Стејт департмент: СПЦ има повлашћен положај у Србији

stejt-department-logoВашингтон — У Србији се генерално поштују верске слободе, али се мањинске верске заједнице суочавају са ограничењима, наводи се извештају Стејт дипартмента за 2013.

“Устав Србије гарантује слободу вероисповести, али неки закони и политике ограничавају верске слободе, и те рестрикције проистичу из чињенице да седам ‘традиционалних’ верских заједница има специјалан третман у закону”. 

У пракси, влада генерално поштује верске слободе, али намећу се нека ограничења која погађају мањинске верске заједнице, оцењено је у извештају Стејт департмента о верским слободама у свету за 2013. годину у коме се тврди и да Српска православна црква има повлашћен положај.

Такође се наводи да “влада и даље одбија захтеве за регистрацију ‘нетрадиционалних’ верских заједница”.

Као и у прошлости, реакција полиције на вандализам и друге облике друштвене нетолеранције према мањинским верским групама ретко резултира хапшењем или подизањем оптужница, указује се у извештају.

Што се тиче реституције одузете имовине у ранијем периоду, констатује се да се она наставља.

Стејт департмент указује да постоје наводи о друштвеној дискриминацији заснованој на вероисповести, верској припадности и упражњавању вере.

Припадници мањинских верских заједница нарочито су искусили нетолеранцију у друштву, укључујући физичко насиље, а њихови верски објекти и гробља су уништавани.

Такође се наводи да представници америчке Амбасаде у Београду настављају да у разговорима са владиним званичницима заговарају промене у закону о регистровању верских заједница.

Они су у претходном периоду, такође, разговарали са представницима свих верских заједница о верским слободама и промовисању међуверске сарадње.

Посебно се истиче да су представници Амбасаде САД имали контакте са подељеном исламском заједницом у настојању да охрабре решавање несугласица.

(Танјуг, 29. 7. 2014)



Categories: Вести над вестима

2 replies

  1. Kada će neko da napiše izvještaj o stanju vjerskih sloboda u Americi? I ko je ovlastio Stejt Dipartment da bude moj zaštitnik (pisac ovih redova je baptista)? Sve i da je izvještaj u potpunosti tačan, to nije njihova stvar i ne može biti po prirodi stvari – SD ne samo da nije nikakva religiozna institucija (koja bi, tada, eto imala možda pravo da digne glas), nego je i zločinačka institucija i glavna anti-hrišćanska snaga u svijetu. Pozivamo evanđeoske hrišćane (one ‘manjine’ iz izvještaja) Srbije i Crne Gore da dignu SVOJ glas i javno se odreknu svake njihove pomoći i zaštite, a naše Vlade da uopšte i ne objavljuju ove godišnje izvještaje.

    Miroslav Vukojičić
    DOBRA VIJEST Crna Gora

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading