Отворена изложба „У име народа! Политичка репресија у Србији 1944-1953”

Писац Драгослав Михаиловић пресецањем црвене врпце на улазу у Историјски музеј Србије, уз присуство медија, грађана и полиције, отворио је мултимедијалну изложбу „У име народа! Политичка репресија у Србији 1944-1953”.

uime-1

Скојевци (лево) и младићи у капуљачама испред изложбе “У име народа”

Отварању изложбе претходио је инцидент. Двадесетак припадника СКОЈ-а на педесет метара од улаза у музеј развила је црвене заставе и певала Интернационалу.

Неколико младића са капуљачама на глави улетело је у њих и одузела им транспарент на којем је писало “Фашизам неће проћи”. Чули су се повици “бандо црвена” полиција је интервенисала, прекинула тучу и појурила младића са украденим транспарентом који је почео да трчи према Дому народне скупштине.

Окупљени припадници СКОЈ-а наставили су да певају Интернационалу, а окупљеним грађанима који нису могли да уђу у музеј због безбедносних мера БИА обратили су се говорници испред Дома Синдиката на Тргу Николе Пашића.

uime-2

Испред Музеја

– Ова изложба је својеврсна порука да ниједан злочин не сме бити заборављен и остати некажњен. Они који су убијали 1945. године нису веровали да ће жртвама њиховог терора бити указано основно људско поштовање. Ми смо овде да то учинимо између осталог и овом изложбом. Ово није позив на нове поделе већ подстрек да се настрадалим грађанима Србије подигне споменик. Надам се да ће се то једног дана догодити – казао је наш цењени драмски писац Душан Ковачевић

Иза њега пред окупљене грађане изашла је принцеза Јелисавета Карађорђевић која је казала да се српски народ вековима био убијан и обесправљен али да се сада пробудио.

uime-3

Експонати на изложби: У име народа

– Пред нама имамо изложбу у име истине која је незадржива. Истине која ће опоменути све у будућности да не чине такве догађаје.

Аутор Срђан Цветковић казао је да је присуство припадника СКОЈ-а испред музеја доказ демократичности друштва у којем живимо. Истакао је да изложба говори о тешким страдањима и убиствима без суда, политичким осуђеницима, Голом Отоку, мукама сељака у време откупа и колективизације, политичкој култури тога доба и прогонима.

uime-4

Срђан Цветковић, аутор изложбе

– Први циљ је да проговоримо о томе, не да би делили Србију, јер нас није водила мржња, него жеља да суочимо део друштва и поразговарамо о тим тешким темама, како би унапредили политичку културу код нас, толеранцију и разумевање – рекао је Цветковић.

Отварању изложбе су присуствовали између осталих и Вук Драшковић и редитељ Горан Марковић.

Ова изложба је прва музејска поставка у Србији о вишедеценијским табу темама: ликвидацијама и суђењима “народним непријатељима”, Голом отоку и другим логорима, принудном откупу и колективизацији, изборима, култу личности и политичкој култури у периоду од 1944. до 1953. године, саопштено је из Музеја историје Југославије.

А. Николић

(Блиц, 16. 4. 2014)Categories: Вести над вестима

Оставите коментар