Најџел Фериџ: ЕУ има крв на рукама због провoцирања Путина да предузме акцију у Украјини

Британски политичар Најџел Фериџ изјавио је данас да је ЕУ има “крви на својим рукама” пошто је испровоцирала Владимира Путина да предузме акцију у Украјини.

Велика Британија је охрабрила 28-очлани блок да следи империјалистички и експанзионистички план у Украјини, која је довео до устанка у Кијеву и припајање Крима Русији раније овог месеца, навео је британски евроскептик Фериџ у телевизијском дуелу, пренела је агенција АФП. 

“Треба да погнемо главу од срамоте. Дали смо лажну серију наде групи људи у западној Украјини да се окрену и, заправо, сруше сопственог изабраног лидера. То је испровоцирало Путина и мислим да ЕУ, искрено, има крваве руке због Украјине”, рекао је Фериџ у дебати са замеником британског премијера Ником Клегом који форсира сарадњу Лондона и Брисела.

Клег је одговорио да је “перверзно и увредљиво” да се сугерише да је устанак у Украјини била “грешка ЕУ” и да ће Фериџ морати да објасни због чега држи страну руском председнику.

Анкета на Јутјубу, одмах после телевизијског дуела, показала је да 57 одсто Британаца сматра да се Фериџ показао боље, у односу на 36 одсто колико је било за Клега. Очекује се да ће евроскептик направити велики продор на изборима за Европски парламент 22. маја.

Британски премијер Дејвид Камерон обећао је Британцима одржавање референдум о чланству Велике Британије у ЕУ за 2017, уколико буде поново изабран на изборима следеће године.

(Танјуг/Фонд Слободан Јовановић, 27. 3. 2014)Categories: Вести над вестима

Оставите коментар