Грчки митрополити Андреј и Серафим позвали папу на покајање

pismo-papi-grciДва митрополита Грчке Цркве упутила су римском папи Фрањи оштро писмо на 89 страница, у коме су римокатолицизам назвали  – свејересју и позвали понтифа на покајање, преноси „Православије“, позивајући се на CWN.

У свом исцрпном обраћању, митрополит дринупољски Андреј (Трембелас) и пирејски Серафим (Менцелопулос) осудили су Римокатоличку „цркву“, Ватикан и самог папу. Два православна јерарха написала су папи да је учење Римокатоличке „цркве“ у суштини „отворена хула на Духа Светога, унакажавање хришћанског учења и сатанска гордост, којом сте Ви обузети“.

Грчки митрополити су такође рекли да је њихово писмено обраћање мотивисано „чистом, искреном и несебичном хришћанском љубављу“. Митрополити су напоменули да се осећају дужним да „учине све напоре како би вратили римокатолике у крило Православне Католичанске Мајке – Цркве“.

Два грчка митрополита изразила су и свој презир према „свејереси екуменизма“ и осудили спремност других православних вођа на дијалог са Римом.

Као што се може видети, митрополити Андреј и Серафим у осуди екуменизма користе термин „свејерес“ који је у православно богословље увео Преподобни отац Јустин Поповић, који је у својим критикама екуменизма исти називао „свејерес“. Ава Јустин се сматра једним од највећих православних богослова 20. века, а његова учења о екуменизму су прихваћена у целој православној васељени.

Информација о писменом обраћању двојице грчких јерараха папи Фрањи, објављена је 14. априла на сајту грчке агенције црквених новости „Ромфеа“.

(Борба за веру, 18. 4. 2014)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ Fragment din scrisoarea Mitropolitilor Andrei de Konita si Serafim de Pireu catre cazutul papa Francisc al Romei



Categories: Васељенско стање

2 replies

  1. Било би занимљиво чути, шта имају рећи о овоме, умировљени и други полемичаи?!

  2. Pročitao sam sa gornje adrese (Fragment…) duži izvod iz pisma dvojice mitropolita na engleskom jeziku. Ima dosta zanimljivih detalja. Pominje se kao zamjerka promovisanje ubice (Stepinac) za sveca, odustajanje pape da posjeti Niš prošle godine itd. Dobro bi bilo prevesti za one koje to zanima.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading