Стејт департмент: СПЦ има повлашћен положај у Србији

stejt-department-logoВашингтон — У Србији се генерално поштују верске слободе, али се мањинске верске заједнице суочавају са ограничењима, наводи се извештају Стејт дипартмента за 2013.

“Устав Србије гарантује слободу вероисповести, али неки закони и политике ограничавају верске слободе, и те рестрикције проистичу из чињенице да седам ‘традиционалних’ верских заједница има специјалан третман у закону”. 

У пракси, влада генерално поштује верске слободе, али намећу се нека ограничења која погађају мањинске верске заједнице, оцењено је у извештају Стејт департмента о верским слободама у свету за 2013. годину у коме се тврди и да Српска православна црква има повлашћен положај.

Такође се наводи да “влада и даље одбија захтеве за регистрацију ‘нетрадиционалних’ верских заједница”.

Као и у прошлости, реакција полиције на вандализам и друге облике друштвене нетолеранције према мањинским верским групама ретко резултира хапшењем или подизањем оптужница, указује се у извештају.

Што се тиче реституције одузете имовине у ранијем периоду, констатује се да се она наставља.

Стејт департмент указује да постоје наводи о друштвеној дискриминацији заснованој на вероисповести, верској припадности и упражњавању вере.

Припадници мањинских верских заједница нарочито су искусили нетолеранцију у друштву, укључујући физичко насиље, а њихови верски објекти и гробља су уништавани.

Такође се наводи да представници америчке Амбасаде у Београду настављају да у разговорима са владиним званичницима заговарају промене у закону о регистровању верских заједница.

Они су у претходном периоду, такође, разговарали са представницима свих верских заједница о верским слободама и промовисању међуверске сарадње.

Посебно се истиче да су представници Амбасаде САД имали контакте са подељеном исламском заједницом у настојању да охрабре решавање несугласица.

(Танјуг, 29. 7. 2014)Categories: Вести над вестима

2 replies

  1. Kada će neko da napiše izvještaj o stanju vjerskih sloboda u Americi? I ko je ovlastio Stejt Dipartment da bude moj zaštitnik (pisac ovih redova je baptista)? Sve i da je izvještaj u potpunosti tačan, to nije njihova stvar i ne može biti po prirodi stvari – SD ne samo da nije nikakva religiozna institucija (koja bi, tada, eto imala možda pravo da digne glas), nego je i zločinačka institucija i glavna anti-hrišćanska snaga u svijetu. Pozivamo evanđeoske hrišćane (one ‘manjine’ iz izvještaja) Srbije i Crne Gore da dignu SVOJ glas i javno se odreknu svake njihove pomoći i zaštite, a naše Vlade da uopšte i ne objavljuju ove godišnje izvještaje.

    Miroslav Vukojičić
    DOBRA VIJEST Crna Gora

Оставите коментар