Никола Н. Живковић: Немачки поглед на „поплаве на Балкану“

Већ годинама берлински дан почињем спремањем прве јутарње кафе и при томе слушам вести са “Инфо-радио”. Од средине маја ове, 2014. године, немачка станица међу осталима говори о “поплавама на Балкану”. А затим се каже да “власти покушавају”…

n-zivkovic-blog

Шта нам то говори? Немачка штампа и њихова политичка елита толике мрзе Србе, да чак нису у стању ни у оваквим тренуцима да покажу макар мало људскости, те да јасно и гласно изговоре име земље, коју је задесила велика несрећа. Уместо тога, они причају о “Балкану” и “властима”. Тек после десетак дана поплава, немачке телевизијске и радио станице обавестиле су своју јавност, да је реч о „великим природним непогодама у Хрватској, Босни и Србији“.

Из Србије сам од неколико мојих пријатеља примио меилом обавештење, да су нам “као и увек, први стигли у помоћ Руси”. Ово је прећутала не само немачка штампа, већ и прозападна влада Србије. Тако, на испраћају руских спасиоца са београдског аеродрома, како сам обавештен, није стигао ниједан министар из владе Србије. Вероватно да се не замере „нашим пријатељима“ у Вашингтону и Бриселу.

Истовремено, америчка, британска и немачке владе не само да су послала више него скромну, симболичну помоћ, већ отворено прете Србији да још није испунила многе услове које је пред њу поставио Брисел и Вашингтон.

Са друге стране, влада Србије на челу са председником прича о „стратешком партнерству између Немачке и Србије“. И овај мали пример показује, да службени Берлин види ствар сасвим другачије, односно да Немачка третира Србију само као неку врсту колоније, коју свако може некажњено да понизује. А то право су им дали и сами највиши представници Србије, који последњих десетак година не показују нити мало самопоштовања према самим себи и земљи коју представљају у свету.

(Блог Николе Живковића, 29. 5. 2014)Categories: Преносимо

Tags: ,

2 replies

  1. Помишљам да је немачка мржња према Словенима, православљу и Истоку – резултат финог дипломатског рада англосаксонских служби. Она је у сваком случају на штету Немаца, али и објекта њихове мржње.

  2. Ko je i kako započeo ne zna znam.Prema nekim autorima uključujući našeg Dejana Lučića mnoge stvari zakuvavaju Englezi…
    Nije ni Njemcima (i Ausrijancima) lako:pradjeda im ubili zločesti Srbi ili Rusi, djeda isto tako. U porodici će teško ući u istoriju i pitati odkud (pra)djed u Rusiji ili na Balkanu, a pogotovu otkud Rusi u Berlinu. Ne znam koliko je to zvanično, ali mi je pričao kolega musliman koji je 92-95 bio u izbjeglištvu u Njemačkoj da mu je neki Njemac vezano za pomoć koju su dali muslimanima rekao:Znamo mi ko su bili naši saveznici u II svjetskom ratu… Postoji zvanična politika, ima i tajna agenda koja je vrlo važna, a postoji kolektivno sjećanje naroda.Ako su nas Englezi željeli da posvađaju, uspjeli su-za utjehu, ne volimo ni mi baš njih, jer i mi imamo kolektivno pamćenje, jer u i naše pradjedove i djedove ubijali, a i mlađe 1995 i 1999.g. Sve je slično … samo se sastav i uniforme napadača donekle mijenjaju. Ne znam posigurno da li ima neki ezoterijski razlog što nas previše ne vole ili se samo radi o tome što smo jedini balkanski narod koji se (s vremena na vrijeme) ponaša suvereno, ne priznajući ni silu i prihvatajući na svoja pleća objektivno mnogo više nego što se normalno podnosi. Što reče skoro neko iz Rusije: Mali narod sa mentalitetom velikog. Možda smo i zato mali narod-zbog takvog mentaliteta…

Оставите коментар