Хашим Тачи: Русија да престане да користи независност Косова као оправдање за Крим

Русија би требало да престане да користи независност Косова од Србије као оправдање за Крим, јер се та два случаја не могу поредити, изјавио је Хашим Тачи за Ројтерс.

taci-jasari

Тачи је рекао да “бивша српска покрајина, која је стекла независност 2008. године”, нема никакве сличности са догађајима у Украјини.

– Косово је јединствен случај. Међународна заједница је интервенисала после геноцида који је извршила Србија. Ми никада нисмо тражили да напустимо једну државу и да се прикључимо другој – рекао је Тачи.

Тачи је оценио да је принцип мењања граница и анексија територије друге државе погрешан приступ који може имати последице на цео свет.

(ФоНет)

Амбасада САД: Косовска независност легална

БЕОГРАД – Косовски парламент је легално прогласио независност у оквиру легитимног демократског процеса под администрацијом УН, пошто су биле исцрпљене све друге опције, саопштила је данас амбасада САД у Београду поводом недавне изјаве председника САД Барака Обаме о наводном референдуму на Косову.

На питање Танјуга да разјасни недавну Обамину изјаву да се Косово одвојило од Србије тек после референдума организованог у складу с међународним правом и у сарадњи са УН и суседима, амбасада је одговорила:

“Председник је говорио о јединственој ситуацији у вези с Косовом, у којој је независност стечена после вишегодишњих исцрпљујућих преговора и ангажовања, које је предводила међународна заједница.”

“Резолуција 1244 Савета безбедности УН успоставила је специјални законски режим за Косово под администрацијом УН и омогућила политички процес за одређивање будућег статуса Косова, који је обухватао и могућност независности”, наведено је у саопштењу.

“За разлику од Крима, на Косову је постојао легитимни демократски процес, под администрацијом УН, који је укључивао и слободно и правично гласање о конституисању репрезентативног косовског парламента, који је легално прогласио независност пошто су све друге опције биле исцрпљене”, пише у објашњењу.

Обама је у среду, у 40-минутном говору пред око 2.000 званица у Центру лепе уметности у Бриселу, оптужујући Русију да у кримској кризи изврће чињенице када наводи Косово као преседан, изјавио:

“НАТО је интервенисао тек пошто је народ Косова годинама био систематски злостављан и убијан. А, Косово је напустило Србију пошто је организован референдум који није био ван оквира међународног права, већ уз пажљиву сарадњу са Уједињеним нацијама и косовским суседима.”

“Ништа слично томе није се десило на Криму”, рекао је амерички председник, наводећи да руски лидери бране своје акције тврдњама да је Косово представљало преседан и пример мешања Запада у унутрашња питања мање земље.

Међутим, једини референдум за независност Косова одржан је од 26. до 30. септембра 1991. године, у организацији Демократског савеза Косова Ибрахима Ругове.

Том гласању су претходиле промене Устава Србије, којима су смањена права и овлашћења покрајина Војводина и Косово и Метохија, а које су окончане доношењем новог Устава 1990. године.

Српске власти су референдум прогласиле илегалним, али нису ометале његово одржавање, а исход гласања и проглашење независности које је тада уследило није признао нико у свету осим Албаније.

Према подацима које су организатори референдума објавили, 99.98 одсто од нешто више од милион регистрованих бирача изјаснило се за отцепљење.

Косово је прогласило независност 17. фебруара 2008. године, пошто је парламент у Приштини усвојио Декларацију о независности.

(Танјуг/НСПМ)

Агим Чеку: Вучић ће признати независност Косова

У 152. емисији Слободно српски гостовао је “министар Косовских безбедносних снага и бивши премијер” Косова Агим Чеку. У интервјуу Будимиру Ничићу он је рекао да Бриселски споразум позитивно доприноси безбедности на Косову и у целом региону, баш као и процес “прерастања”  Косовских безбедносних снага у Оружане снаге, односно косовску војску, “чиме ће се заокружити пуна независност, а  Косово изгледати и  функционисати као и све друге земље у регион”.

agim-ceku-527

Учешће Срба са севера Косова на локалним изборима и стварање локалних  власти по косовском  закону Чеку види као интеграцију севера у уставно правни поредак Косова, а српске заједнице у косовско друштво, уз  очување њеног  националног идентитета. Међутим, за нормализацију односа између Приштине и Београда неопходна је промена Устава, по којем је Косово део територије Србије.

Каже да верује садашњој власти да води Србију ка Европи, што је добро јер се “знају европски стандарди, знају се европске  вредности и зна се с којим ће се питањем Србија суочити дан уочи уласка у Европску Унију, а то је признање независности Косова”, рекао је Чеку. Он верује да ће тај потез повући Александар Вучић, који, по речима Чекуа, има снаге, одлучности и визију да Србију реформише, а први корак на том путу требало би да буде да се Србија дистанцира од своје прошлости и окрене будућности.

(тв.упон.рс/НСПМ)Categories: Вести над вестима

Оставите коментар