Крим предат без испаљеног метка, оставку поднео министар одбране Украјине

Прва жртва потпуног нереаговања нових украјинских власти на улазак Русије на Крим постао је министар одбране Игор Тењух који је поднео оставку, а на његово место је именован генерал-пуковник Михаил Коваљ.

Олександер Турчинов: Врховни командант који није учинио ништа

Како су објавили руски медији, украјинска Рада је у уторак прихватила оставку Игора Тењуха, али не и вршиоца дужности председника Александра Турчинова.

Коваљ је бивши граничар који је служио на Криму, а кога су 5. марта на Јалти заробили руски војници и пустили после само три сата без икаквог објашњења, због чега су се појавиле разне спекулације на тему његовог ослобађања.

Сајт обозревател.ру анализира, како каже, несвакидашњу ситуацију да је Украјина у потпуности предала Крим руској војсци.

Како каже бивши министар одбране Украјине Анатолиј Гриценко, око 20.000 украјинских војника, међу којима и елитна одељења војне пешадије и два одељења поморских специјалаца – који чине петину укупних војних снага земље, више не постоје.

igor-tenjuh

Игор Тењух: Генерал и министар одбране који такође није учинио ништа

Томе треба додати да аеродроми, складишта муниције, војна техника, бродови украјинске Црноморске флоте нису уништени већ су пали у руке “потенцијалном непријатељу” и могу да буду употребљени против Украјине.

Заробљен је и велики број чланова војног руководства украјинске војске, међу којима и човек који се прославио “психолошким нападом” на руске специјалце и окупацијом аеродрома Бељбек, пуковник Јуриј Мамчур.

Од самог почетка није било дато наређење за пружање отпора диверзантима који су заузели администативне зграде у Симферопољу, иако су се на свега неколико сати пута налазиле елитне снаге украјинских специјалаца “Алфа”.

Покушаји руководства земље да оправдају специјалце тиме да нису обучени за нападе на зграде, већ само за евентуално заустављање нереда међу кримским Татарима, не могу да угуше критике, наводи сајт.

rusija-krim-ukrajina

Украјински војници су седели и чекали наредбе

Аналитичари сматрају да је већ првог дана од појављивања људи у зеленим униформама без ознака било неопходно наређење главнокомандујућег и министра одбране Украјине да војска изађе из касарни и заузме све стратешки важне објекте на полуострву (путеве, аеродроме, трајекте, железничке пруге, објекте за везу), као што је било неопходно и блокирати војна одељења руске Црноморске флоте стациониране у Севастопољу.

Уместо тога, издато је само наређење, које неколико недеља није мењано, да се остане у касарнама, да се не наседа на провокације, да оружје остане затворено у оружарницама.

Врховна команда је тврдила да је издавала наредјења, али су новинарима стизали позиви командира одреда на Криму који су тврдили како нису добили никакву наредбу, чак ни за употребу ватреног оружја у самоодбрани, пише сајт.

Када је коначно стигла специјална наредба за евакуацију у континентални део земље, више није било никога и ничега за евакуацију. Према подацима из медија, око половине особља је прешло у руску армију. Неуништено оружје је било просто предато.

Већу срамоту украјинска војска до сада није доживела, сматрају аналитичари.
По мишљењу украјинских и руских поматрача, руководство у Кијеву, а пре свега вршилац дужности председника и главнокомандујући Турчинов и министар одбране Тењух су издали своју Армију – из глупости или свесно и намерно.

ukrajina-krim-1

На крају су на свим украјинским војним објектима дигнуте руске заставе

Али то више није ни важно, наводи обозревател.ру, наглашавајући да је чињеница да нису урадили ништа како би спасили Крим, Укајину и украјинску армију на Криму.

Аналитичари кажу да звучи као научна фантастика да до сада врховни командант земље на коју је изврсен напад, или макар на један њен део, није прогласио ванредно стање и општу мобилизацију.

Према оцени експерата, Украјина у року од неколико дана може да подигне око милион резервиста од којих 500.000 резервних официра. Садашња украјинска армија, сматрају они, може да се супротстави групацији од 100.000 војника спремних да нападну на Кијев, Доњецк и Луганск у року од три дана.

По тврдњама НАТО експерата, како преноси обозревател.ру, Русија има могућност да у року од једног дана окупира целу Украјину, смени владу и “исецка земљу на федеративне парчиће”.

(Танјуг/Блиц)Categories: Вести над вестима

Оставите коментар