још 68 година за следећи формални сусрет.

Он је истакао да ће добродошлица у Тирани бити „реципрочна као и са српске стране” и да представнике Србије нико у престоници Албаније неће провоцирати.

Рама је додао да Влада Албаније и он као премијер имају велику жељу да се односи две земље наставе путем конкретне сарадње како би и Срби и Албанци, поговото млади, добили максимум од „фантастичног потенцијала који постоји”.

Он је рекао да Србија и Албанија нису непријатељи, али да имају заједничке непријатеље – сиромаштво, незапосленост, недостатак перспективе за младе, јавни дуг и дефицити и да су они наслеђени из прошлости.

————————–

Западни медији: Историјска посета прерасла у провокацију

Прва посета албанског лидера Београду после 68 година, најављивана као историјска, претворила се у провокацију и спор двојице премијера, Александра Вучића и Едија Раме, по питању независности Косова, известиле су данас западне агенције из Београда.

„Најављивана као ново поглавље у историји Балкана, прва посета албанског лидера Србији после 68 година претворила се у спор пред телевизијским камерама између двојице премијера око независности бивше српске покрајине Косова”, наводи у извештају Ројтерс.

Асошијејтид прес је известио да су двојица премијера били најавили да ће оставити по страни несугласице и фокусирати се на европску будућност двеју земаља, „али да опуштеност између два балканска ривала није трајала ни до краја заједничке конференције за новинаре”.

АФП је такође јавио да су се Вучић и Рама „отворено сукобили” на конференцији за новинаре око Косова током посете чији је циљ било отопљавање односа.

„Вучић се видљиво изнервирао на конференцији за штампу пошто је Рама позвао Србију да призна „неумитну стварност” независности Косова”, навела је француска агенција.

Западне агенције су пренеле је Рамину изјаву на заједничкој конференцији за новинаре да Србија и Албанија имају потпуно супротне ставове о Косову, али да је „независно Косово неумитна регионална и европска стварност, коју треба поштовати”.

Вучић је, видљиво изнервиран, рекао да није очекивао такву „провокацију” од Раме, да не разуме какве везе албански премијер има с Косовом и поручио је да је Косово део Србије и да он никоме неће дозволити „да понижава Србију”.

Како је пренео АФП, Вучић је „очигледно покушавао да контролише гнев” и истакао је да Косово није било међу предвиђеним темама разговора, као и да он о том питању није разговарао с Рамом током тет-а-тет састанка.

Радио Слободна Европа приметио је, у извештају с конференције, да је Рама говорио дуже од српског колеге, али да већи део јавности у Србији није разумео шта говори.

„Превода није било ни код новинарских питања, а тек је из Вучићевих речи постало јасно да је Рама говорио и о Косову. Након тога су уследиле оштрије речи премијера Србије, који је, као и његов колега, симултани превод слушао преко слушалице”, наводи Слободна Европа.

И приштински медији преносе како јавни сервис РТС није преводио говор премијера Албаније, те како премијер Србије Вучић на крају конференције за штампу није пружио руку свом колеги, јер овај није испоштовао договорени протокол посете.

Поједини портали у Приштини преносе како премијер Албаније није дочекан заставом Албаније и приказују фотографију сусрета с шефом дипломатије Ивицом Дачићем на аеродрому, где нема албанског обележја.

Путем Фејсбука многи политички аналитичари коментарисали су изјаву Едија Раме као начин да се додвори Албанцима на Косову, док су неки такав његов говор назвали патетичним.

——————–

Вучић: Пропуштена шанса за нову страницу у односима

БЕОГРАД– Премијер Србије Аелександар Вучић на свом Твитер налогу написао је да је данашња посета албанског премијера Едија Раме била прилика да Србија и Албанија окрену нову страну у међусобним односима.

„Жалим што је провокација премијера Раме резултовала пропуштањем те шансе, али бисмо и даље желели да сарађујемо за добробит будућности нашег региона”, написао је премијер на свом Твитер налогу.

(Агенције/Политика, 10. 11. 2014)



Categories: Вести над вестима

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading