Данас: Састанак европске Трилатералне комисије у Београду – Вучић и Јахјага иза затворених врата?

Београд – На састанак Европске групе Трилатералне комисије, који се одржава у Београду од 31. октобра до 2. новембра, осим председнице Косова Атифете Јахјаге позвани су и премијер Србије Александар Вучић и министри Владе Србије, као и остали лидери региона, каже за Данас Јован Ковачић, председник српске националне групе ове светске организације и председник компаније Ист Вест Бриџ.

trilaterala-evropa

Састанак ће, како наводи, бити одржан у београдском хотелу „Краун Плаза“ и по принципу „иза затворених врата“, односно неће бити отворен за јавност.

Трилатерална комисија окупља људе из бизниса и области финансија, бивше политичаре, а називају је још и „светска влада у сенци“. У Београду се, према речима Ковачића, очекује између 150 и 180 чланова европске групе, а као гости су позвани и сви лидери из региона.

„По правилу се не позивају председници и премијери, већ они који имају шта да кажу о стању у својој земљи и који су одговорни у својим срединама. Атифете Јахјага је позвана као један од лидера на Западном Балкану. Позвани су и премијер Србије и министри из Владе и други лидери региона, а потврде долазака и имена имаћемо до краја месеца. Биће и доста бивших председника и премијера, као и гостију из Русије и са Блиског Истока“, наводи Ковачић.

На питање Данаса да ли сматра да ће представницима српске владе сметати учешће косовске председнице, која је позвана за 1. новембар, он додаје да сачекамо прво потврде доласка свих позваних, али да он не види проблем у томе имајући у виду да су Београд и Приштина потписали Бриселски споразум. Ковачић објашњава за наш лист да је Трилатерала самостална организација настала 1973. године, која окупља најмоћније људе из свих земаља из света бизниса и финансија. Пленарне седнице одржавају се сваког пролећа на другом континенту, док европска, америчка и азијска група имају јесења заседања на својим континентима.

„Реч је о размени мишљења колега која се одржава иза затворених врата. Чланови разматрају како проблеми на глобалном нивоу утичу на њих и за добробит стабилизације економских прилика“, напомиње наш саговорник. Србија, која је постала члан на прошлогодишњем састанку у Берлину, има три члана. То су Јован Ковачић, копредседник компаније и бивши државни секретар Министарства за енергетику Дејан Новаковић и бивши функционер Нове демократије и извршни директор Ист Вест Бриџ компаније Тахир Хасановић.

Тахир Хасановић, Хенри Кисинџер и Јован Ковачић (Извор: Ист Вест Бриџ)

Тахир Хасановић, Хенри Кисинџер и Јован Ковачић (Извор: Ист Вест Бриџ)

Чланови Ист Вест Бриџ компаније

У Управном одбору Ист Вест Бриџ компаније, која је члан Трилатерале, између осталих, налазе се бивши државни секретар у Министарству одбране Александар Николић и принцеза Катарина Карађорђевић.

У Надзорном одбору су Јово Бакић, Горан Свилановић, Дарко Танасковић, Бојан Костреш, Зорана Михајловић, чије је чланство замрзнуто због министарске функције. Међу члановима су Марко Благојевић, Милица Чубрило, Бошко Јакшић, Небојша Спаић, Борислав Миљановић

Б. Цвејић

(Данас)

Погледајте јошCategories: Вести над вестима

3 replies

  1. Заклела се земља рају……. Најзад, да се јавно објави са ким имамо посла, ко је ко и одакле ветар дува. Очигледно је, да су добро засели и више није потребно крити се, да су сигурни и да је дошло време изласка у јавност.

  2. Posle nevidjenog stradanja (holokausta) Jevreja, jedan od prvih predsednika Izraela (mislim Ben Gurion), uputio je javni apel svim Jevrejima koji zive u svetu (dijaspora) da se politicki angazuju u svojim zemljama. Taj apel je ocigledno bio uslisen ; ogroman broj Jevreja je vec odavno prisutan u svetskoj politici i medijima.

    Svaki put kad vidim da su i nasi ljudi politicki angazovani u svetskim centrima moci, obradujem se.

  3. За разлику од Јевреја, који се нигде нису претворили у слуге и раде својски за државу чији су држављани, а посредно и за Израел, ови наши прво раде за „svetskim centrima moci“, а држава чији су држављани име је на последњем месту. Уосталом, у те светске центре моћи их нико није ОВДЕ изабрао.

Оставите коментар